Zenuwachtig zijn voor spannende gebeurtenissen is helemaal niet raar maar soms kan het wel lastig zijn. Dit zijn mijn tips tegen de zenuwen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tips tegen de zenuwen, wees je bewust van je ademhaling

De beste goede gewoonte die ik mezelf de afgelopen jaren in spannende situaties heb aangeleerd is om goed te (blijven of gaan) ademen. Vanwege de zenuwpijn in mijn gezicht heb ik de afgelopen jaren heel wat uurtjes doorgebracht op de stoel van de kaakchirurg. Dat zijn de momenten geweest waarop ik écht merkte dat je door goed adem te halen heel snel rustig kunt worden. Leg desnoods je handen op je buik (en dit kan ook als je zit of staat natuurlijk) en focus je volledig op het in- en uitademen. Wanneer je staat, voor een presentatie bijvoorbeeld, focus je dan eerst even op je voeten op de vloer, je gewicht gelijkmatig verdeeld. Je staat stevig en je bent gewapend met de juiste kennis. Ga hier gewoon eens thuis mee oefenen.

Laat de ander weten dat je last hebt van je zenuwen

Ook dit is iets wat bij mij altijd heel goed werkt. Als je een moeilijk gesprek met iemand moet gaan doen of bijvoorbeeld bij de dokter bent en je vindt het heel spannend. Vertél die persoon gewoon ronduit dat je zenuwachtig bent. ‘Ik ben een beetje nerveus’. Mensen vinden dat echt niet raar. Die persoon kan er dan misschien rekening mee houden en je wellicht zelfs op je gemak stellen. Ik heb dit zelf ook wel eens gedaan bij een sollicitatiegesprek en ik merkte direct dat ik daar rustiger van werd. Vraag desnoods van tevoren wat je van dit gesprek / de behandeling kunt verwachten. Ik zal het je nog beter maken; voor de blog woon ik natuurlijk ook héél wat presentaties bij. Ik zal nooit een presentatie van de directeur van Himalaya herbal vergeten; een indrukwekkende man in een mooi, duur pak. Hij moest een grote groep journalisten en bloggers iets gaan vertellen over zijn merk. Zodra hij de microfoon pakte, zag je al dat hij nerveus was. En raad eens? Hij zei het gewoon hardop! En iederéén had diréct sympathie voor de man. De techniek liet hem trouwens ook nog in de steek, want zijn powerpoint presentatie liep helemaal vast. Maar gewoon, doordat hij hardop gezegd had dat hij een beetje nerveus was, kon hij er zelf om lachen en gaf hij een oprechte en leuke presentatie!

Bereid je voor en vecht niet tegen je zenuwen

Bereid je voor op gebeurtenissen / gesprekken waar je zenuwachtig voor bent. Verdiep je in de materie, wat kun je verwachten? Plan je route van tevoren, leg noodzakelijke spullen klaar, vertrek op tijd, wordt er een bepaalde outfit van je verwacht? Als je van dit soort praktische zaken op de hoogte bent, voelt dat vaak ook al relaxter. Moet je een presentatie geven of een test doen? Oefen en studeer er voldoende voor zodat je gewapend met de juiste kennis en vaardigheden aan jouw spannende moment begint. Net doen alsof je niet zenuwachtig bent, is proberen om een héle grote roze olifant in de woonkamer te negeren. Zenuwen zijn een zéér sterke emotie, waar je zowel geestelijk als lichamelijk heftig op kunt reageren. Oké, je bent zenuwachtig. Maar so what? Waarschijnlijk is iederéén die op dat moment in jouw schoenen staat zenuwachtig. Bedenk ook, aan alles komt een eind. Dus ook dat moeilijke gesprek en dat vervelende doktersbezoek. Buig je emoties tot slot om, als je dat lukt. Je zenuwen volledig los laten is erg moeilijk. Accepteer de gevoelens die je nu eenmaal hebt en probeer die emoties waar je mee te maken hebt, dus om te buigen naar iets positiefs, naar een gevoel of een gedachte waar je op dat moment iéts aan hebt. In plaats van ‘Ik kan dit niet’, denk je dus ‘Ik ga dit gewoon doen en ik ga er mijn uiterste best voor doen’. Meer dan dit kun je toch in feite niet? Niemand kan je toch iets verwijten als je goed voorbereid bent, je ergens je best voor doet en een prestatie neerzet. Wat voor prestatie dan ook.

BEN JIJ SNEL ZENUWACHTIG? KUN JE IETS MET DEZE TIPS TEGEN DE ZENUWEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Goede tips! Eens dat je er niet tegen moet vechten, maar ik denk dat je wel moet proberen om het gevoel niet de overhand te laten nemen. Dat is erg lastig. Toegeven dat je zenuwachtig bent, vind ik een goede. Hoeft helemaal geen teken van zwakheid te zijn. Maar mensen trekken wel al snel conclusies (bv in een sollicitatie gesprek: die is niet stress bestendig), denk daarom dat je er wel even overna moet denken hoe je het brengt. Konden we die stalen zenuwen (ik heb ze ook echt niet!) maar gewoon in een pakje ofzo kopen he 😉

  2. Hele goede tips!! (maar ik moet nog wel hard oefenen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.