Je kamerplanten verzorgen in de zomer is belangrijk omdat juist de zomer het moment is dat ze volop kunnen groeien, 4 tips.

Kamerplanten verzorgen in de zomer door de juiste plek te kiezen

Hoewel vrijwel alle planten daglicht nodig hebben om te leven en te groeien, kan overmatig fel en direct zonlicht je planten funest worden. Je doet er dus goed aan om te checken of je planten niet in de volle zon tijdens de zomer of op extreem warme dagen. Het spreekt voor zich dat planten op of rondom je vensterbank en in de buurt van ramen en deuren de grootste kans lopen op te veel zonlicht. Een plant die te veel of te lang wordt blootgesteld aan felle zon, kan verbranden. De plant kan dan verkleuren of gele vlekken krijgen. Verplaats planten die pal voor een raam staan. Heb je daarvoor absoluut geen mogelijkheid? Draai je planten dan bijvoorbeeld eens per week een beetje. Op deze manier wordt de hoeveelheid zonlicht waaraan de plant wordt blootgesteld in ieder geval een beetje verdeeld.

Geef je planten voldoende water

Je kamerplanten verzorgen in de zomer doe je ook door ze meer water te geven dan je de winter gewend bent. In de zomer hebben je planten namelijk meer water nodig. Dit heeft te maken met het feit dat er meer water verdampt via de bladeren en de grond als het warm is in je huis. Bovendien gebruikt je plant licht en water om te groeien. Dit is dan ook de reden dat je kamerplanten gedurende het voorjaar en de zomer meer nieuwe bladeren krijgen dan tijdens de herfst en de winter. Je plant heeft dus in de zomer meer water nodig. Hoeveel water je plant nodig heeft, is afhankelijk van de plant en van de plek waar hij staat. Staat je plant in de zon, dan heeft hij meer water nodig dan een plant die niet in direct zonlicht staat. Kom echter niet in de verleiding om te veel water te geven. Wanneer de wortels te nat worden, kan er wortelrot ontstaan. Twijfel je of je plant voldoende water heeft? Voel dan even met je vingers in de potgrond. Het kan namelijk zo zijn dat de potgrond bovenop volledig droog is, terwijl de aarde onderin de pot nog nat is. Een plant die te veel water heeft gekregen, kan gele bladeren krijgen. De enige oplossing daarvoor is eigenlijk om de plant uit de pot te halen, de kluit te laten drogen en de plant vervolgens weer terug te plaatsen in verse aarde. Eventueel aangetaste wortels moet je wegknippen, om te voorkomen dat de bacteriën zich gaan verspreiden over de gezonde wortels. Het komt soms dat wanneer je je planten eigenlijk al te lang geen water gegeven hebt, dat het water er aan de onderkant van de pot direct uitloopt zodra ze dan eindelijk wel weer water krijgen. Dat is een goed moment om je planten bij de wortels even goed onder te dompelen in water. Laat je planten in dit geval zo’n vijftien minuten in een bak met water staan zodat de aarde weer goed vochtig wordt.

kamerplanten verzorgen in de zomer tips

Je kamerplanten verzorgen in de zomer door ze te sproeien

Je kamerplanten krijgen in de zomer niet alleen graag meer water, ze vinden het ook prettig om besproeid te worden. Hiermee verhoog je namelijk de luchtvochtigheid en vooral tropische planten vinden dit prettig. Bovendien nemen je kamerplanten water op via de huidmondjes op het blad. Ga je je planten besproeien, zet je plantenspuit dan op de fijnste stand zodat je daadwerkelijk een ‘mist’ krijgt en dus geen keiharde straal. Vernevel het water vervolgens rondom de plant, tussen de bladeren door en om het blad heen. Druipt het water van de bladeren af, dan geef je te veel water. Je kunt beter wat te weinig sproeien dan te veel. Kijk maar eens hoeveel water je plant nodig heeft. Krijgt je kamerplant nieuwe scheuten en zijn deze mooi groen, dan gaat het goed en weet je dat je kamerplant voldoende water krijgt.

Kamerplanten verzorgen in de zomer door ze extra voeding te geven

Juist omdat je planten in de zomer volop groeien, is de zomer het beste seizoen om ze extra plantenvoeding te geven. Of je kamerplant voeding nodig heeft, is ook weer een beetje afhankelijk van de plant. Een behoorlijke graadmeter is simpelweg om te kijken of je plant goed groeit. Lijkt je plant in goede staat te zijn, maar groeit hij totaal niet? Dan kan hij waarschijnlijk best wat plantenvoeding gebruiken. Ook wanneer een plant bladeren verliest, kan dit een teken zijn dat hij wat extra voeding nodig heeft. Er zijn allemaal verschillende soorten plantenvoeding, zelf vind ik plantenvoeding in de vorm van staafjes altijd het handigst. Je kunt trouwens beter geen voeding geven op heel hete dagen. Wanneer je je kamerplanten namelijk plantenvoeding geeft, stimuleer je de groei en daarvoor hebben ze extra water nodig.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.