Je tuin-overkapping stylen kan kan op eindeloos veel manieren. Ik geef je tips voor elk budget en voor elke woonstijl.

Kies een andere verharding onder je tuin-overkapping

Om van je tuin-overkapping echt een aparte plek te maken, kun je er voor kiezen om onder de overkapping een andere verharding te kiezen dan in de rest van je tuin. Er zijn tal van mogelijkheden om uit te kiezen. Voor welke optie je gaat is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar ook van je budget. Ideeën zijn bijvoorbeeld (houten) vlonders, gestort beton of tegels van natuursteen of keramiek. Ik zag laatst zelfs een overkapping waar zand onder lag. Dat geeft pas een beachy vibe! Denk echt goed na over de verharding die je in je tuin en eventueel onder je tuin-overkapping gaat nemen. Deze is namelijk zeer bepalend voor de sfeer. Wat ons interieur betreft, kan ik meestal heel makkelijk keuzes maken wanneer het gaat om nieuwe meubels, kleuren, prints en materialen, maar de keus voor de verharding in de tuin vond ik echt de meest lastige keus tot nog toe. Ik vond het vooral belangrijk dat de verharding zou bijdragen aan een gezellige sfeer in de tuin, en dat is dan ook de belangrijkste reden dat we niet voor een grote tegel gegaan zijn. Vaak vind ik dat toch iets te strak ogen.

Geef je tuin-overkapping zélf een kleur door hem te beitsen

Al voordat onze tuin-overkapping gebouwd werd, wist ik al dat hij zwart moest worden. Ook in huis hebben we veel zwart, maar wel steeds gecombineerd met kleur. Zo hebben we bijvoorbeeld een zwarte keuken, zwarte tegels in de badkamer en ook zijn al onze deuren en kozijnen zwart. Toch hoeft al dat zwart zeker niet kil of saai te zijn, het is dus maar net waar je al dat zwart mee combineert. Niet alleen leek een zwarte overkapping me an sich heel gaaf, ook vond ik de combinatie met onze bruine loungeset mooier dan wanneer het hout zijn oorspronkelijke kleur zou houden. Wil jij ook je tuin-overkapping gezellig maken? Je kunt beits natuurlijk in nog veel meer kleuren krijgen, zoals in het blauw, groen, rood, oranje en bruin en dan ook nog eens in alle kleurnuances die je maar bedenken kunt!

je tuin-overkapping stylen tips

Je tuin-overkapping stylen met een vloerkleed

Ook met een vloerkleed creëer je direct veel sfeer en gezelligheid onder je tuin-overkapping. Zo’n buitenkleed mag best wel groot zijn, dan heeft het vaak ook de meeste impact. Kun je geen groot kleed vinden of heb je er het budget niet voor? Dan is het altijd slim om in ieder geval consequent te zijn met de styling ervan. Kies er bijvoorbeeld voor om van alle meubels die er op staan in ieder geval de voorpoten op het kleed te zetten. Dat oogt vaak het mooist en zo valt het ook minder op dat het kleed eigenlijk wat (te) klein is. Een buitenkleed is vaak gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal is goed bestand tegen regen, maar sowieso ligt een kleed onder je tuin-overkapping natuurlijk al aardig beschut. Afgelopen winter heb ik ons buitenkleed onder de overkapping gewoon laten liggen, en hij ziet er nog steeds heel goed uit. Vanuit onze woonkamer en vanuit onze keuken kijken we toch dagelijks uit op onze tuin, en het is natuurlijk wel zo fijn als het geheel er ook in de winter gezellig uitziet.

Een loungeset, eettafel of misschien zelfs een bar?

De overkapping in je tuin heb je natuurlijk niet voor niets! Daar wil je graag onder zitten of liggen. Ook op dit gebied zijn er tal van mogelijkheden. De meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn natuurlijk een loungeset zoals wij die hebben, of een eettafel met stoelen. Krijg je regelmatig eters, maar wil je niet een heel grote eettafel onder je overkapping hebben staan? Kies dan bijvoorbeeld voor een klaptafel. Zo’n tafel kun je makkelijk groter maken door de zijkanten omhoog te klappen. Als je de extra ruimte niet nodig hebt, hangen de zijkanten gewoon naar beneden en heb je er verder ook absoluut geen last van. Je tuin-overkapping gezellig maken kun je bijvoorbeeld ook met een ligbed, een hangmat of een hangstoel. Wij hebben onze hangstoel aan het dak van onze tuin-overkapping vastgemaakt, maar je kunt een hangstoel natuurlijk ook met een standaard krijgen. Misschien nog wel comfortabeler is een hangmat onder je overkapping! Deze kun je bevestigen aan de overkapping zelf, maar je kunt natuurlijk net zoals met de hangstoel ook gaan voor een hangmatstandaard. Dat is ideaal wanneer je liever niet boort in je overkapping, of als daar maar weinig wind staat. Een hangmat is niet alleen lekker om in te liggen, je creëert er ook gezelligheid en sfeer mee, doordat je hangmatten kunt kiezen in allerlei verschillende stijlen en kleuren. Wil je het helemaal gezellig maken? Kies dan voor een tweepersoons hangmat. Heb je echt veel ruimte onder je overkapping? Dan is een bar of een buitenkeuken een leuk idee. Of bouw een kleine ombouw voor je barbecue.

Je tuin-overkapping stylen met planten en accessoires

Je tuin-overkapping gezellig maken doe je natuurlijk ook met planten en accessoires. Wanneer je overkapping dicht is aan de achterkant en / of bijvoorbeeld aan (één van) de zijkanten, maak daar dan ook gebruik van. Hang er bijvoorbeeld een schilderij of spiegel op, of maak een gallery-wall. Je kunt ook wandplanken bevestigen en die stylen met accessoires. Ook met planten kun je natuurlijk alle kanten op onder je tuin-overkapping. Kies voor losse planten in potten op de grond, groepeer ze op een plantentafeltje, zet planten op je salon- of eettafel of hang planten in plantenhangers aan het plafond. Een ander super leuk idee is om planten te kiezen die je tegen de overkapping aan plant, zoals een blauwe regen. Verder kun je je overkapping in principe op dezelfde manier stylen zoals je ook een woonkamer zou stylen. Het enige waar je moet proberen om rekening mee te houden is met weersomstandigheden, wind bijvoorbeeld. Ga dus liever niet voor breekbare accessoires die kapot kunnen gaan als ze vallen of omwaaien. Qua verlichting heb je ook leuke opties. Zelf hebben wij gekozen voor led-lampionnen en een lichtsnoer. Beiden staan niet alleen overdag leuk, ’s avonds geven ze ook heel gezellig licht.

HEB JIJ EEN TUIN OVERKAPPING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Het ziet er zo mooi uit! Heel rustig en toch gezellig. Helemaal met dat leuke kleed en hangstoel. Gelukkig is onze tuin nu ook zo goed als klaar. Het heeft wat tijd gekost, maar ik ben zo blij!

    1. Christiana says:

      Ah ja, dit soort klussen kosten altijd meer tijd (en helaas ook geld…) dan je van tevoren denkt! Maar achteraf is het dan natuurlijk wel volop genieten;-)

  2. Hele mooie en gezellige overkapping hebben jullie. Wij hebben al jaren een overkapping en zou echt niet meer zonder willen. Onze overkapping zit aan het huis dus het verlengd de woonkamer. We maken er heel veel gebruik van.

  3. Nee, maar het ziet er wel heel gezellig uit! Misschien komt het er ooit nog eens van bij ons. 😊

  4. Echt super sfeervol en gezellig ziet het eruit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.