Geur doet ongelofelijk veel voor de sfeer in je huis. Met deze 7 tips heb jij altijd een lekker ruikend huis. En de eerste tip is direct de belangrijkste.

Een lekker ruikend huis begint met frisse lucht

Hoe cliché het ook mag klinken, frisse lucht is áltijd het meest belangrijk voor de geur in je huis. In feite heeft je huis dag opnieuw frisse lucht nodig. Het meest ideaal is dan om ramen tegen elkaar open te zetten, al is het maar eventjes. Als het echt stínkt in je huis, dan komt die stank altijd ergens vandaan. Alledaagse en voor de hand liggende dingen die kunnen zorgen voor stank in huis zijn natuurlijk afwas, (overvolle) prullenbakken, vieze was (al dan niet in de wasmand…), kattenbakken en natuurlijk schoenen die vaak gedragen worden. Als dat inderdaad de dingen zijn die voor stank zorgen, is het natuurlijk eenvoudig om dat aan te pakken. Dingen in huis die ook voor stank kunnen zorgen, maar wellicht minder voor de hand liggen zijn bijvoorbeeld een matras, dekens of kussens die nooit of niet niet vaak genoeg gelucht worden. Een wasmachine die altijd direct na het wassen wordt dichtgedaan kan ook gaan stinken. Ook kan er stank komen uit afvoerputjes in de badkamer of uit de gootsteen. Tot slot kunnen gordijnen op den duur ook onfris gaan ruiken. Sommige vitrages of gordijnen kun je zelf wassen, maar soms kun je ze beter naar de stomerij brengen. Dit is natuurlijk maar een kleine greep van zaken in huis die kunnen stinken, maar waar je zelf wel heel makkelijk wat aan kan doen.

Een lekker ruikend huis met geurstokjes

Ik hou erg van lekkere geuren in huis en het voordeel van geurstokjes is dat je er op élk moment plezier van hebt. Plekken waar ik standaard geurstokjes heb staan, zijn in de hal, het toilet en in de badkamer. Ik vind het ook echt leuk om bepaalde geuren uit te zoeken voor een ruimte. Op het toilet bijvoorbeeld wil ik een andere, meer frissere geur dan in de hal wanneer ik thuiskom. Een handige tip om langer plezier te hebben van je geurstokjes is om ze eens in de zoveel tijd om te draaien. Vind je een geur te heftig in een ruimte, dan kan het helpen om wat minder stokjes te gebruiken. Zet geurstokjes nooit in de buurt van een verwarming of in direct zonlicht. Niet alleen zal de geur hierdoor sneller verdampen, ook zal de geur onder invloed van het licht en de warmte veranderen, en dat is jammer.

Geurkaarsen

Een geurkaars is vaak vrij intens qua geur. Ook kun je een geurkaars niet altijd branden. Ik brand tenminste zelf alleen maar geurkaarsen als ik ook echt zelf in die ruimte ben. Ik vind over het algemeen dat er een behoorlijk verschil zit in de intensiteit van geurkaarsen. Ook vind ik over het algemeen dat een wat ‘duurdere’ geurkaars (alhoewel duur natuurlijk een relatief begrip is) ook beter ruikt dan een goedkope(re) geurkaars. De geurkaarsen die ik momenteel graag brand zijn van Bath & bodyworks en YankeeCandle. Deze merken hebben grote collecties met heel veel geuren en de prijs / kwaliteit verhouding is wat mij betreft ook uitstekend. De geur van deze kaarsen ruik je zelfs wanneer de kaars niet eens aanstaat. Ook heb ik wel eens geurkaarsen van Zara home gehad die je heel erg goed en lang bleef ruiken.

Een lekker ruikend huis met een interieurspray en amberblokjes

Een manier om het supersnel lekker te laten ruiken in je huis, is een interieurspray. Ook hier heb je weer eindeloos veel verschil in geuren en intensiteit. Een super snelle en vooral goedkope manier om je huis lekker te laten ruiken is met scented chips of waxmelts. Ongetwijfeld zijn er nog meer benamingen te vinden voor dit soort producten, maar ik heb het in ieder geval over wasachtige producten die je in een brander moet leggen. Door daaronder een kaarsje aan te steken wordt de geur door de warmte verspreid. Essentiële oliën werken een beetje op dezelfde manier. Voeg enkele druppeltjes toe aan een klein laagje water op een brander en zet er een kaarsje onder. Ook met amberblokjes creëer je een fijne geur in huis en deze zijn relatief goedkoop. Mijn laatste tip is om een klein beetje wasmiddel op te zuigen met je stofzuiger en dan je huis te stofzuigen. Let wel even op dat dit natuurlijk alleen werkt als je stofzuigerzak niet helemaal vol zit. Een volle stofzuigerzak stinkt vaak namelijk ook behoorlijk. Gebruik je geen waspoeder? Met een bruisbal voor in bad werkt het ook! Zuig niet te veel op, want dan kan de geur wel eens te bedwelmend worden.

OP WELKE MANIER ZORG JIJ VOOR EEN LEKKER RUIKEND HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.