Heb je last van droog haar? Er zijn dan een aantal simpele dingen die je kunt doen en vooral moet laten. Ik noem er vijf.

Last van droog haar? Probeer dagelijks föhnen te vermijden

Föhnen is heel slecht voor je haar. Probeer (dagelijks) föhnen dus te vermijden, zeker als je toch al last van droog haar hebt. Laat je haar liever aan de lucht drogen. Ik kan me natuurlijk ook goed voorstellen dat er momenten zijn dat je haar toch snel droog moet zijn of dat je je haar snel droog wilt hebben. Houdt de föhn dan wat verder je haar af. Verder hoef je natuurlijk ook niet altijd op de heetste stand te föhnen. Kammen wanneer je haar nog nat is, kun je ook beter niet doen. Je haar is heel breekbaar. In feite is haar ook dood en haar dat eenmaal beschadigd is, is ook niet meer te herstellen. Er bestaan natuurlijk wel tal van ‘herstellende’ serums en andere haarproducten maar wat dit soort producten vaak doen is een tijdelijk laagje over je haar leggen waardoor het er glanzender en gezonder uitziet, meestal door toegevoegd siliconen, zoals dimethicone. Een dode punt komt niet meer tot leven. Heb je last van droog haar, kam het dan liever niet terwijl het nog nat is, het is dan namelijk extra breekbaar. Föhn je je haar en / of gebruik je stylingtools zoals de stijltang of krultang? Zorg er dan altijd voor dat je je haar voor gebruik goed beschermt tegen de warmte. Er zijn tal van producten te vinden, zoals specifieke producten die echt bedoeld zijn om bescherming tegen de hitte te bieden, maar vaak doen leave-in conditioners ook prima dienst.

Je haar (te) vaak wassen (met een agressieve shampoo)

In feite hoef je je haar echt niet elke dag te wassen, en al helemaal niet als je last van droog haar hebt. Eigenlijk hoef je je haar alleen maar te wassen als het echt vet of ‘vies’ is. Breng shampoo dan ook vooral aan op de haaraanzet en niet zozeer in de lengtes en punten van je haar. Daar zou je juist met conditioners en haarmaskers moeten werken. Wanneer je snel last hebt van een vette haaraanzet, kan de rest van je haar evengoed nog (erg) droog aanvoelen. Je zou dan juist eens kunnen proberen om je haar minder vaak te wassen. In het begin zal dat best even lastig zijn, omdat je toch even een tijdje vaker met vet haar rondloopt. Maar uiteindelijk kan minder wassen er echt voor zorgen dat je haar minder snel vet wordt. Hoe dat komt? Omdat je door heel frequent te wassen het risico loopt dat je hoofdhuid uitgedroogd raakt. Je hoofdhuid kan dan gaan reageren door juist overmatig talg aan te gaan maken, wat dus resulteert in een vette(re) hoofdhuid en dus vet haar. Wassen met siliconenvrije producten kan ook enorm helpen. Wees tenslotte voorzichtig met het (ont)kleuren van je haar. Eigenlijk is dit namelijk nog slechter voor de conditie van je haar dan het gebruik van warmtebronnen. Je zou kunnen zeggen dat je haar lichter maken (blonderen) slechter is dan het donkerder kleuren. Zo heb ik heel lang highlights in mijn haar gehad maar op een bepaald moment was mijn haar er zo slecht aan toe dat ik er van de ene op de andere kappersbeurt voor altijd mee gestopt ben. Verder is een spoeling ‘beter’ voor je haar dan haarverf.

HEB JIJ LAST VAN DROOG HAAR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik fohn het bijna altijd en ja, dan wordt mijn haar een stuk droger. Ik heb het laatst ontkleurd en weer gekleurd maar daarnaast een heleboel oliën, conditioners en leave in conditioner gebruikt. Gelukkig bleef mijn haar toen zacht! Ooit ontkleurt met een heftiger goedje en alles was kurkdroog. Net een bos touw. En niet genoeg verzorging erna gebruikt, dat merk je meteen!

  2. Ik heb soms wel last van droge punten of wat pluizig haar. Het ziet er gelukkig gestyld niet zo uit en mijn kapper geeft me altijd complimenten over de conditie van mijn haar. Dus ik doe het vast wel goed denk ik. 😬

  3. Ja, ik heb wel droog haar en dat komt echt doordat ik het teveel föhn. Ik probeer dat al te minderen, maar vind dat best lastig.

  4. Ik heb krullen en daarmee helaas ook droog haar. Om die reden föhn ik het nooit (wat kappers altijd raar vinden, ook dat ik na mijn kappersbeurt niet onder de droogkap wil) en kammen is ook ‘not done’ als je krullen hebt, dus dat doe ik ook niet. Met een milde shampoo, conditioner en hairserum heb ik het wel redelijk onder controle gelukkig.

  5. Mijn haar is erg droog, altijd al geweest. Maar omdat ik het tegenwoordig verf is het nog droger geworden. Ik heb zelf de indruk dat mijn haar minder snel breekt wanneer ik het na het wassen kam met een hele grove kam. Is misschien anders met krullend haar. Het anders ook heel erg pluizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.