Wat is een serum en heb ik met een serum geen gezichtscrème meer nodig?

Wat is een serum?

Een serum bevat een hogere concentratie werkzame stoffen en je gebruikt het product als extraatje naast je dag – en / of nacht crème. Het is dus géén dag – of nachtcrème op zich. Juist omdat serums zo geconcentreerd zijn, heb je er maar weinig van nodig en zitten ze daarom ook altijd verpakt in kleinere verpakkingen dan ‘gewone’ crèmes, maar betaal je er wel meer voor. Dit heeft natuurlijk vooral ook te maken met het feit een serum nét even iets meer voor je huid doet. Serums zijn ontwikkeld om de conditie van je huid te verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld serums ontwikkeld voor de onzuivere huid, voor de (zeer) droge huid of voor de ouder wordende huid. Er zijn verder ook serums voor je haar, voor je handen en zelfs voor je oogcontouren. Natuurlijk is de werking wel anders, maar in feite komen ze allemaal op hetzelfde neer; ze geven je huid of haar iets extra’s.

Moet ik ook nog een crème gebruiken?

Een serum kun je altijd gebruiken, en bij elk huidtype, zowel in de ochtend als in de avond, maar het is ook aan te raden om je huid zo nu en dan een kuur (een boost!)  te geven, en een bepaald serum slechts een bepaalde periode te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een drukke periode waarin je veel stress hebt, of bijvoorbeeld juist na een rustige periode, je vakantie bijvoorbeeld, waarin je je huid veel hebt blootgesteld aan de zon en tegelijkertijd wellicht wat minder aandacht hebt besteedt aan het verzorgen van je huid. Omdat een serum duurder is dan een crème, vragen vrouwen zich logischerwijs af waarom er dan toch ook nog een crème gebruikt moet worden. Dit heeft eigenlijk vooral te maken met het comfort dat een crème je huid geeft, en wat een serum niet (of nauwelijks) kan doen. Breng maar eens alleen een serum aan op je gezicht en vraag je af of je huid hiermee voldoende gevoed is, of dat je huid hierna echt nog behoefte heeft een verzorgende, voedende crème. Een serum heeft over het algemeen een heel lichte en luchtige textuur, juist omdat het zo vol werkzame stoffen zit die op deze manier goed opgenomen kunnen worden door je huid en niet als een laagje blijft liggen. Heb je eigenlijk echt een serum nodig? Niets ‘moet’ natuurlijk. Uiteraard kun je ook alleen een crème gebruiken in je skincare routine. Een serum gebruiken is zeker geen kwestie van ‘moéten’. Het is een extraatje, een boost voor de huid. Make-up dragen moét ook niet, en toch doen we het. Waarom? Juist! Om we onszelf op deze manier van onze mooiste kant kunnen laten zien. En het voordeel van een serum is natuurlijk dat het werkt op de lange termijn. Onze make-up moeten we er immers elke dag weer afhalen. Zie het als de kers op taart. Voordat ik zelf begon met het gebruik van serums, was ik ook nog niet helemaal overtuigd. Nu zit het standaard in mijn skincare routine en kan ik me niet meer voorstellen dat ik het niét zou gebruiken!

Hoe moet je een serum gebruiken?

Het is wel de bedoeling dat je een serum op de juiste manier gebruikt; dat wil zeggen, altijd in combinatie met een dag- of nachtcrème, op een gereinigde huid en echt op je hele gezicht en eventueel je hals, zodat alle werkzame stoffen goed kunnen worden opgenomen. Kies een serum dat past bij jouw huidtype en conditie. Je kan een serum twee maal daags aanbrengen, maar het kan uiteraard ook één keer per dag. Ik hoor vaak dat vrouwen denken dat serums er alleen zijn voor de oudere huid, maar dit is zeker niet het geval. Serums zijn er in alle soorten en maten, veel merken hebben ze, en voor elke huidconditie is wel een variant te vinden.

GEBRUIK JIJ EEN SERUM IN JE SKINCARE ROUTINE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ja op dit moment Vichy Mineral 89 maar ben er erg “dubbel” over het trekt snel in en dat is fijn maar voelt een beetje kleverig. Heb eigenlijk geen voorkeur voor een serum en koop meestal n.a.v. reviews mits budgetproof….dus meestal geen high end merken bovendien ben ik van mening dat verzorgen heel belangrijk is maar dat bijvoorbeeld een serum van La Prairie van Euro 400,00 veel meer doet dan eentje van Euro 30,00. Zit voor een deel in je genen maar voeding en invloeden van buitenaf alsmede stress doen ook niet veel goeds.

    1. Christiana says:

      Ik denk dat dat ‘kleverige’ te maken heeft met het feit dat aan dat serum van Vichy hyaluronzuur is toegevoegd. Veel producten met hyaluronzuur voelen namelijk wat lobbig of ‘kleverig’ aan.

  2. Ik gebruik best vaak een serum onder mijn dag of nachtcreme. Al moet ik toegeven dat ik het ook wel eens vergeet. Ik vind het echt een toevoeging voor mijn skincare regime, heerlijk!

  3. Wat een fijn artikel! Ik heb vrij weinig verstand van cosmetica en verzorgingsproducten en wist dan ook vrijwel niets over serums. Je artikel doet me eraan denken dat ik toch echt eens een serum moet proberen. Volgens mij heb ik zelfs een potje in mijn badkamerkastje staan dat al een tijdje mijn naam roept. Actiepuntje voor vanavond! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.