Mijn tuinontwerp is heel goed afgestemd op mijn niet heel groene vingers. Ik geef je graag 4 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Kaderen

Ik lees wel eens blogs met tips voor een onderhoudsvrije tuin, maar in feite bestaat een volledig onderhoudsvrije tuin natuurlijk eigenlijk niet. Zelfs wanneer je een tuin volledig zou betegelen, heb je nog steeds onderhoud. Want ook tussen tegels verschijnt op den duur onkruid en bovendien kan er groene aanslag op je tegels komen, wat je ook weer schoon moet maken. Mijn eerste tip voor een onderhoudsvriendelijke tuin is dan ook een combinatie maken van groen en tegels. Maak hierbij ook vooral gebruik van opsluitbanden, zowel naast gras als naast beplanting. Toen het ‘echte’ gras hier nog lag, waren er geen opsluitbanden. Het gras kon zich hierdoor makkelijk verspreiden waardoor de lijn tussen gras en tegels op een gegeven moment vrijwel weg was, en dat vond ik persoonlijk heel slordig ogen. Naast tegels zorgen opsluitbanden ervoor dat stenen niet verzakken en dat eventueel (sier) grind op zijn plaats blijft. Waar je trouwens ook nog over na kunt denken, is de grootte van je tegels. Zelf heb ik heel bewust gekozen voor kleine tegels omdat ik dat altijd een stuk gezelliger vind dan grote tegels, maar vaak is het wel zo dat je met kleinere tegels meer last hebt van onkruid dat er tussen groeit.

Grind hoort ook in een onderhoudsvriendelijke tuin

Een andere super tip voor een onderhoudsvriendelijke tuin is siergrind. Na de tuin make-over had ik nog geen siergrind, maar na het plaatsen van de schuttingen heb ik dit dus helemaal ontdekt. Ik zal je vertellen waarom. Toen de tuin vorig jaar een make-over kreeg, was er geen budget meer voor nieuwe schuttingen. De tuinontwerper kwam toen met het idee om hedera’s voor de schuttingen te plaatsen. Nu vind ik hedera’s sowieso heel erg leuk, dus dat vond ik direct een leuk idee. Dit jaar was er wel budget en moesten de hedera’s dus aan de kant. Een deel daarvan heb ik verplaatst naar een bakstenen muur en een ander deel daarvan heb ik als bodembedekkers in de boarders geplaatst. Maar toen zat ik natuurlijk wel opeens met twee smalle lege boarders. Omdat de nieuwe schuttingen zo mooi zijn, voelde ik er niets voor om deze te bedekken en het uitbreiden van het terras vond ik nogal veel werk, omdat alle opsluitbanden dan ook weer verplaatst moesten worden. De buurvrouw kwam toen op het idee om siergrind in die boarders te storten. Hieronder kun je goed zien hoe dat eruit ziet. Het was relatief goedkoop en het enige wat je eigenlijk moet doen als je siergrind op relatief kleine stukken gebruikt, is van tevoren egaliseren. Ik heb dat gewoon zelf kunnen doen. Het ligt er nu enkele maanden en ik vind het zo leuk staan! Heel af en toe moet ik er een ‘plukje’ onkruid tussenuit halen, maar dat is alles. Mocht je nu grotere oppervlaktes met siergrind je tuin hebben of eventueel willen, dan kun je het af en toe harken, hiermee maak je het onkruid ook los. Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om siergrind in je (voor)tuin te gebruiken. Zo kun je het voor op je oprit of parkeerplaats gebruiken, maar je kunt er ook in je tuin een grindpad mee aanleggen. Ik kan me zo voorstellen dat zo’n grindpad er heel gezellig en zelfs idyllisch uit kan zien, zeker wanneer je het grind combineert met bepaalde tegels. Waar je het siergrind ook maar legt, alle plekken blijven hierdoor onderhoudsvriendelijk. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welke plek je kiest voor het siergrind (en waar het dus voor dient) en wat je stijl is, maar Grindwebshop heeft dus siergrind in allerlei varianten. Voor een oprit of parkeerplaats kies je natuurlijk een andere (hardere) grindsoort dan wanneer deze puur als decoratie dient, zoals in onze tuin. Verder kun je in de webshop terecht voor splitplaten, die gebruikt worden onder tuinpaden en opritten, maar ook voor anti-worteldoek. En dát is natuurlijk ook weer belangrijk voor je onderhoudsvriendelijke tuin!

Ga voor kunstgras

De meningen over kunstgras zijn natuurlijk nogal verdeeld, maar ik had echt niet blijer kunnen zijn met mijn keus voor kunstgras. Voorheen lag hier dus ‘echt’ gras, maar dat zag er al heel gauw niet meer mooi uit. Het zat vol kale en bruine plekken omdat de tuin nu eenmaal niet heel gunstig ligt voor echt gras. Omdat er bovendien geen opsluitbanden langs het gras zaten, zagen de randen er ook heel slordig uit. Buiten het feit dat het gras er dus niet mooi bij lag, was het ook enorm veel werk om het steeds bij te houden. Echt gras is dus verre van onderhoudsvriendelijk.

Planten tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Nog voordat de ontwerper met het ontwerp voor de tuin aan de slag ging, gaf ik aan dat ik het liefst en vooral groenblijvende planten wilde. Het voordeel hiervan is dat je tuin er het hele jaar mooi bij staat, dat ze maar weinig blad verliezen en het scheelt dus ook absoluut in onderhoud. In de tuin staan ligusters, hedera’s, eucalyptus en olijfbomen. Zorg verder ook vooral voor wat grotere groepen van dezelfde planten. Op deze manier voorkom je namelijk dat je allemaal verschillende planten hebt die wellicht allemaal ander onderhoud nodig hebben. Denk ook aan bodembedekkers. Dit ziet er niet alleen mooier uit in je boarders, ook scheelt het onderhoud. Waar namelijk een plant staat, groeit geen onkruid. Kijk op straat en in voortuinen maar eens rond; als er veel grond open ligt, staan die plekken vaak vol met onkruid. Het enige wat ik af en toe met mijn hedera’s doe is gele blaadjes verwijderen. Heb je nu net een tuin aan laten leggen en / of je boarders opnieuw beplant? Dan kun je ook kiezen voor boomschors tussen de planten. Dit houdt onkruid ook wel enigszins tegen.

tips voor een onderhoudsvvriendelijke tuin

BEN JIJ GRAAG IN JE TUIN BEZIG? VIND JE DAT JE EEN ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

16 Comments

 1. Wat een mooie tuin hebben jullie! Bij onderhoudsvriendelijke tuinen denk ik al snel aan een volledig betegelde tuin zonder groen, maar die van jullie is verre van dat. Het siergrind is inderdaad echt een mooie (en zo te horen ook praktische) aanvulling. Jullie schutting is ook prachtig trouwens. Dus ik snap helemaal dat je die niet volledig door hedera’s wilde laten begroeien, hoe mooi klimop ook is 🙂

  1. Christiana says:

   Het siergrind is inderdaad heel praktisch. Ik wist na het plaatsen van de nieuwe schuttingen echt even niet wat ik met die lege stukken moest doen. Ik vond het eigenlijk zonde om weer planten tegen de schutting aan te plaatsen en het terras uitbreiden was heel veel werk, omdat daarvoor de opsluitbanden ook verplaatst zouden moeten worden. Ik was dus blij dat onze buurvrouw met dit idee kwam;-)

 2. Onze tuin is behoorlijk onderhoudsvriendelijk, en dat is vooral omdat wij heel erg de boel de boel laten. We hebben nu niet alleen in de achtertuin, maar ook in de voortuin veel bloemenzaad gestrooid. Daardoor is onze tuin heel vrolijk en kleurrijk. In de achtertuin hebben we daarnaast de oude tegels laten liggen uit praktische overwegingen, en qua onkruid zijn we vrij tolerant, haha.

  1. Christiana says:

   Wat gezellig! Ik heb dit jaar ook wat meer kleur aan de tuin toegevoegd met vlinderstruiken en lavendel. Dat staat toch wel heel leuk;-)

 3. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat heb je toch een mooie tuin! Die van ons is redelijk onderhoudsvrij, maar wel vrij groen. Dus niet alleen een schutting, maar met beplanting ertegenaan etc. En wel een heel groot grasveld. Dat blijft een klusje haha.

 4. Jullie tuin is echt een plaatje! Onze tuin is best onderhoudsvriendelijk. Ik heb twee borders en voor de rest potten met planten staan, zo kan ik ook leuk varieren.

 5. Allesbehalve… Constant onkruid wat hier welig tiert, en nu gaat een klimplant (ben even de naam kwijt) helemaal over het gaas heen, dat groeit als een malle. Nog even en wij hebben een overdekte tuin 😉
  Wij hebben een stukje gelegd met van dat graskleurige tapijt, maar nu sta ik buiten de blaadjes er vanaf te stofzuigen haha!
  Wel is er veel leven in onze tuin, het barst van de kleine padjes/kikkers hier en er lopen ook veel salamanders rond. die vinden het hier vast fijn wonen!

 6. Prachtig jullie tuin, met veel groen en gezellige hoekjes!

 7. Het resultaat in jullie tuin mag er wezen. Mooie schutting ook (en ik ben eigenlijk niet zo’n voorstander van ‘harde’ afsluitingen).
  Nog even een aanvulling over schors 🙂 het zorgt niet alleen voor minder onkruid maar ook voor minder gieten in droge periodes. Dus ook op dat vlak nog een tijds- en waterbesparing 🙂

  Ik vermoed dat anderen onze tuin niet erg onderhoudsarm zouden vinden, maar zelf ben ik heel erg graag bezig in de tuin dus het mag allemaal wel wat werk zijn. En af en toe besteden we ook iets uit als we er zelf niet aan toekomen zoals het scheren van de hagen. Ik haal er vooral veel plezier (en beweging) uit.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Geke, ik geniet nu ook echt enorm van onze tuin. Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik vind het ook heerlijk om in de tuin bezig te zijn, echt ontspannend!

 8. Ik ben super blij met ons kunstgras. Het ziet er altijd netjes en groen uit. Ook ben ik fan van grind. Het maakt de tuin af.

  1. Christiana says:

   Ik ben ook heel blij dat we voor kunstgras gegaan zijn. Hiervoor hadden we echt gras maar dat zag er op een bepaald moment echt niet meer uit. Ik irriteerde me er mateloos aan. Nu hoeven we gewoon helemaal niets aan het gras te doen en het ligt er alle dagen van het jaar mooi bij;-) Het siergrind vind ik ook een uitkomst.

 9. Wij hebben een grindvlak in de voortuin met grote plantenbakken op, maar wat een ellende. 😅 Echt bizar hoeveel onkruid er steeds tussen het grind vandaan komt. Echt van die kleine, groene plantjes die afbreken als je eraan trekt. Verder is grind wel mooi haha.

  1. Christiana says:

   Oh echt? Ik moet zeggen dat wij daar bijna geen last van hebben. Wij hebben het dan ook alleen op vrij smalle stukjes, dat scheelt.

 10. Wat een slimme tip om opsluitbanden te gebruiken om gras en grind op de goede plaats te houden. Wij zijn verhuisd en willen de tuin opnieuw inrichten. Voor het onderhoud hebben wij weinig tijd, dus we overwegen een onderhoudscontract voor tuinen af te sluiten. De opsluitbanden kunnen zeker ook bijdragen aan een onderhoudsvriendelijke tuin, daar zullen we over nadenken.

 11. Inderdaad een goed idee om planten voor je schutting te plaatsen. Daarnaast zie ik ook vaak dat men klimop laat groeien tegen schuttingen. Dit maakt een tuin groener en levendiger vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.