Wat zegt de term hypo-allergeen bijvoorbeeld? En welke ingrediënten in cosmetica kun je beter vermijden met een gevoelige huid?

Is hypo-allergene cosmetica goed voor een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een conditie van de huid. Dat betekent dat een huid plotseling gevoelig kan worden. Dit in tegenstelling tot een huidtype, waar je mee geboren wordt. Niemand, uitzonderingen daargelaten natuurlijk bij mensen die een aangeboren huidziekte hebben, wordt in feite met een gevoelige huid geboren. Je huid wordt continue blootgesteld aan prikkels. In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Een gevoelige huid wordt bijvoorbeeld direct rood of geïrriteerd zodra deze in aanraking komt met een bepaalde prikkel. Heel veel mensen geven tegenwoordig aan dat hun huid ‘gevoelig’ is. Fabrikanten spelen hier dus op in. Zij voegen termen op hun verpakkingen toe, zoals ‘geschikt voor de gevoelige huid’ en ‘hypo-allergeen’. Helaas zijn dit feitelijk geen beschermende termen en kan in feite elke fabrikant dit op zijn verpakking zetten. De termen zeggen echter niets over de ingrediënten, de kwaliteit van een product en / of het effect ervan op de huid.

Natuurlijke producten zijn niet altijd beter voor een gevoelige huid

Veel mensen zijn tegenwoordig in de veronderstelling dat natuurlijke producten altijd beter zijn, maar dit is een fabel. In de eerste plaats is ook de term natuurlijk niet beschermd, dus hiervoor geldt hetzelfde verhaal als met de term hypo-allergeen. Is er één natuurlijk ingrediënt aan de samenstelling toegevoegd, dan kan al geclaimd worden van een natuurlijk product, terwijl het dat zeker niet is. Maar ook natuurlijke ingredienten kunnen de huid irriteren, denk eens aan lavendel, tea tree, mint en eucalyptus. Verder is elke gevoelige huid anders. Ga er niet standaard van uit dat een bepaald product voor jou ‘werkt’ omdat een verkoopster of bijvoorbeeld je beste vriendin het zegt. Jouw huid is namelijk toch weer anders en bovendien heb je waarschijnlijk ook weer andere wensen aan je gezichtsverzorging. Vraag samples in de winkel en dan het liefst kant-en-klare die afkomstig zijn van de leverancier. Probeer samples die gemaakt worden uit open potten in de winkel te vermijden. Ik schrik er af en toe behoorlijk van hoé vies en onhygiënisch dit soort testers er uit zien. Houd er rekening mee dat deze producten continue geopend worden en dus steeds worden blootgesteld aan zuurstof en bacteriën, wat de kwaliteit ervan helaas niet ten goede komt.

Dit kun je beter vermijden met een gevoelige huid

Parfum kan de huid behoorlijk irriteren. Wil je dit vermijden, kijk dan zowel uit voor synthetisch verkregen parfum als natuurlijk verkregen parfum. Veel écht natuurlijk merken zetten altijd op hun verpakking dat het om een natuurlijk gekregen variant gaat. Ook parabenen kun je beter vermijden met een gevoelige huid. Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die toegevoegd worden om de houdbaarheid van een product te verlengen. Parabenen worden echter in diverse onderzoeken in verband gebracht met irritaties van de huid. Parabenen vermijden in cosmetica wordt echt steeds makkelijker overigens. Het is een beetje een ‘fout’ ingrediënt waar veel fabrikanten al niet eens meer mee in verband willen worden gebracht, dus veel merken voegen het niet meer toe aan hun producten. Kijk tot slot uit met bepaalde vormen van alcohol in cosmetica wanneer je last hebt van een gevoelige huid. Alcohol kan om verschillende redenen aan cosmetica worden toegevoegd. Om een product te conserveren bijvoorbeeld. Maar ook om moeilijk mengbare stoffen in elkaar op te laten lossen en zelfs vanwege de schuimbevorderende werking. Agressieve vormen die je beter kunt vermijden vermijden zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

De houdbaarheid van een product

Elk cosmetica product kan bederven, niets is eeuwig houdbaar. Het is niet goed voor je huid om cosmetica te gebruiken die bedorven is, en al helemaal niet als je huid reeds gevoelig is. Het ene product bederft sneller dan het andere, maar zorg ervoor dat je regelmatig je spulletjes uitzoekt, opruimt en, indien nodig, weggooit. Je kunt er altijd van uitgaan dat wanneer een product (sterk) van kleur of geur veranderd is, een andere textuur heeft gekregen en / of gewoon ronduit stinkt, niet meer veilig is om te gebruiken. Gebruik je producten hygiënisch; gebruik elke keer een schoon wattenstaafjes of in elke geval schone vingers om crème uit je pot te halen, sluit je verpakking goed af, bewaar ze niet in direct zonlicht of een vochtige plek (bacteriën zijn namelijk gek op water) en deel je producten liever niet met anderen.

HEB JIJ EEN GEVOELIGE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Zo blij dat ik gen gevoelige huid heb, ik kan echt alles hebben. Ik gruwel altijd als ik die meisjes in de winkel rustig hun make-up zie bijwerken, straks heeft iemand met een koortslip die lipstick getest of iemand heeft een oogontsteking en gebruikte de mascara. Maar toch, aan de andere kant, toen wij figureerden, toen ging die poederkwast over iedereen heen. Haha, ik zie Tom nog bijna wegkruipen toen ze een zwetende kale man overal gingen poederen en toen liep ze onze kant op…! Gelukkig glommen wij niet dus liep ze door 🙂

  1. Christiana says:

   Make-up testers in de winkel gebruik ik ook echt nooit op mijn gezicht. Ik was laatst eens bij mascara’s in de parfumerie aan het kijken, even de borsteltjes vergelijken, en het viel me sowieso op dat vrijwel alle mascara testers behoorlijk uitgedroogd waren. Aan de lipstick testers kom ik al helemaal niet, ik krijg al een koortslip als ik er alleen al naar kijk haha! Ohh, haha, die Tom! Ik had me mezelf ook zo klein mogelijk gemaakt hoor;-)

 2. Helaas heb ik wel last van een gevoelige huid (eczeem) en moet ik goed opletten wat ik kan vebruiken. Gelukkig is dat nog best veel.

  1. Christiana says:

   Als je eenmaal weet welke merken en producten je huid goed kan verdragen, kun je inderdaad nog best het een en ander gewoon veilig gebruiken met eczeem. Ik heb er zo nu en dan ook last van, het komt steeds terug op dezelfde plek in mijn hals.

 3. Ik heb zelf ook echt een onwijs gevoelige huid. Ik merk ontzettend dat producten met zo min mogelijk toegevoegde middelen echt het beste werken inderdaad. En producten met dode zee mineralen lijken het vaak ook goed te doen!

  1. Christiana says:

   En gelukkig zijn er ook genoeg producten met zo min mogelijk (onnodige) toevoegingen te vinden!

 4. Sinds een paar jaar heb ik ook een gevoelige huid. Ik kon altijd alles op mijn huid smeren totdat ik opeens last kreeg van eczeem. Heel erg vervelend. Ik probeer bij gezichtsverzorging zoveel mogelijk harde alcohol, parfum en parabenen te vermijden. Heel soms wil ik bepaalde producten (die ik interessant vind) nog wel eens een kans geven met deze ingrediënten (je bent een beauty addict of niet 😜)mits ze in een hele lage concentratie aanwezig zijn. Maar liever niet.

  1. Christiana says:

   Het scheelt dat we ondertussen bijna een expert te noemen zijn in het lezen van INCI-lijstjes;-) Ik weet nog goed toen ik begon met het kopen van cosmetica. Toen had ik heel veel last van acne en totaal geen verstand van ingrediënten. Toen heb ik mezelf ook heel wat aan laten praten waarvan ik achteraf denk; Dat had ook nooit goed kunnen werken voor mijn huid toendertijd. En nog merk ik trouwens dat je niet altijd het advies krijgt waarop je hoopt, ik ervaarde dat laatst nog bij de parfumerie. Ik was toen blij dat ik zelf de ingrediënten kon bekijken en heb ik uiteindelijk zelf maar producten uitgezocht.

 5. Ik heb een gevoelig lichaam, maar mijn huid gelukkig niet (in mijn gezicht in ieder geval niet). Wat heb je weer een duidelijk en informatief artikel geschreven! Zelf gebruik ik al jaren ha-ra hier reageer ik goed op en is vegan en biologisch getest.

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel Rachel! Je hoort inderdaad vaker dat mensen last hebben dat de huid van hun gezicht gevoelig is, en niet zozeer de huid van hun lichaam. Maar als je het weet, kun je er waarschijnlijk ook wel beter rekening mee houden.

 6. Ik heb gelukkig totaal geen gevoelige huid en daarom kan ik veel producten proberen en er echt op los testen. Als ik sommige reacties lees en hoor, merk ik dat ik echt dankbaar moet zijn met zo’n huidje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.