Dit jaar was het tijd voor #2 van de grote tuin make-over. Lindeman schuttingen kwam schuttingen plaatsen van Red class wood.

Ons schuttingen-drama

Vorig jaar gaven we onze tuin een grote make-over. Alles, op één boompje na, ging er uit. We legden paden en terrassen aan, maakten drie grote boarders en legden kunstgras. Later lieten we nog een overkapping op maat maken. Alles was natuurlijk al heel erg naar onze zin, op de schuttingen na. De vorige eigenaar had heel grote boarders in de tuin laten aanleggen en die waren helemaal volgestort met kiezelsteentjes. Het zag er niet uit, en wat was het ongelofelijk veel werk om die boarders weg te halen. Eenmaal weg, kwamen we nog een verrassing tegen. De schuttingen bleken aan de onderkant voor een groot deel verrot te zijn. De schuttingen aan de andere kant van de tuin zagen er óók al niet al te best uit. Sowieso stonden de schuttingen niet op een rechte lijn, omdat de vorige eigenaar oorspronkelijk een heel groot tuinhuis geplaatst had die iets kleiner was dan de tuin. Eén wand van dat tuinhuis fungeerde echter als schutting. Eén van de eerste dingen die we deden toen we in dit huis kwamen wonen, was dat tuinhuis weghalen. Toen hadden we nog andere buren en die gaven aan dat ze al jaren tegen die spuuglelijke wand van dat tuinhuis aan zaten te kijken. En bovendien was die wand ook nog eens rot. We plaatsten op die plek twee nieuwe schuttingpanelen, maar die stonden dus niet op een rechte lijn met de rest. Jaren later waaide er ook nog een schutting om tijdens een storm. Die lieten we natuurlijk vervangen, maar dat was een heel andere kleur. Ik liet me toentertijd vertellen dat die kleur ‘wel zou bijtrekken’, maar niets bleek minder waar. Je snapt, die schuttingen waren me een doorn in het oog. Bovenstaande foto werd gemaakt tijdens de verbouwing vorig jaar en daar kun je zien wat ik bedoel. Dit jaar liet ons budget gelukkig nieuwe schuttingen toe. Onze nieuwe buurvrouw ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Lindeman schuttingen.

Lindeman schuttingen

Nieuwe schuttingen van Lindeman schuttingen

Ik riep natuurlijk al járen dat ik ooit eens nieuwe schuttingen wilde. Als je dan eenmaal bezig bent met het uitzoeken van nieuwe schuttingen, komen er echter opeens allemaal vragen op je af. En in schuttingen had ik me natuurlijk nooit echt verdiept. Uiteindelijk is de keus gevallen op een houten schutting die met een beton constructie wordt geïnstalleerd. Lindeman schuttingen werkt met verschillende houtsoorten, en wij hebben gekozen voor red class wood. Ook voor de betonsystemen heb je keus uit verschillende kleuren, namelijk zwart, antraciet of witgrijs, en wij gingen voor zwart. Wij hebben natuurlijk in huis al veel zwart en ook in de tuin is dat zwart doorgevoerd. Zo beitsten wij onze overkapping zwart, zijn alle kozijnen zwart en kozen we ook voor zwarte tuinkussens. Nu met de nieuwe schuttingen is het echt heel leuk om te zien hoe dat zwart allemaal samenkomt en hoe gaaf het ook afsteekt tegen al het groen.

red class wood schutting met beton

Voorbereiden

Een paar maanden eerder kwam de eigenaar van het bedrijf die onze nieuwe schuttingen zou plaatsen, even de situatie bekijken. Dat was wel zo fijn. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je alles voorbereidt en dat je op de dag van de plaatsing om wat voor reden dan ook tegen een probleem aanloopt. Hij voorzag echter geen probleem. Wij moesten uiteraard zelf de oude schuttingen weghalen en hij gaf aan dat er aan beide kanten van de schutting een ruimte nodig was waar ‘een schep’ tussen moest passen. Ik begon al op tijd met het weghalen van de hedera’s, die we vorig jaar plaatsten om de oude schuttingen enigszins te camoufleren. Een deel van de hedera’s verplaatste ik naar een bakstenen muur, waar Andre een klimplantenrek tegenaan monteerde. Het andere deel plantte ik in de boarders. Het weghalen van de oude schuttingen was vrij snel gedaan. In totaal deden er drie buren mee met de nieuwe schuttingen, dus één weekend lang hadden we opeens een gigantische tuin. De avond voordat de mannen van Lindeman schuttingen kwamen, werden ook de achterste schuttingen weggehaald en Sketch vond dat heel wat minder leuk, omdat ze toen natuurlijk niet meer in de tuin kon. Bezorgde hondenmama als ik ben, was ik natuurlijk heel bang dat ze weg zou rennen en op straat terecht zou komen.

je tuin een make-over geven

Het resultaat met de Lindeman schuttingen

Uiteindelijk heeft het plaatsen van de schuttingen in vier tuinen twee dagen geduurd. Eigenlijk nog niet eens, want de mannen waren in de loop van de middag al klaar. Alles ging enorm voorspoedig en er is slechts één plant in de boarders gesneuveld! Ik ben zo enorm blij met het resultaat. Eigenlijk zijn al onze verbouwingen in huis de afgelopen twee jaar heel voorspoedig gegaan. Vorig jaar hadden we natuurlijk nog wel dat enorme drama met de trapstoffeerder, maar inmiddels is dat gelukkig ook opgelost en worden onze trappen begin augustus opnieuw gestoffeerd. Ik moet wel zeggen dat ik het dus best een spannend project vond, en ik ben dus des te blijer dat er geen complicaties waren tijdens het plaatsen van de schuttingen en dat het resultaat zo prachtig is. Zoals ik altijd zeg; het is zo zonde om heel veel geld uit te geven aan een nieuwe bank die je dan vervolgens tegen een lelijke, onafgewerkte muur zet. En zo is het natuurlijk in feite ook met nieuwe schuttingen. We waren echt al enorm blij met de tuin make-over, maar de schuttingen maken het plaatje wel echt af. Natuurlijk is de tuin nog niet af, maar nu ben ik vooral nog bezig met de styling ervan.

hout beton schutting Lindeman Almere

WAT VIND JIJ VAN HET EINDRESULTAAT? BEN JIJ TEVREDEN MET JE SCHUTTINGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Een schutting doet zo onwijs veel voor de look van je tuin. Over een paar weekjes wordt onze schutting vervangen gelukkig. De oude schutting was ook al op verschillende plekken rot en bleef niet elke storm recht staan. Het resultaat bij jullie is prachtig!

  1. Christiana says:

   Wat super leuk dat jullie ook een nieuwe schutting krijgen. Ik vind het ook echt een bizar verschil. Ik weet nog dat ik vorig jaar zo enorm blij was met de make-over van onze tuin, maar als ik nu die foto’s terugzie en toch nog die lelijke schuttingen zie, denk ik: Ooooh, het is nu nog zoveel mooier;-)

 2. Hele mooie schutting, heel stijlvol! Wij hebben een paar jaar geleden nieuwe schuttingen neergezet en dat doet meteen iets met je tuin.
  Geniet ervan!

  1. Christiana says:

   Dankjewel Darina, we genieten echt volop van onze tuin;-) Stiekem ben ik ook wel blij dat het even flink regent nu, dat konden de plantjes echt heel goed gebruiken.

 3. Het resultaat mag er echt zijn! Leuk ook dat zwart, dat terugkomt in de overkapping. De Eucalyptus komt er ook mooi tegen uit.
  (een paar hedera-tips: eigenlijk is die zelf-hechtend, dus het klimrek hoefde eigenlijk niet.
  Voor in de borders: het is een heel mooie en dichte bodembedekker maar je zal hem wel een beetje in toom moeten houden wegens een erg grote groeikracht ;))

  Wij hebben alleen een schutting achteraan, van onze achterburen, maar het is de bedoeling dat de ligusterhaag ervoor hem aan het zicht onttrekt. Dat lukt over het grote deel goed, alleen zijn er een paar struiken kapot gegaan door de droogte, dus die hebben we moeten vervangen, en die moeten nu nog groeien natuurlijk.
  De andere grenzen zijn afgesloten met hagen, links liguster en rechts een draad begroeid met hedera. En vooraan een lagere Osmanthushaag.
  Schuttingen passen hier gewoon niet zo goed (en misschien mag het zelfs helemaal niet) maar in de juiste situatie zoals bij jullie kan het uiteraard wel heel mooi zijn.

  1. Christiana says:

   Dankjewel voor de tips! We hadden inderdaad al hedera’s als bodembedekker, maar ik heb er dus nu een paar bijgezet. Voor nu gaat het nog prima, wat mij betreft mogen de boarders zelfs nog wel wat voller worden.

 4. Prachtig geworden, echt heel strak zo! Onze schuttingen zijn ook vreselijk, ik zou het liefst ook zoiets willen. Geen inkijk en het maakt je tuin zoveel mooier! Helaas hoef ik niet eens te kijken naar de prijzen, ik weet nu al dat wij het ons toch niet kunnen veroorloven.

 5. Wat is het mooi geworden! Het maakt je toch al prachtige tuin echt af. En wat leuk (ook voor Sketch haha) die hangende schommelstoel.

  1. Christiana says:

   Die hangstoel is inderdaad mijn favoriete plek in de tuin! Ik zit er met lekker weer echt elke dag en ook heel vaak samen met Sketch. Normaal gesproken ligt ze er niet alleen in hoor, ze kan er niet eens in komen haha;-) Maar voor de foto was het natuurlijk wel even leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.