Wil jij een kleine wasruimte inrichten en ben je hiervoor op zoek naar tips en inspiratie? Ik geef je een aantal praktische tips en leuke ideeën voor deze ruimte.

Zorg voor voldoende opbergruimte als je een kleine wasruimte gaat inrichten

Een kleine wasruimte inrichten kan best een uitdaging zijn. Het is een ruimte waar je echt bezig bent, waar vrij veel gebeurt en die dus in de eerste plaats praktisch moet zijn. Maar dat een ruimte praktisch moet zijn, betekent natuurlijk niet dat je hem niet mooi kunt inrichten en stylen. Ik ben er echt een serieuze voorstander van om ook de kleine ruimtes in huis mooi en gezellig te maken. Je komt er vaker dan je denkt en je brengt er toch aardig wat tijd door. Door de jaren heen heb ik dus ook in onze wasruimte wat dingen gedaan om de ruimte gezelliger te maken. De grootste verandering die ik gedaan heb is het behangen van de ruimte. Mijn ervaring is dat het behangen van een hele ruimte de ruimte juist groter doet lijken. Ik zou zelf niet gauw voor verf gaan in een kleine ruimte, omdat verf toch iets sneller beschadigt dan behang. Dit behang zit er dan ook al weer wat jaartjes op. Ga je een kleine wasruimte inrichten, dan is voldoende opbergruimte heel belangrijk. Juist omdat hier vaak de wat minder mooie spullen staan zoals schoonmaakmiddelen en schoonmaakaccessoires. Wij hebben gekozen voor een ladekast, maar een optie die ook heel goed kan werken in een kleine ruimte zoals een wasruimte is een kast met schuifdeuren. Met zo’n kast hoef je namelijk geen rekening te houden met ruimte die je nodig hebt voor het opendoen van de deuren. Zorg ook voor opbergers en verdelers in je kasten en / of lades. Op deze manier kun je beter overzicht houden en vind je je spullen makkelijker en sneller terug. Ik geef sowieso de voorkeur aan lades boven kasten. Een la kun je immers helemaal opentrekken zodat je in één oogopslag kunt zien wat er allemaal in die lade ligt. Dit in tegenstelling tot een kast met planken waar vaak dingen achteraan weggemoffeld worden die je vervolgens lastig weer terug kunt vinden.

BIJKEUKEN INSPIRATIE

Wat doe je met je wasmachine en droger in een kleine wasruimte?

In principe zullen je wasmachine en je droger (als je die hebt) het middelpunt van je wasruimte zijn. Wij hebben de droger op de wasmachine gezet. Hiervoor hebben we een tussenstuk gebruikt, waar een soort rolriem aan vast zit. Het plaatsen van je droger op de wasmachine heeft meerdere voordelen. Zeker in een kleine ruimte is het grootste voordeel hiervan dat je ruimte bespaart. Bovendien zijn de lelijke leidingen van de wasmachine nu niet langer zichtbaar. Ons tussenstuk heeft verder een plateau wat je uit kunt schuiven. Ik zet hier altijd de wasmand op tijdens het leeghalen van de droger, dit is echt heel handig. Ik deel nog graag een paar praktische tips voor wanneer je je droger op de wasmachine wilt plaatsen. Het is hiervoor heel belangrijk dat je wasmachine perfect waterpas op een egale ondergrond staat. Hiervoor kun je de stelpootjes onder je wasmachine gebruiken. Moet je een wasmachine en een droger opnieuw of nog aanschaffen? Koop ze dan van hetzelfde merk. Ze zullen dan sowieso perfect op elkaar passen. Heb je geen plek of mogelijkheid om de machines te stapelen of durf je het niet aan? Dan is een wasmachine ombouw ook een goed idee. Zoiets kun je kant en klaar kopen, maar natuurlijk ook op maat laten maken. Sowieso ziet een wasmachineombouw er heel netjes uit, maar het geeft je ook extra opberg- en werkruimte, zeker als je machines naast elkaar staan. Ook al trillen de machines dan wellicht niet meer zo hard als vroeger, nog steeds bewegen zowel de droger als de wasmachine en daardoor is het vaak niet handig om van alles op deze machine te zetten. Heeft je ombouw een werkblad, dan is dit juist een ideale plek om spullen op te zetten.

Een kleine wasruimte stylen

Ik zei het net natuurlijk al; ik vind het fijn als alle ruimtes in huis er netjes en gezellig uitzien. Wil jij dat ook graag? Voorkom dan dat je wasruimte een ‘dumpplek’ wordt voor allerlei ondefinieerbare spulletjes. In principe wordt dat al makkelijker doordat je je ruimte een functie gegeven hebt. Het is namelijk je wasruimte en hier zet je dus spullen neer die was- en schoonmaak gerelateerd zijn. Ik heb zelf diverse dingen in deze ruimte geprobeerd qua styling, en sommige dingen werkten beter dan andere dingen. Zo is goed licht heel belangrijk. Hiervoor heb ik een plafonnière gekozen die qua maat precies past. Hij moest namelijk niet in de weg hangen bij het openen van de toiletdeur, die je hier boven aan de linkerkant ziet. Verder is mooie raambekleding voor je raam (als je dat in je wasruimte hebt) ook een leuk idee. Hiermee kun je echt alle kanten op! In onze wasruimte zit een vrij klein raam dus ik heb in deze ruimte gekozen voor een vouwgordijntje. Verder heb ik ook een tijdje een gallery wall in deze ruimte gehad, maar die heb ik uiteindelijk toch weer weg gehaald. Ik zet namelijk heel vaak de wasmand op de ladekast en daarmee sloeg ik niet zelden een lijstje van de muur. Dat was in ons geval niet praktisch. Heb jij nu wel een wand in je wasruimte waar je niet steeds in de buurt bent, dan is zo’n gallery wall natuurlijk wel een heel leuk idee. Verder is mijn motto voor het stylen van welke ruimte in huis dan ook; ook alledaagse, praktische spullen die je veel gebruikt kunnen er mooi en netjes uitzien. Zeker wanneer je in een kleine ruimte al niet veel plek hebt voor decoratieve accessoires, is het des te leuker als je praktische spullen en meubels er gewoon mooi uitzien. Tot slot kun je ook aandacht besteden aan de afwerking van je kleine wasruimte. Met kleine accessoires zoals mooie lichtschakelaars, stopcontacten, deurknoppen, handgrepen, plinten en kabelgootjes maak je vaak grootse gebaren.

HEB JIJ EEN APARTE WASRUIMTE IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Mooi gedaan. Ik heb geen aparte wasruimte in huis. De wasmachine en droger staan bij ons in de badkamer, die is best ruim. Ik zou misschien een aparte wasruimte kunnen creëren maar dan mis ik best wel weer opbergruimte. Keuzes 🙂

  1. Christiana says:

   Klopt! Je moet ook soms keuzes maken. Bij ons lag het eigenlijk heel erg voor de hand om van deze ruimte een wasruimte te maken. De aansluiting voor de wasmachine zat hier namelijk al.

 2. Jullie wasruimte ziet er echt zo stylish uit! Wij hebben een bijkeuken waar de wasmachine staat, maar waar we ook de vriezer en magnetron kwijt moesten. Verder staat er ook een grote stellingkast, want ik heb nogal veel bakspullen. Ik vind het echt jammer dat in ons huis bijna alle muren bewerkt zijn met structuurverf, waardoor behangen eigenlijk geen optie is.

  1. Christiana says:

   Ah ja, dat is inderdaad jammer. Dan zou je eerst de muren moeten egaliseren om überhaupt te kunnen behangen. Ik moet zeggen dat ik echt gek ben op behang. Dit behangetje zit er toch al weer een paar jaar op, maar ik ben er nog zeker niet op uitgekeken.

 3. Ik vind jullie waskamer er zó gaaf uitzien. Word helemaal blij van dit behang! Het is stiekem een van mijn dromen om ooit een waskamer te hebben en daar een lekker fout behangetje op te hangen. Voor nu staat de wasmachine de keuken en een droger hebben we niet 😉 Maar dat behangetje gaat er vast ooit van komen in een toekomstig huis mét waskamer.
  Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat lades vaak veel praktischer zijn dan kasten. Inderdaad, in kasten ben je snel geneigd alles maar weg te moffelen.

  1. Christiana says:

   Blijven dromen hoor! Die waskamer gaat er gewoon een keertje komen;-)

 4. Nee, wij hebben de aansluiting op zolder. Wel hebben we er een open kast rond gebouwd, zodat het op een fijnere hoogte staat en je ook makkelijk je wasmiddel en wasmanden kwijt kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.