Jij hebt ook vast wel eens meegemaakt dat je tulpen slap gingen hangen. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Zó voorkom je het en zó los je het op.

Laat je tulpen acclimatiseren

Door plotselinge temperatuurverschillen kunnen je tulpen slap gaan hangen. Dat is een belangrijke reden dat tulpen soms al direct slap gaan hangen nadat je ze vanuit het folie in de vaas zit. Het komt dan dus doordat het bij jou binnen (veel) warmer of kouder is dan de omgeving waar ze uit komen, het tuincentrum, de supermarkt of het bloemenstalletje bijvoorbeeld. Je doet er dus goed aan om tulpen even te laten acclimatiseren zodra je thuis bent. Laat ze hiervoor een half uurtje in de verpakking liggen en zet ze dan pas in de vaas.

Tulpen gaan slap hangen als ze te veel water krijgen

Een laagje van enkele centimeters voor een hele bos is genoeg. Geef je ze té veel water, dan worden ze letterlijk lui en gaan ze hangen. Houd wel goed in de gaten dat je tulpen altijd in het water staan. Hoe minder water je namelijk in de vaas doet, hoe sneller dit water natuurlijk op is. Zonder water kunnen tulpen namelijk ook slap gaan hangen. Prik een gaatje in de steel, net onder de kop, voordat je de tulpen in een vaas zet.

Zet tulpen op een koele plek in de juiste vaas

Tulpen kunnen slap gaan hangen als ze op de verkeerde plek in je huis staan. Zo houden ze niet van warmte. Zet je tulpen dus niet in de volle zon of in de buurt van een verwarming.Tulpen groeien heel snel en hebben daar dus de ruimte voor nodig. Zet je tulpen nooit in een te kleine vaas. Is je vaas te klein voor de bos? Dan verdeel je je tulpen gewoon over twee vazen. Op die manier heb je er ook nog eens extra plezier van! Ververs het water ook regelmatig. Zijn je tulpen ondanks al je inspanningen toch slap gaan hangen? Wikkel ze dan voorzichtig in een droge krant en laat je bos met krant en al een nachtje in een kleine laag water staan. Hierdoor zullen ze hun stevigheid weer terugvinden.

WELKE BLOEMEN KOOP JIJ GRAAG VOOR IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Een koperen muntje in de vaas helpt ook vaak 🙂 Ik houd van tulpen maar mijn kat ook hahaha die eet ze altijd op dus ik haal ze niet zo vaak in huis.

  2. Dit vind ik dus echt goede tips!! Volgens mij zet ik ze altijd in veel te veel water!

  3. Handige tips, wist ik helemaal niet! Bedankt 🙂

  4. Laat ik nu heel toevallig een gevalletje slappe tulpen hebben in de huiskamer 😉 . Over het bodempje water had de bloemist mij al geinformeerd, maar dat hielp helaas niks 🙁 . Ik zal de truc met de kranten eens proberen.. als wij hier uberhaupt nog kranten hebben liggen.

  5. Fijne tips! Ik koop graag tulpen en zo kunnen ze mooi langer staan.
    Mag ik jou inhuren als ik een miljoen win? Dan mag jij mijn huis decoreren! Van wat ik zie, zelfs zo een klein hoekje, ik vind het zo smaakvol neergezet!

  6. Spa rood blijkt ook goed voor tulpen te zijn?! Ooit eens gelezen, maar de tip heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, haha! Ik vind tulpen erg mooie bloemen, maar ze schieten als paddenstoelen uit de ehh vaas waardoor ze alle kanten opschieten. Hierdoor gaat het idee van ‘een bosje bloemen’ weg. Ik vind dat zo jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.