Een bakstenen muur verven zal één van de meest eenvoudige schilderklussen zijn die je ooit zal doen. Maar het is wel handig om te weten waar je rekening mee moet houden.

Wat heb je nodig?

Ga je een bakstenen muur verven? Zorg er dan voor dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Investeer in een goede verf die speciaal ontwikkeld is voor bakstenen. Hoewel een bakstenen muur verven eigenlijk super eenvoudig is (wat mij betreft een van de meest simpele schilderklussen die er is) hebben bakstenen door weer en wind aardig wat te lijden. Het zou zonde van je tijd en energie zijn als je een matige verf gebruikt, waardoor je bakstenen muur er bij wijze van spreken aan het eind van het seizoen al niet meer mooi bijstaat. Een bakstenen muur verven doe je het best met een langharige muurverfroller. Ook een grote blokkwast is handig voor de hoekjes. Voor eventuele gaten in de muur kun je een opvulmiddel gebruiken. Zorg ook dat je afplaktape voor eventuele raam- en deurkozijnen hebt, net zoals afdekzeil om de grond te beschermen tegen verfspetters.

Een bakstenen muur verven, zó doe je dat

Het is belangrijk dat de muur die je gaat verven, zo schoon mogelijk is. Is je bakstenen muur erg vuil, dan kun je deze bijvoorbeeld eerst schoonspuiten met een hogedrukspuit om het ergste vuil er af te krijgen. Een schrobborstel kan handig zijn. Groene aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Is je muur goed droog, kijk dan of er eventuele gaten zijn die je op moet vullen. Dit moet goed uitharden voordat je gaat verven. Is je bakstenen muur nog helemaal onbehandeld, dan moet je eerst een speciale primer gebruiken. Nu kan de verf namelijk beter hechten. Onze witte bakstenen muren in de tuin waren al wit geverfd, maar ze waren erg vies. Wij wilden de bakstenen muren dus vooral opfrissen en bij ons was een primer niet nodig. Is je muur goed voorbereid, plak dan kozijnen af. Er bestaat trouwens afplaktape waar al folie aan vast zit. Een absolute aanrader zodat je niet hoeft te hannesen met losse stukken folie. Heb je alles voorbereid en afgeplakt? Dan kun je beginnen. Ga liever niet verven als het heel erg heet is, dan droogt de verf namelijk te snel en dit kan een minder mooi resultaat geven. Roer de verf goed door met een houten stokje voor een zo egaal mogelijk resultaat. Een roller vond ik zelf echt super handig. Je zult merken dat verf op een bakstenen muur behoorlijk snel droogt. Verf dus steeds een oppervlak van ongeveer twee vierkante meter (niet groter), rond dat af en ga dan pas verder met het volgende vlak. Maak een wand het liefst in één keer af, zonder een pauze. Tevreden met het resultaat? Haal het afplaktape direct na het verven weg, zo voorkom je namelijk dat je later stukjes verf meetrekt.

EEN BAKSTENEN MUUR VERVEN, HEB JE DAT WEL EENS GEDAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Goede tips vooral die van kwalitatief goede verf gebruiken. Toen we ons huis in Hooddorp gingen verkopen zag de binnenkant er tip-top uit maar tuin en schuur smeekten om een opknapbeurt. We hebben ons destijds laten adviseren door Sikkens en de aangebouwde schuur grijs geverfd in de kleur van de kozijnen van de rest van het huis. Toen we vorige week langs het huis reden zat het er nog goed op 🙂

  1. Christiana says:

   Je kunt inderdaad maar beter investeren in producten van goede kwaliteit, dan heb je tenminste lang plezier van je harde werk. Zo heb ik ook wel eens heel goedkoop behang gehad, dat scheurde al bijna zodra je er naar keek. Daarna dus geen goedkoop behang meer voor Christiana. (Ik geef direct toe dat ik meestal toch ook wel op de dure patroontjes val haha;-)

 2. Ons hele huis is wit geschilderd maar die klus hebben we uitbesteed. Tijdens onze renovatie stond er toch rondom een stelling en dan was het het ideale moment natuurlijk.
  Intussen 8 jaar later moet er hier en daar wat bijgewerkt worden maar ook dat gaan we weer uitbesteden.
  Onze schilder weet veel beter dan wij hoe het het beste aangepakt wordt.

  1. Christiana says:

   Ja, als je het hele huis wilt doen is het wel zo makkelijk om de klus uit te besteden. Oef, ik zie mezelf ook nog niet op een steiger staan hoor, en al helemaal niet al schilderend;-)

 3. Wij wonen in een vrij nieuwe woning (van 2013) en de bakstenen zien er nu nog prima uit. Ik kan me wel voorstellen dat ik het over een x-aantal jaar zou doen wanneer ik minder blij wordt van hoe het eruit ziet. Daarbij ziet zo’n wit tintje er ook zo lekker fris uit.

  1. Christiana says:

   Klopt! Deze bakstenen waren door de vorige eigenaar al wit geverfd, maar door weersomstandigheden zagen ze er niet meer zo fris uit. Zeker toen de hele tuin eenmaal gedaan was, begon dat nogal op te vallen;-)

 4. Ik heb in huis wel veel geschilderd in de loop der jaren (muren, plafonds, deuren en deurposten), maar nog nooit een buitenmuur. Maar met jouw tips moet dat vast ook goed te doen zijn.

  1. Christiana says:

   Als je al zo veel geschilderd hebt, moet dit helemaal goed komen. Het is echt de meest makkelijke schilderklus die je kunt doen, wat mij betreft dan;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.