Verbouwen is leuk, maar kan ook heel spannend zijn. Stress tijdens verbouwing voorkomen begint met het maken van goede afspraken.

Beware

Stress tijdens verbouwing voorkomen

Vorige week kocht ik mijn eigen huis en momenteel wordt daar druk geklust. De stukadoor / schilder is bezig met het stuucwerk en hij zal ook de plafonds, muren, deuren, kozijnen en radiatoren verven. In juli gaan de badkamer en het toilet verbouwd worden en in augustus komt de nieuwe keuken. Ik woon op dit moment nog niet in mijn nieuwe appartement, ik ben namelijk na de scheiding en de overdracht van het oude huis tijdelijk met Sketch bij mijn vader gaan wonen. In de eerste instantie wilde ik pas na de verbouwingen naar mijn nieuwe huis gaan, maar wellicht ga ik er tussendoor voor enkele weken toch al tijdelijk wonen. Toen mijn oude huis verbouwd werd, woonde ik daar natuurlijk wel gewoon. Het leek me wel eens leuk om wat te vertellen over mijn ervaringen met het verbouwen en stress tijdens een verbouwing voorkomen, juist omdat ik gedurende meerdere periodes in een huis heb gewoond waarin verbouwd werd, en nu natuurlijk opnieuw een verbouwing meemaak, ook al woon ik dan nog niet in dat huis. Dit zijn mijn vijf gouden tips!

Hou je budget nauwlettend in de gaten

Verbouwen kost geld, en helaas kost het altijd meer geld dan je denkt of gepland had. De gouden tip is dan ook om je budget nauwlettend in de gaten te houden. Niets geeft namelijk meer stress dan in geldnood komen tijdens (of na) je verbouwing. Ik ben de afgelopen maanden continue bezig geweest met het incalculeren van kosten. Eerst natuurlijk voor de aankoop van het huis zelf, en later met de kosten voor de verbouwing. Keuzes maken is hierbij echt essentieel. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn toilet ook doen. Het huidige toilet is totaal niet mijn smaak. In het plafond zitten spots in een netjes gestuuct plafond. Hierdoor kan ik dus niet mijn mooie lamp hier ophangen, maar ik heb er toch vanwege budgettechnische redenen voor gekozen om het plafond in tact te laten. Je kunt er verder beter voor zorgen dat je je budgetten ruim neemt. Toen ik bijvoorbeeld mijn Ikea keuken ging laten ontwerpen, heb ik overlegd of ik de huidige apparatuur van de keuken die nu in het appartement staat, wellicht opnieuw kon gebruiken. We hebben echter in het ontwerp wel alle apparatuur opgenomen, zodat de factuur uiteindelijk (hopelijk) lager uit zou vallen. Ik kon inderdaad sommige apparaten opnieuw gebruiken, maar aan de andere kant kwam er dan wel weer een flink bedrag aan zogenaamd meerwerk bij voor het voorbereiden van de keuken. Zo moeten er bijvoorbeeld wat leidingen verlegd worden en de aansluiting voor de oven moet verplaatst worden. En wat betreft het maken van de keuzes. Ik vond een mooie basis voor mijn appartement heel erg belangrijk. Dat is dan ook de reden dat ik het stuucwerk en verfwerk allemaal direct heb laten doen. Ook heb ik al een nieuwe vloer besteld. Ik ben dus bijvoorbeeld eigenlijk totaal niet bezig geweest met het aanschaffen van meubels of nieuwe accessoires (op een bank na), want dat kan allemaal later in het jaar ook nog wel.

Maak duidelijke afspraken

Mijn nieuwe badkamer en toilet zullen worden geplaatst door de man die ook alle verbouwingen in mijn oude huis gedaan heeft. Hij weet inmiddels goed wat ik wel en niet mooi vind en ik weet tegelijkertijd ook precies wat ik aan hem heb. Dat is enorm fijn, en dat scheelt sowieso natuurlijk al stress. Echter, met de stukadoor / schilder die nu bezig is, had ik nog niet eerder samengewerkt. Ik zal dan ook direct toegeven dat ik best gespannen was voordat hij begon. Stress tijdens verbouwing voorkomen begint allemaal met het maken van duidelijke afspraken, al dan niet op papier. Sowieso natuurlijk over het budget. Zo vind ik het altijd fijn om met een vaste prijs te werken. Ik heb voor elke verbouwing een bepaald budget en door dit van tevoren aan te geven kom je niet voor (heel) grote verrassingen te staan. Bovendien kun je hiermee ook rekening houden met de keuzes die je tijdens de verbouwing maakt. Wees ook absoluut duidelijk in wat je wilt en in wat je niet wilt. Laat foto’s zien, maak een moodboard of ontwerp zelf iets. Een ander kan niet in jouw hoofd kijken. Blijf tijdens het hele verbouwingsproces ook goed communiceren.

Stress tijdens verbouwing voorkomen door je verbouwing goed voor te bereiden

Bij een verbouwing komt veel kijken, vaak ook meer dan je denkt. Je weet bijvoorbeeld niet wat je aantreft achter lagen behang, onder een laminaatvloer of achter een voorzetwandje dat je uit een ruimte sloopt. Het is dus niet altijd mogelijk om álles van te voren in te calculeren, maar er zijn natuurlijk heel veel dingen die je wel kunt voorbereiden en ook al vast kunt aanschaffen. Toen ik bijvoorbeeld wist dat mijn hypotheek rond was, heb ik een afspraak gemaakt met de verkoper van het huis om het appartement nog eens rustig te bekijken en het één en ander op te meten. Ik ben toen direct al begonnen met het aanschaffen van spullen en materialen, zoals stuucpasta, verf, diverse klusspullen, behang, deurklinken, schakelmateriaal en spullen voor de badkamer zoals kranen en de wastafel. Op deze manier heb ik ook de kosten verspreid, en dat vond ik een heel fijn idee. Doordat ik maanden van tevoren al begon met het aanschaffen van materialen en spullen, kon ik ook steeds wachten op aanbiedingen bij de bouwmarkt. Zo wachtte ik elke keer de folders van onder andere Gamma en Karwei af, zodat ik kon profiteren van aanbiedingen op bijvoorbeeld schakelmateriaal en verf.

Blijf tussendoor opruimen en schoonmaken

Stress tijdens verbouwing voorkomen doe je ook door tussendoor te blijven opruimen en schoonmaken, hoe ontzettend zinloos het soms ook mag lijken. Gooi vuilnis weg of breng het direct naar de stort, zodat het zich niet allemaal opstapelt. Heb je spullen die nog in prima staat zijn, maar die je niet zelf hoeft of wilt houden? Bied ze gratis aan op Marktplaats of in een weggeefhoek. Zo heb ik de oude vloer uit mijn appartement gratis aangeboden en die werd de volgende dag al opgehaald. Ik was zelf al begonnen met het uithalen van de vloer en die meneer die de vloer graag wilde hebben, is daar mee verder gegaan. Samen met mijn vader hebben we de vloerdelen met z’n drieën in zijn auto geladen. Zo lag de vloer niet langer in de weg. Stel je voor dat ik de vloer naar het milieupunt had moeten brengen, dan had ik er nog geld bij kunnen leggen. De meneer was er hartstikke blij mee en ik heb een mooie, schone lei om mee te beginnen. Bij een verbouwing komt verder heel erg veel stof vrij. Het lijkt onbegonnen werk om tussendoor te blijven bezemen, maar het is écht verstandig om dit te blijven doen. Ik zeg bewust bezemen, want een standaard stofzuiger zal al dat verbouwingsstof niet goed aankunnen. Je kunt ook een speciale bouwstofzuiger bij de bouwmarkt huren. Stof dwarrelt neer, en daarom loont het dus ook zeker de moeite om tussendoor te dweilen. Maak ook gebruik van stofdeuren. Dit zijn een soort ‘plastic’ deuren die je over bestaande deuren kunt bevestigen. Hiermee heb je echt veel minder stof in ruimtes waar op dat moment niet geklust wordt. In zo’n stofdeur zit een rits, zoals in een tent, zodat de ruimte wel gewoon toegankelijk is. Wat ook kan helpen is om vochtige handdoeken voor deuren op de grond neer te leggen.

Stress tijdens verbouwing voorkomen door ergens voor een rustige plek te zorgen

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de verbouwing is waar je mee bezig bent, maar het is enorm fijn om ergens in huis, waar dan ook, tenminste één rustpuntje te hebben, waar je je tussendoor kunt terugtrekken. Houdt deze plek ook netjes en opgeruimd. Verder is het echt belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Wordt je badkamer verbouwd, kijk dan of je tijdelijk bij iemand anders kunt douchen. Wordt je keuken verbouwd? Iets lekkers halen kan natuurlijk best een keer, maar je wilt niet twee weken lang op patat en pizza leven, want juist tijdens een verbouwing is het belangrijk om fit en alert te zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een slowcooker. Tot slot, keep your eyes on the prize. Ook mij stond het huilen in de afgelopen week soms nader dan het lachen en dacht ik soms: ‘Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?’ Denk aan het mooie huis wat je er straks voor terug komt en probeer vertrouwen te hebben in jezelf en de mensen en professionals die jou tijdens de verbouwing helpen.

HEB JIJ WEL EENS EEN VERBOUWING MEEGEMAAKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ja, maar vooral dat de planning continu werd omgegooid door bedrijven. Echt om gek van te worden! Ik zie hetzelfde gebeuren bij het appartement van mijn moeder. Vreselijk!

  2. Verbouwingen kunnen heel stressvol zijn, hopelijk valt het bij jou allemaal reuze mee. Je fijne tips zullen daar zeker bij helpen!

  3. Het meest stressvolle vond ik iedere dag vreemden over de vloer, en de herrie. Maar je krijgt er wel wat moois voor terug gelukkig!

  4. Je hebt een geweldig artikel gedeeld. Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor je tijd en moeite die je hebt gestoken in het creëren van deze zinvolle informatie. Als u op zoek bent naar Vloer laten leggen diensten & wilt weten over PVC trappen Zoals wat het is, Voordelen, kosten van deze, die PVC beste dan kunt u alle informatie vinden in onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.