Een nieuwe tuin kun je zo duur maken als je wilt, onderschat deze kosten niet. Van déze investeringen in je tuin heb je het hele jaar plezier.

Beware

Een schutting is een goede investering in je tuin

Ik woon nu ongeveer anderhalf jaar in mijn appartement, en nog steeds mis ik mijn tuin. Mijn oude huis had een vrij grote tuin die op een gegeven moment een complete make-over kreeg. Ik vond dat heel spannend, want ik had tot dat moment eigenlijk maar weinig ervaring met tuinieren, laat staan met het aanleggen van een compleet nieuwe tuin. Ik leerde er veel van en toen de tuin eenmaal af was, genoot ik er elke dag van, zelfs als ik niet buiten kon zitten. Mijn oude huis had namelijk zowel in de woonkamer als in de keuken grote ramen waardoor ik een heel goed uitzicht op de tuin had, Op die manier genoot ik dus in feite het hele jaar door van de tuin. Wil jij je tuin ook aanpakken, maar twijfel je of zo’n make-over wel echt de moeite en vooral het geld waard is? Ik geef je een aantal voorbeelden van heel goede investeringen in je tuin waar je het hele jaar door plezier van hebt. De eerste goede investering voor je tuin is een schutting. Ik had serieus zwaar onderschat hoeveel een echt mooie schutting voor je tuin doet. In feite is het logisch. Een schutting rondom je tuin kun je in feite een beetje vergelijken met de muren in je huis. Je kunt een prachtige vloer laten leggen en daarop een chique bankstel zetten, maar wanneer je dat bankstel tegen een lelijk afgewerkte muur aanzet, zul je je daar aan blijven storen. Zo is het dus ook met je tuin. Een schutting vormt samen met de verharding in feite de basis van je tuin en een mooie schutting is dus absoluut de investering waard. Afhankelijk van hoe de ligging van je tuin is, heb je met een schutting ook andere voordelen. Zo kan een schutting meer veiligheid aan je tuin bieden. Kinderen en huisdieren lopen minder gauw weg en ongewenste personen komen minder makkelijk zomaar je tuin in. Bovendien kan een schutting ook (extra) privacy bieden.

investeringen in je tuin

Een overkapping in je tuin

Wellicht sta je er niet zo bij stil, maar met een overkapping in de tuin kun je de waarde van je huis verhogen. Met een overkapping creëer je namelijk extra leefruimte waar je in feite alle dagen van het jaar van kunt genieten. In mijn oude huis liet ik ook een overkapping bouwen en óf ik daar plezier van gehad heb. De overkapping was niet alleen de eyecatcher van de tuin, hij had ook praktische voordelen. Zo beschermde de overkapping goed tegen de zon op heel hete dagen en kon je er op druilerige dagen ook heerlijk met een dekentje over je heen onder zitten zonder dat je nat werd. De plek onder je overkapping is ook erg leuk om te stylen. Het grote voordeel van een overkapping is dat alles wat je er onder zet, zo goed als droog blijft. Meubels en accessoires onder je overkapping hebben dus minder te lijden dan de meubels die op andere plekken in je tuin staan. Je zult sowieso iets willen om lekker te kunnen zitten of liggen onder je overkapping. Een loungeset, hangstoel of een hangmat van Hangmatgigant is dan bijvoorbeeld leuk. Je kunt ook kiezen voor een hangmat met standaard. Het leuke daarvan is dat je die kunt verplaatsen wanneer het lekker weer wordt. Je overkapping wordt ook al een stuk gezelliger met een buitenkleed. Buitenkleden zijn vaak gemaakt van polypropyleen, dit materiaal is goed bestand tegen regen en dit kun je ook gewoon stofzuigen. Let er met een buitenkleed altijd op dat je qua materiaal niet een heel lichte variant kiest, want met een beetje wind kan deze dan wegwaaien. Je kunt je loungeset afstylen met kussens. Accessoires die je verder kunt gebruiken onder een overkapping zijn windlichten, bloempotten, lampionnen en lichtsnoeren.

Kunstgras is ook een goede investering voor je tuin

De meningen over kunstgras zijn behoorlijk verdeeld. Ik was echter ontzettend tevreden met het kunstgras in mijn vorige tuin. Kunstgras heb je in veel verschillende prijsklassen. Wat ik altijd probeer te doen met aankopen voor in en om het huis is kiezen voor de zogenaamde gulden middenweg. Echte budgetaankopen probeer ik meestal te vermijden. Wanneer iets echt heel goedkoop is, ziet het er in de meeste gevallen ook echt goedkoop uit. Aan de andere kant heb ik natuurlijk ook geen eindeloos budget. Dat goedkoop kunstgras er vaak ook echt goedkoop uitziet, is wat mij betreft een feit. Zo zag ik laatst een heel goedkoop rolletje kunstgras bij Action en dat deed gewoon pijn aan mijn ogen. Wat ik altijd adviseer bij de aanschaf van kunstgras is om meerdere stalen met elkaar te vergelijken. Je kunt een bepaalde kleur heel mooi vinden, totdat je er een andere kleur naast houdt en pas dan eigenlijk beseft dat die kleur toch mooier is, Ga je online stalen kunstgras bestellen, bekijk de stalen dan ook vooral buiten in daglicht. Buiten is immers de plek waar het gras komt te leggen. Waarom kunstgras zo’n goede investering voor je tuin is, is omdat je gazon er met kunstgras 365 dagen per jaar netjes bij ligt. Echt gras heeft aardig wat onderhoud nodig en als je een tuin met veel zon hebt, kan het gras al gauw geel worden. Kunstgras is even een investering en het moet goed gelegd worden, maar daarna heb je er geen omkijken naar.

kunstgras leggen tips

Groenblijvende planten zijn ook een goede investering voor je tuin

Eén van de meest lastige dingen aan een compleet nieuwe tuin aanleggen vond ik toch wel het kiezen van planten. Je kunt online eindeloos veel inspiratie opdoen voor je tuin, en op foto’s staan planten er altijd prachtig bij. In de realiteit is dat vaak toch een beetje anders. Planten hebben tijd nodig om te groeien. Er is ook een groot verschil tussen eenjarige planten en groenblijvende planten. Met de aanleg van mijn oude tuin heb ik bewust gekozen voor groenblijvende planten. De naam zegt het in feite al, deze planten blijven het hele jaar door groen en ze zijn winterhard. Dat is de reden dat groenblijvende planten een zeer goede investering voor je tuin zijn. Een mooi voorbeeld van een groenblijvende en winterharde plant is natuurlijk hedera. Hier heb je het hele jaar plezier van. Hedera kun je bijvoorbeeld tegen een schutting of tegen een klimrek op een bakstenen muur plaatsen, maar hedera is ook heel mooi als bodembedekker. Ook met laurier, coniferen, heesters, eucalyptus en olijfbomen zit je het hele jaar door goed. Voor planten en boompjes geldt meestal dat wanneer je plant of boom al wat groter is bij de aanschaf, hij ook direct duurder is. Je kunt zelf beslissen wat je leuk vind. Met de aanschaf van grote planten of een boompje die al vrij groot is, staat er natuurlijk direct al iets moois in je tuin. Aan de andere kant vind je het misschien juist leuk om te zien hoe alles groeit.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.