Ga of moet je verbouwen met een beperkt budget, dan wil je dit zeker even lezen. Dít leerde ik van twee jaar verbouwen in en om mijn huis.

Kijk wat je zelf kunt doen als je gaat verbouwen met een beperkt budget

Als je (moet) gaan verbouwen met een beperkt budget, kijk dan eerst eens wat je eventueel zelf kunt doen. Ik weet nog dat ik bijvoorbeeld altijd zei dat ik ‘geen groene vingers’ had, maar sinds we een tuin hebben, merk ik dat ik toch veel zelf kan doen en het ook nog eens enorm leuk vind. Sloopwerkzaamheden in huis kun je vaak ook gewoon zelf doen. Doe dit met beleid, lukraak met een koevoet in de muur slaan is wellicht niet een heel goed idee, maar dat snap je zelf natuurlijk ook wel. Mocht je via Instagram ons drama verhaal met de trapstoffeerder niet hebben meegekregen: wij lieten vorig jaar onze trap stofferen door iemand die er op zijn zachtst gezegd een zooitje van gemaakt heeft. Dat resulteerde uiteindelijk zelfs in een zitting bij de rechtbank, maar nu is het dan eindelijk rond en moet hij toch een schadevergoeding betalen. De trappen moeten opnieuw gestoffeerd worden. Wij informeerden bij Roobol hoeveel het zou kosten om de huidige stoffering te laten verwijderen en we sloegen steil achterover van de prijs. Dat zijn we dus nu zelf aan het doen. Dat is niet zo leuk, maar het scheelt zoveel geld! Informeer of er mensen in je omgeving zijn die je kunnen helpen, dat hoeft natuurlijk heus niet gratis, maar het zal altijd minder geld kosten dan een professional inhuren. Wil je je werkzaamheden door een professional laten doen? Kijk dan of je zelf iemand kunt vinden. Wanneer je bijvoorbeeld in een sanitairwinkel een complete nieuwe badkamer aanschaft en de badkamer vervolgens ook door dat bedrijf laat installeren, ben je altijd (veel) meer geld kwijt dan wanneer je zelf een klusjesman regelt. Dit heeft te maken met de marges die de winkel berekent. Ook wanneer je (veel) spullen hebt om af te voeren, kun je eens kijken of je hier wellicht iemand anders blij mee kan maken. Dingen die echt oud kapot of vies zijn, moeten natuurlijk gewoon weg, maar vergis je vooral je niet in het feit dat er veel spullen zijn waar je anderen heel blij mee kunt maken. Toen wij bijvoorbeeld jaren geleden al onze deuren lieten vervangen, bood ik al onze oude deuren gratis aan op Marktplaats. Binnen enkele dagen was ik ze kwijt! Dat scheelde dus kosten voor het huren van een aanhangertje.

Stel prioriteiten

Prioriteiten zijn natuurlijk voor iedereen anders. Als je moet verbouwen met een beperkt budget, zul je (heel veel) keuzes en afwegingen moeten maken. Niemand kan alles tegelijk doen, op een enkele geluksvogel na natuurlijk. Kijk dus wat jij belangrijk vind. Waar breng je de meeste tijd door? Welke ruimtes in huis wil je persé eerst aanpakken? Het kan ook zo zijn dat je prioriteiten moét stellen, omdat je bijvoorbeeld ergens lekkage hebt, of rotte kozijnen, of een zeer beschadigde vloer, ik noem maar iets. Verder is het natuurlijk altijd slim om te kiezen voor een mooie basis. Je kunt in feite beter (eerst) investeren in een goede vloer en een mooie afwerking van je muren, dan een schitterende designbank kopen en die voor een muur zetten waar je je mateloos aan irriteert omdat hij bijvoorbeeld nog niet gestuukt is. Sowieso brengen ‘verbouwingen’ zoals stuukwerk enorm veel stof en rotzooi met zich mee, dus zulke dingen zijn fijn om zo snel mogelijk te doen, als het toch al je op je wensenlijstje staat en binnen je budget past.

Maak weloverwogen keuzes en let op aanbiedingen

Ik heb veel dingen geleerd van de verbouwingen het afgelopen jaar, en dat is dat weloverwogen keuzes maken heel belangrijk is. Je kunt (echt!) beter wat langer doorsparen voor iets zodat je het ook echt goed kunt laten doen en helemaal zoals je wilt, dan (te veel) compromissen sluiten, uiteindelijk toch niet helemaal tevreden zijn en er dan uiteindelijk alsnog veel geld aan uit moeten geven. Wij hebben ook met een aantal dingen gekozen voor een budget oplossing, maar uiteindelijk hebben we die dingen toch opnieuw (moeten) laten doen. Uiteindelijk ben je dan dus extra geld kwijt. Let verder op aanbiedingen wanneer je gaat verbouwen met een beperkt budget. Wát je ook nodig hebt, er is altijd wel ergens een aanbieding. Verder kun je bepaalde dingen die je altijd nodig hebt tijdens een verbouwing bij bijvoorbeeld Action echt vele malen goedkoper aanschaffen dan in de bouwmarkt. Denk hierbij aan kwasten, verfbakken en andere accessoires voor tijdens het verven, behangplaksel, afplaktape, vuilniszakken en schoonmaakartikelen. Verder kun je ook beter grote verpakkingen aanschaffen. Dat betekent dat je op dat moment wel even wat meer geld uit moet geven, maar een voordeelverpakking van bijvoorbeeld verf is uiteindelijk altijd goedkoper dan twee kleine(re) verpakkingen.

Maak een budgetplan

Omdat een verbouwing enorm in de kosten kan lopen, is het belangrijk om een goed budgetplan te maken. Ik kan van tevoren al zeggen dat we daar zelf vaak over heen zijn gegaan, maar het is om meerdere redenen belangrijk om van tevoren een duidelijk beeld van de kosten te hebben. Sowieso wil je natuurlijk niet voor grote onvoorziene uitgaven komen te staan. Als je oude badkamer gesloopt is, en je geld moet toch opeens ergens anders ingestoken worden, dan heb je op zijn zachtst gezegd een probleem. Houdt in je budget altijd rekening met onvoorziene kosten. Vergelijk ook echt prijzen, materialen en offertes. Het is echt een feit dat bepaalde materialen of zelfs bepaalde kleuren veel duurder zijn dan andere. Vraag ook altijd een gespecificeerde offerte aan. Op die manier kun je namelijk veel makkelijker zien wat je eventueel zelf kunt doen of kunt laten schrappen.

Kies voor de juiste volgorde als je gaat verbouwen met een beperkt budget

Sommige dingen liggen wellicht voor de hand als het gaat om de volgorde van het verbouwen van je huis, andere dingen wat minder. Er zijn een paar dingen die ik geleerd heb als het gaat om de volgorde van verbouwen. Ik denk dat het het meest logisch is om te beginnen met verbouwen op de plekken waar je het meest bent of het meest wilt zijn. Als je heel erg van het koken en het tafelen bent, is het logisch(er) dat je eerst kiest voor een nieuwe keuken in plaats van een badkamer, als ze natuurlijk überhaupt allebei aan vervanging toe zijn. Maar door bepaalde volgordes aan te houden kun je uiteindelijk ook besparen. Wil je je wanden en je plafond laten stuken? Doe dat dat in één keer, in plaats van zoals wij deden; eerst de wanden en jaren later het plafond. Niet alleen zit je twee keer in de rommel en moet je hele woonkamer leeg gemaakt worden, het scheelt ook tijd omdat de stukadoor slechts één keer voorbereidingen hoeft te treffen. Vergis je trouwens ook niet in voorrijkosten die bedrijven en klusjesmannen vragen. In veel gevallen kun je iemand om die reden beter een hele dag laten komen dan drie keer een dagdeel. Verder lieten wij voor de komst van onze nieuwe keuken het aanrechtblad vervangen, maar daardoor konden we niet een stuk marmer uit één stuk laten plaatsen, omdat ze de draaiing onder de betegelde wand niet konden maken. Dit lieten we namelijk een jaar daarvoor apart doen, ook dit hadden we uiteindelijk beter in één keer kunnen laten doen. Tot slot is het slim om van boven naar beneden te werken en de trap tot het laatst te bewaren. Het zou zonde zijn als jij pas geverfde of gestoffeerde trap helemaal beschadigd raakt tijdens de verbouwing van je bovenverdieping(en). Ook kun je beter eerst gaan werken aan muren en plafonds en pas dan aan een nieuwe vloer. Wil je behangen en je kozijnen verven? Laat eerst verven en pas dan behangen.

HEB JIJ WEL EENS EEN GROTE VERBOUWING IN HUIS GEDAAN OF LATEN DOEN? GING DAT ALLEMAAL ZOALS JE GEPLAND HAD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

  1. Goede tips! Ik heb nog nooit een grote verbouwing gedaan in mijn eigen huis eigenlijk. Meer wat kleine klussen, en de zolder opknappen is het grootste tot nu toe (daar zijn we nu mee bezig). Groot voordeel daarvan vind ik dat we met het isoleren weer geld besparen voor eventueel andere dingen in de toekomst.

  2. We hebben onze koopwoning in eerste instantie weer helemaal casco gemaakt en zijn het dan op gaan bouwen naar onze zin. Voor het moeilijke en belangrijke deel hebben mensen ingehuurd en voor de kleinere dingen hebben we het zelf aangepakt.

  3. Wij zijn momenteel bezig met de tuin en lopen we toch een beetje vast. We wilde alles zelf gaan doen, maar soms is het wel verstandiger om het door een professional te laten doen. En inderdaad, dat is best duur! Echt balen trouwens van jullie trap.

  4. Goeie tips! Ik ga ook eens bij Action kijken voor spullen. Ik vind dat zelf niet zo’n fijne winkel omdat het er altijd zo druk is, maar ze hebben wel veel goede spullen en zijn een stuk goedkoper. Wij zitten momenteel in een mini-verbouwing. We lieten de slaapkamer van onze dochter deze week stuken en moesten die leeg halen (wat een gedoe!) ook werd het plafond in de badkamer vervangen. Binnenkort schilderen en dan kunnen alle spullen weer terug. Dat was het dan wel weer ff qua verbouwen hier dit jaar denk ik 😂.

  5. Ja de Action heeft zeker fijne spullen om af te plakken, dekzeil etc. etc. Vroeger kocht ik ook wel eens verf bij de Action maar vond het resultaat matig. In dit en ons nieuwe appartement hebben we Farrow & Ball en Sikkens gekocht en het is wel erg prijzig maar het hoeft maar 1 keer en het werkt veel prettiger. Tip is misschien nog om een klus op Werkspot te plaatsen dat kost niks en je krijgt (als er interesse is) diverse aanbiedingen en de “bieder” kan je naam/e-mail etc. niet zien tot je zelf contact zoekt. Wij hadden in Hoofddorp 3 jaar geleden een houten tuinhuisje en het weglaten halen varieerde van 3000 Euro (ja echt) tot 250,00 Euro. Uiteindelijk is het voor het laatste bedrag weggegaan inclusief het meenemen van het hout. Degene kon het voor zichzelf gebruiken. Trap hebben wij destijds van linoleum laten ontdoen door de stoffeerder die ook het nieuwe leverde en dat kostte Euro 250,00 dat vond ik nogal meevallen voor een trap met (oud) verlijmd linoleum. Maar ik heb wel gemerkt dat klussen nu superduur is ze kunnen blijkbaar vragen wat ze willen.

  6. Vorig jaar hebben we een grote verbouwing gehad en hebben van te voren een budgetplan opgesteld. Veel hebben we zelf kunnen doen, behalve het stucen, dakraam plaatsen en een airco laten aanleggen. Het paste prima in het budgetplan (gelukkig :))

  7. De Action (ik las hierboven even de comments) heeft inderdaad niet zo een goed dekkende latex verf maar voor ons voldoet ie prima. weet je nog dat ik zei dat ik de badkamer wilde aanpakken? Hoorde ik laatst van mijn buurmeisje dat bij de buren de woningbouw de douche en de keuken heeft gerenoveerd dus ik ga ik eerst even met hun bellen. Moet ik wel moed verzamelen, ik ben niet zo een beller. Ik ga ervan uit dat ze in ieder geval onze douche gaan verbouwen, die is echt een doorn in het oog. En dan besparen we mooi weer wat kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.