Een mooie basis voor je tuin is nét zo belangrijk als een mooie basis binnenshuis. Wat zijn de voor-en nadelen van gras, tegels en vlonderplanken?
Een tuin aanleggen met gras of kunstgras
Ga je een nieuwe tuin aanleggen of (een deel van) je huidige tuin veranderen, dan is het belangrijk om goed na te denken over de basis voor je tuin. In feite is de basis van je tuin net zo belangrijk als de basis van je interieur. Binnenshuis gaat dat dan om vloeren en muren, in je tuin gaat het dan om bijvoorbeeld gras of kunstgras, composieten vlonderplanken, bestrating en schuttingen. In mijn vorige huis had ik een vrij grote tuin die op een bepaald moment een complete make-over kreeg. Ik heb daar veel van geleerd en het leek me leuk om mijn ervaringen met jullie te delen. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende manieren om je tuin aan te leggen? Veel mensen denken dat een volledig betegelde tuin betekent dat je ook direct een onderhoudsvriendelijke tuin hebt. Niets is echter minder waar. Laat je je tuin volledig betegelen, dan heb je bijvoorbeeld meer last van onkruid. Voordat mijn tuin een make-over kreeg, lag er gras. Echt gras vergt veel onderhoud en wanneer je tuin niet heel gunstig ligt, kan gras snel verkleuren. Voor mijn nieuwe tuin koos ik dus voor kunstgras en daar was ik enorm blij mee. Elke vorm van bestrating heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het voordeel van echt gras is dat een grasveld in je tuin, mits het goed onderhouden wordt, heel mooi en gezellig oogt. Gras voelt ook heel comfortabel aan onder je blote voeten. Het nadeel van echt gras is natuurlijk dat wanneer er langer droge periodes zijn, je gras dor en geel kan worden. Bovendien heeft gras erg veel onderhoud nodig. Ben je gevoelig voor hooikoorts, dan is echt gras ook niet altijd een slim idee. Onderschat verder niet de hoeveelheid water die je grasveld nodig heeft, zeker in de zomer. Echt duurzaam is dat natuurlijk niet. Kunstgras heb je in alle soorten en maten. Veel mensen willen geen kunstgras omdat het er onnatuurlijk uit zou zijn. Natuurlijk zijn er soorten kunstgras die er zeer onnatuurlijk uitzien, en daarom is het belangrijk om verschillende soorten kunstgras goed met elkaar te vergelijken. Vraag daarvoor stalen aan en vergelijk deze ook daadwerkelijk buiten, zodat je kunt zien hoe het materiaal en de kleur er in zonlicht uitziet. Kunstgras is bij aanschaf meestal duurder dan echt gras, maar het is natuurlijk een eenmalige investering. In feite is zowel echt gras als kunstgras relatief makkelijk te leggen. Wat voor beide varianten erg belangrijk is, is dat de grond van tevoren heel goed geëgaliseerd wordt. Het bestraten van je tuin of het aanleggen van een terras met bijvoorbeeld vlonderplanken is in de meeste gevallen arbeidsintensiever.
Je tuin betegelen
Je kunt er ook voor kiezen om je tuin je betegelen. Ook tegels zijn er in alle soorten en maten en de tegels die je kiest zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de sfeer die je in tuin creëert. Om te voorkomen dat je tuin een te strakke of zelfs een zielloze uitstraling krijgt, kun je gaan voor een wat kleinere tegel. Over het algemeen heeft een wat kleinere tegel een gezelligere uitstraling dan een heel grote tegel. Door verschillende soorten bestrating met elkaar af te wisselen, creëer je ook alweer een speelser geheel. Om de bestrating heen, kun je gaan voor opsluitbanden om verschillende ruimtes en zones in je tuin af te kaderen. Niet alleen met de tegels zelf creëer je een bepaalde sfeer in je tuin, dit doe je ook met het legpatroon. Wat ook een erg leuk idee is voor je tuin, is siergrind. Je kunt bijvoorbeeld voor een looppad gaan met siergrind, en dit kun je ook ‘kronkelend’ aanleggen. Je kunt siergrind ook mooi gebruiken om eventuele randen tussen je terras en schuttingen op te vullen. Zoals ik net al zei, hebben alle vormen van bestrating voor- en nadelen. Een nadeel van tegels is dat ze vatbaar zijn voor groene aanslag. Betontegels en natuursteen tegels worden over het algemeen sneller groen dan keramische tegels. Qua budget zitten er grote verschillen tussen tegels. Over het algemeen zijn betontegels goedkoper dan natuursteen tegels en keramische tegels, maar die hebben dan ook weer een andere uitstraling. Het spreekt voor zich dat kleine tegels goedkoper zijn, maar daarvan heb je er dan ook weer meer nodig. Een tuin bestraten vergt een zeer goede voorbereiding en zeker niet iedereen kan dit zelf doen. Zo is het erg belangrijk om een terras voldoende af te laten lopen voor een goede afwatering. Het regenwater stroomt dan zo je borders in en kan daar in de grond wegzakken. Dit is ook de reden dat je er goed aan doet om je tuin niet volledig vol te leggen met tegels.
Een terras met vlonderplanken
In plaats van gras, kunstgras of tegels kun je ook gaan voor vlonderplanken in je tuin. Het leukst is eigenlijk, wanneer je er de (financiële) mogelijkheden en de ruimte voor hebt, om een combinatie van die drie te maken bij het aanleggen van je tuin. Vlonderplanken geven direct een heel cosy uitstraling aan je tuin en doordat deze planken in diverse kleuren en profielen geleverd kunnen worden, kun je altijd wel een variant vinden die perfect op de wensen van jouw droomtuin aansluiten. Verschillende materialen, vormen en formaten tegels geven allemaal een andere look, maar vlonderplanken doen dat op hun beurt ook. Kies je voor een donkere of lichte kleur, en welke lengte en breedte spreekt jou aan? Wanneer je een terras van vlonderplanken in je tuin hebt, heb je altijd een fijne en gezellige plek om te zitten. Ga je voor composiet vlonderplanken, dan heb je daar jaren plezier van. Composiet vlonderplanken bestaan namelijk voor de ene helft uit houtvezels en voor de andere helft uit kunststof. Hierdoor hebben ze een warme en natuurlijke uitstraling zoals die van hout, maar zijn ze wel onderhoudsvrij. Composiet vlonderplanken zijn wat duurder in aanschaf, maar houd er rekening mee dat ze wel wat kwetsbaarder zijn dan houten vlonderplanken. Aan de andere kant hoeven composieten vlonderplanken niet geolied of gebeitst te worden, composiet kent geen werking, ze zijn UV bestendig dus ze verkleuren niet én je kunt er gewoon met je blote voeten overheen lopen, en dat is natuurlijk wel zo prettig en comfortabel in je eigen tuin.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.