Afvallen betekent meer calorieën verbranden dan dat er binnenkomen. In theorie is dat vrij simpel. Op gewicht blijven is vaak lastiger.

Op gewicht blijven door balans te houden

Mocht je mij al lang(er) volgen, dan weet je hoogstwaarschijnlijk wel dat ik jaren geleden op eigen kracht twintig kilo afgevallen ben. Die kilo’s kwamen er in rap tempo aan toen ik zes jaar lang chronische zenuwpijn had en om die reden anti-depressiva slikte. Ik had dus geen last van een depressie, maar anti-depressiva werken tegen zenuwpijn omdat ze de zenuwen kalmeren. Nu zeg ik natuurlijk dat ik geen depressie had, maar zes jaar lang vierentwintig uur per dag helse pijn voelen en totaal niet lekker in je vel zitten, is zwaar. Erg zwaar. Ik kijk soms ook op die periode terug en dan word ik plotseling enorm gegrepen door een gevoel van angst. Totaal ongegrond natuurlijk, want na een grote operatie in 2016 ben ik inmiddels pijnvrij. Ook ben ik inmiddels weer twintig kilo lichter. Ik heb al aardig wat geschreven over afvallen en alles wat daarbij komt kijken. Ik heb het echter nooit gehad over op gewicht blijven na afvallen, want eigenlijk is dat vaak nóg lastiger. In theorie is afvallen simpel, je valt af wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat er binnen komen. Verder geloof ik ook wel dat er veel waarheid schuilt in de uitspraak dat het allemaal gaat om 30% beweging en 70% voeding. Dit betekent dat je dus als een bezetene kunt gaan sporten, maar als je daarnaast niet ook heel goed op je voeding let, je uiteindelijk geen blijvende resultaten zult houden. Ik merk dat de laatste tijd enorm. Toen ik in mijn afvalrace zat, sportte ik enorm veel. Ik stond vijf á zes dagen per week op de crosstrainer en wandelde elke dag een uur. Nu ik niet meer ‘hoef’ af te vallen, sport ik lang niet meer zoveel, maar ik let wel elke dag op mijn eten. Ik blijf nu dan ook prima op gewicht. Balans is dan ook echt het toverwoord als je gewicht wilt verliezen. Probeer dagelijks te bewegen, maar let ook op je voeding.

Afvallen moet je in de eerste plaats doen voor jezelf

Wanneer je op zoek gaat naar informatie en tips rondom afvallen, ontdek je talloze diëten, de meesten die beweren dat ‘de kilo’s er van af zullen vliegen’. Tenzij je een crashdieet gaat volgen, wat nog nooit iemand op de lange termijn heeft geholpen, kan ik je zeggen dat zweet het enige is wat je rond zult zien vliegen als je serieus aan je afvalproces begint. Oké, en waarschijnlijk ook wel wat tranen. Afvallen is moeilijk, en het is zwaar. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor afvallen voor de ene persoon nog moeilijker is dan voor de andere persoon, maar het is in ieder geval voor niemand echt makkelijk. Om die reden is het belangrijk om met afvallen en diëten te starten, wanneer je het echt en vooral voor jezelf doet. Iemand anders kan tegen je zeggen dat je ’te dik’ bent en gewicht moet verliezen, maar jíj moet het uiteindelijk doen. Er is wilskracht en discipline nodig, en jíj moet die wilskracht en discipline zelf tonen. Natuurlijk kunnen mensen of zelfs professionals jou steunen door je te helpen met het kiezen van gezonde voeding en het aanpassen van je bewegingspatroon, maar jij moet uiteindelijk minder eten en meer bewegen en daar vooral de juiste balans in zien te vinden. Doe het voor jezelf, omdat jij lekkerder in je vel wilt zitten. Vergeet niet dat iemand die echt van jou houdt, ook van jou houdt als je een paar kilo meer weegt.

Op gewicht blijven door bewegen leuk te maken voor jezelf

Ik kan me enorm goed voorstellen dat je van de gedáchte aan een sportschool alleen al de kriebels krijgt. Ik ben ook geen sportschool-type. Ik heb enorm veel geluk dat ik een crosstrainer thuis heb staan, die ik overigens ook meegenomen heb naar mijn nieuwe huis. Bewegen kan echter op alle mogelijke manieren. Zo ontdekte ik op Youtube laatst allerlei leuke workouts die je thuis kunt doen, zonder dat je daarvoor allerlei attributen of apparaten nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat het oefeningen zijn die geen ‘herrie’ maken, dus je kunt ze prima doen wanneer je zoals ik in een appartement woont en overal om je heen buren hebt. Dagelijks wandelen is verder altijd goed. Wandelen is laagdrempelig, omdat het gratis is en het kan altijd en overal. Pak vaker de fiets in plaats van de auto. Stap eerder de bus uit en loop het laatste stuk naar je bestemming (doe ik ook altijd!). Gebruik de trap en niet de lift. Het zijn allemaal kleine stapjes, maar ook kleine stapjes maken dat je vooruit komt. Ga je sporten, maak dat sporten dan leuk voor jezelf. Je zult het regelmatig moeten doen, dus het is belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, zodat het ook ontspannend voor je wordt en niet slechts een opgave of een verplichting. Toen ik begon met sporten, onderschatte ik altijd het belang van fijne en vooral goed zittende sportkleding. Zo is een sport-BH écht geen overbodige luxe, want het zit zoveel fijner dan een gewone BH. Verder heb ik het altijd heel snel warm en tijdens het sporten transpireer ik dan ook gewoon echt veel. Toen ik dus op een gegeven moment mijn gewone katoenen shirts inruilde voor sportshirts, maakte dat enorm verschil, omdat je je veel prettiger voelt en het sporten dáárdoor ook gewoon beter kunt volhouden. Naast speciale sportshirts en BH’s kun je dus zelfs op zoek gaan naar een speciale anti-zweet onderbroek. Dat was zelfs voor mij nieuw! Investeer dus in prettig en comfortabele sportkleding en vooral ook goede schoenen, want het draagt er echt aan bij dat sporten prettiger en makkelijker vol te houden is.

Ken je valkuilen

Eerder dit jaar zat ik niet erg lekker in mijn vel. Ik was erg verdrietig en ik zorgde minder goed voor mijzelf en ik snoepte ook meer. Ik merkte op een gegeven moment dat ik weer richting de zestig kilo ging en toen dacht ik; oké, ik moet echt weer gaan oppassen. Hoewel ik nog wel lekker bleef bewegen, ging ik meer snoepen. Ik weet dan ook dat dat mijn valkuil is. In feite is het in theorie enorm makkelijk om mij zelf hier voor te beschermen; ik moet gewoon geen snoep in huis halen. Is dat verstandig? Ja, zeker! Is dat makkelijk? Nee, zeker niet (altijd). Ik ben een enorme zoetekauw en een reep chocolade die in de la ligt, gaat uiteindelijk op, gegarandeerd. Ik weet van mijzelf dat ik aardig wat discipline heb, maar ik hoef mijzelf natuurlijk ook niet onnodig uit te dagen door allerlei lekkere dingen in huis te halen en me vervolgens heel erg moet gaan inhouden. Ik koop dan bijvoorbeeld wel lekker fruit voor tussendoor en aardbeien voor in de yoghurt, want dat vind ik echt heel erg lekker. Woon je samen? Geef dan ook duidelijk aan de mensen bij jou thuis aan dat je probeert om op je eten te letten en dat zij dus ook niet allerlei lekkers in huis halen. Ontzeg je zelf vooral ook niet alles! Als ik op een terras zit, bestel ik graag een warme chocomel en als ik bezoek krijg, vind ik het altijd leuk om iets lekkers bij de thee aan te bieden. Ook dat heeft natuurlijk weer te maken met balans. Laat je ook niet ontmoedigen wanneer je een dag (of een week) wat minder goed hebt opgelet; je kunt de dag(en) erna altijd weer compenseren.

Het weegmoment

Tot slot; wil je op gewicht blijven, dan zul je je waarschijnlijk regelmatig willen wegen. Wellicht ten overvloede, maar kies hiervoor een vast moment. Het beste moment is in de ochtend, nog voor je ontbijt. Het kan namelijk maar zo zijn dat je in de avond wat zwaarder bent en als je dan de week ervoor eens in de ochtend gewogen hebt, kan het verschil vrij groot zijn. Hierdoor kun je wellicht echt ontmoedigd raken. Kies dus een vast weegmoment en gebruik ook steeds dezelfde weegschaal.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.