Heb je last van ratten, muizen of kakkerlakken in huis? Ongedierte in huis voorkomen begint bij jezelf, professionals van ongediertebestrijding kunnen je verder helpen.

Beware

Ongedierte in huis

Ongedierte in huis. Je moet er niet aan denken, maar toch komt het erg vaak voor. Ik kan er (helaas) ook over meepraten. Toen ik nog studeerde woonde ik een schitterend en statig huis, maar het huis was wel zo’n driehonderd jaar oud. Het huis stortte nog net niet in elkaar, en uiteindelijk moest ik ook verhuizen omdat de huisbaas het ging verkopen om het compleet te laten renoveren. Hoewel ik enorm genoten heb van mijn tijd daar, hadden we dus wel last van ongedierte, namelijk muizen. En ik ben dus echt als de dood voor muizen. Ik zal nooit vergeten dat ik ze de eerste nacht hoorde trippelen. Op een werkplek hebben we er ook last van gehad. Niet alleen muizen, maar ook ratten. In feite kan iedereen te maken krijgen met ongedierte in huis; ratten, muizen of kakkerlakken bijvoorbeeld. Hoewel er bij kakkerlakken bestrijding in de meeste gevallen professionele hulp aan te pas moet komen, kun je wat ratten en muizen betreft wel het één en ander doen om problemen te voorkomen. Uiteindelijk kwam er bij het ongedierte waar ik mee te maken had, ook de ongediertebestrijding aan te pas en van deze super stoere mannen heb ik heel wat geleerd. Ze hadden trouwens ook fascinerende verhalen. Echt, dingen waar je niet eens over na wil denken! Ongedierte in huis voorkomen, daar kun je zelf zeker aan bijdragen.

Hoe herken je muizen en ratten in huis?

Het zijn schuwe beestjes. De kans dat je muizen en / of ratten (overdag) gaat zien, is vrij klein. In feite zie je ze dus zelden of misschien wel helemaal nooit. Muizen en trouwens ook ratten komen vaak pas ’s nachts tevoorschijn, juist als alles stil is. Ja, in feite zijn muizen en ratten banger voor jou dan jij voor hen, maar toch. Ze laten zo hun sporen achter. Gedurende de nacht kun je ze sowieso horen ’trippelen’, piepen en / of krabben. Ze verplaatsen zich bijvoorbeeld via kruipruimtes, spouwmuren en leidingen. Weet je niet zeker waar je mee te maken hebt? Er zijn wat verschillen tussen ratten en muizen. Ratten zijn vaak groter en hebben ook grotere uitwerpselen. Ratten laten die uitwerpselen vaak in ‘groepjes’ achter, terwijl muizen een spoor van uitwerpselen achterlaten. Wanneer er vuilniszakken in huis staan waar je knaagsporen op aan treft, weet je vaak ook al dat je een probleem hebt. Waar muizen knagen, vreten ratten letterlijk dingen op. Dat is dus ook een groot verschil. Ook laten de beestjes vetvlekken achter.

Ongedierte in huis voorkomen door geen eten te laten slingeren

Ongedierte in huis voorkomen begint bij jezelf. Ongedierte zoals muizen, ratten en kakkerlakken komt af op voedsel. De belangrijkste les die ik dus geleerd heb; heb je last van ongedierte, laat dan geen eten slingeren, maar zelfs niet gewoon open en bloot in huis liggen, zoals op een keukentafel of je aanrechtblad. Woon je in een oud pand en / of heb je al last van ongedierte, zorg dan voor tupperware of plastic bakken. Ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat muizen óók gewoon door plastic heen vreten. Ook een brood dat je uit de supermarkt of bij de bakker haalt wat in plastic of in een broodzak verpakt zit, is dus niet ‘veilig’. Kijk uit met kruimels, want ook daar komt ongedierte op af. Breng vuilnis verder ook direct weg. Ratten en muizen zijn niet kieskeurig en altijd op zoek naar voedsel. Ze knagen dus graag door vuilniszakken heen. Volle vuilniszakken in of rond je huis laten slingeren is dus echt uit den boze als je geen last van ongedierte in huis wilt hebben.

Ongedierte in huis voorkomen door gaten en kieren te dichten

Zowel ratten en muizen kunnen zich heel klein kunnen maken, alhoewel een muis zich altijd nog kleiner kan maken dan een rat. Denk dus niet dat kleine kiertjes of gaatjes geen problemen zullen veroorzaken, want de beestjes kunnen zich overal door heen wurmen. Een heel belangrijk onderdeel van rattenbestrijding is dus het dichten van alle gaten en kieren in je woning of het pand waar je last van ongedierte hebt. Dat kan trouwens niet zomaar met alle materialen, want door sommige materialen kan gewoon worden heen geknaagd. Professionals van de ongediertebestrijding kunnen je helpen om alle gaten, kieren en opening in je pand op te sporen en te dichten, en dat op zo’n manier dat de beestjes echt geen toegang meer hebben tot je pand.

Vallen

Vallen in huis plaatsen kan helpen, maar ik moet zeggen dat ik er zelf niet happig op ben. Lijmvallen zijn sowieso zeer dieronvriendelijk, omdat beestjes hierdoor een langdurige doodsstrijd voeren. Ik ben echt bang voor muizen, maar onnodig pijn en lijden wens je natuurlijk ook die beestjes niet toe. Alternatieven zijn klapvallen of elektrische vallen. Muizengif is ook een optie, maar kan ook onnodig en lang lijden met zich meebrengen. Bovendien moet je met muizengif heel erg oppassen dat huisdieren er niet van gaan eten.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN ONGEDIERTE IN HUIS (GEHAD)?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Helaas wel. Een paar jaar geleden hadden we een muis in huis. Ik was zo bang! En ik vond het smerig. Blijkbaar had ik zelf veroorzaakt 🙂 In de schuur, die aan de keuken gebouwd is, had ik een plastic emmer met mezenbollen laten staan. Gewoon vergeten, maar de muizen genoten van dit feestmaal. Af en toe sneakte het beest via de keuken de woonkamer binnen om mij te laten schrikken. Na een tijdje kwam ik erachter waarom de muis het zo leuk vond bij ons. Sinds ik alles heb opgeruimd in de schuur, zie ik het beest niet meer. Ik let nu dus ook extra op!

  2. Nee gelukkig niet. Wij wonen in een nieuwbouwhuis en dat scheelt denk ik wel qua muizen bijvoorbeeld.

  3. Toen ik op kamers woonde liepen er nog wel eens muizen rond. Ik ben niet bang voor muizen, durf ze gewoon vast te pakken. Alleen als ze zo snel voorbijschieten schrik ik mij wezenloos. Marie en Toulouse kwamen nog wel eens met een muis thuis, zo zielig als zo een beestje piepte. Dan was het: katten uit de buurt en de muis naar buiten drijven…
    Op kamers zag ik ook eens op het plaatsje achter knoeperds van ratten lopen, die vond ik echt heel eng! (maar een rat als huisdier weer niet)

  4. Zelf nooit last van gehad, want inderdaad: alles goed opbergen. Maar. Ik heb wel meegemaakt dat doordat erbij de onderburen verbouwd werd, de kakkerlakken probeerden te verhuizen naar mijn appartementje. Ik zag één keer drie kakkerlakken beduust op het keukenblad staan (‘Waar is het eten nou?’) en toen ben ik maar twee weken bij mijn ouders gaan zitten. Verbouwing voorbij, kakkerlakken weg. Waarschijnlijk terug naar de plek waar wel wat te eten te vinden was.
    Ik heb wel muizen als huisdier gehad … en inderdaad: het zijn eigenlijk niet echt schone diertjes als ze zelf rondlopen. Em omg, ze vermenigvuldigen zich zo snel!
    Wat overigens echt, echt helpt tegen muizen is: katten. Zelfs als je kat geen muizen vangt, zijn de meeste muizen bang genoeg dat ze je huis niet inkomen.

  5. Wij hebben twee jaar geleden mieren in huis gehad. Na het zetten van lokdoosjes waren ze snel weg gelukkig. We hebben hier ook al 2 keer een vleermuis binnen gehad. Dat was echt eng! De eerste keer heb ik de Politie erbij gehaald en die ving het beest door heel snel een maatbeker over het beest te schuiven toen ie tegen de muur zat. De 2e keer hebben we deur open gezet en vond ie op een gegeven moment gelukkig z’n weg naar buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.