De 60/30/10 regel heeft alles te maken met kleur. Om precies te zijn met de juiste dósering van kleur. Het is super leuk om hier in je interieur mee te werken.

Wat is de 60/30/10 regel?

Ik schreef laatst een uitgebreid artikel over kleur in je interieur. Heb je je kleuren eenmaal gekozen, maar vind je het vervolgens lastig om te bepalen hoéveel kleur je nu in je interieur moet brengen? Maak dan gebruik van de zogenaamde 60/30/10 regel. Dit houdt niet meer in dan dat je drie verschillende kleuren in verschillende concentraties toepast / gebruikt in je interieur. Je basiskleur gebruik je in 60% van je interieur, denk bijvoorbeeld aan de muren, plafonds en / of de vloer. De secundaire kleur, 30% gebruik je als een secundaire kleur, bijvoorbeeld in je bank of een groot schilderij. De laatste kleur, de accentkleur, gebruik je in 10%, meestal voor de accessoires. Door gebruik te maken van de 60/30/10 regel creëer je niet alleen balans in het kleurgebruik in je interieur, maar voeg je ook een ‘spannende’ touch toe. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Bovenstaande foto is hier een super simpel voorbeeld van. Ik maak door ons hele huis veel gebruik van de kleuren blauw en groen. Als ik hier een boek had neergelegd met een blauwe of groene kaft, was dat ‘leuk’ geweest, maar door een contrasterende kleur te kiezen, popt de kleur er hier echt uit. Ik denk dat de meeste mensen het leuk vinden om af en toe wat te veranderen in hun interieur. De wisseling van de seizoenen bijvoorbeeld is daar altijd een goed moment voor. Wanneer je de 60/30/10 regel hebt toegepast, is het super eenvoudig om eens wat anders in je interieur te doen, zonder dat je dit heel veel geld, tijd of moeite gaat kosten. Ik zou bijvoorbeeld eenvoudig kunnen kiezen voor een andere kleur in de slaapkamer, door de prints in de lijstjes te veranderen of door andere kussens in de woonkamer op de bank te zetten. Je kunt de 60/30/10 regel ook eenvoudig toepassen door het toevoegen van planten en bloemen in je interieur.

PAS JIJ DE 60/30/10 REGEL AL TOE IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Wat een leuke tip, zeg! Die tip kende ik nog niet, maar ik denk dat ik hem min of meer onbewust in mijn woonkamer heb toegepast 😉 Het is inderdaad altijd leuk om een paar accessoires in een contrasterende kleur toe te voegen. En, zoals jij ook al aangeeft, zo kun je ook nog eens wat afwisselen 🙂

  1. Christiana says:

   Ik denk dat veel mensen het inderdaad onbewust zo toepassen. Het is natuurlijk ook meer een tip waar je zelf lekker mee kunt experimenteren dan een ‘regel’. Vaak voel je wel of iets klopt, als je zo om je heen kijkt in je huis. Dat het voor jezelf fijn en gezellig aanvoelt is natuurlijk het allerbelangrijkst!

 2. Heel knap hoe jij dat doet. Ik vind het lastig en nog steeds met deze regel, maar dat ligt echt aan mij 😉 Ik ben op dit moment niet zo actief met ons interieur bezig. Wel is de complete beneden verdieping (inclusief muren, plafonds plinten) pas geleden geschilderd. En dat ziet er zo lekker fris uit. Ook hebben we de rolgordijnen vernieuwd en daar ben ik nog steeds heel blij mee.

  1. Christiana says:

   Oh heerlijk! Verf en raambekleding hebben inderdaad heel veel impact en als dat allemaal even lekker opgefrist wordt, kan dat echt een groot verschil maken in je huis.

 3. Handige tip! Wij willen een andere kleur in de woonkamer dus dit komt goed van pas.

  1. Christiana says:

   Fijn dat je er wat aan hebt! Leuk, een nieuwe kleur in de woonkamer, dat geeft direct weer een heel andere sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.