Ga je verhuizen en moet je veel breekbare spullen inpakken? Ik geef je 5 tips zodat je spullen heelhuids in je nieuwe huis aankomen.
Breekbare spullen inpakken in stevige dozen
Breekbare spullen inpakken begint in feite met een stevige doos. Echt stevige dozen zijn verhuisdozen en bananendozen. Bananendozen kun je gratis bij de supermarkt halen, maar omdat er altijd veel interesse in is, moet je ze bij veel supermarkten wel even van tevoren reserveren. Verhuisdozen heb je in allerlei verschillende varianten, zo heb je kleine en grote dozen, maar bepaalde verhuisdozen zijn ook speciaal ontwikkeld voor zware spullen. Heb je veel breekbare spullen in een doos zitten, dan kun je de doos nog extra verstevigen door er verpakkingstape omheen te plakken na het inpakken.
Zorg voor een zachte bodem
Verhuisdozen kun je beter niet te zwaar maken. Hoewel er dozen zijn die een gewicht tot vijftig kilo zouden moeten kunnen dragen, moet je de doos natuurlijk ook gewoon zelf nog kunnen tillen. Je doet er dus slim aan om dozen waarin je bijvoorbeeld glaswerk of servies verpakt niet helemaal vol te stoppen met alleen maar zware en breekbare spullen, maar ze op te vullen met lichte dingen. Zo heb ik er zelf in dozen met breekbare spullen steeds voor gekozen om een sierkussen op de bodem te leggen. Hiermee creëer je eenvoudig een zachte bodem en zijn je spullen ook beter beschermd tegen breken. In plaats van een kussen, kun je ook een zachte bodem creëren met dekens, keukentextiel, kleding, handdoeken, beddengoed of krantenproppen.
Begin met grote en zware items
Zorg er verder voor dat je, wanneer je eenmaal een zachte bodem gecreëerd hebt, begint met zware en grote spullen en vervolgens verder gaat met de kleinere items. Pak breekbare spullen liefst ook los van elkaar in. Maak dus geen grote stapel borden waar je vervolgens één krantje omheen doet, maar pak elk bord individueel van elkaar in. Hetzelfde geldt voor kopjes, schaaltjes en eigenlijk al het servies. Borden kun je verder ook het beste rechtop zetten, dan is de kans kleiner dat ze breken dan wanneer je ze opstapelt in de verhuisdoos.
Breekbare spullen inpakken door gebruik te maken van spullen die je al hebt
Het is slim om voor het inpakken van breekbare spullen van tevoren al voldoende verpakkingsmateriaal te verzamelen. Bubbelfolie is vaak het best, maar breekbare spullen inpakken kan ook prima met oude kranten en folders. Die kun je van tevoren al opsparen. Maak ook vooral gebruik van wat je al hebt. Ga je servies uit je keuken inpakken? Dan kun je je keukentextiel ook prima gebruiken om breekbare spullen in te rollen. Wees vooral niet te zuinig met inpakmateriaal. Bedenk dat je beter nu wat extra geld kunt uitgeven aan een rol bubbelfolie dan straks allemaal nieuwe glazen te moeten kopen.
Stop je dozen niet te vol
Het is logisch dat je je de ruimte in je dozen zo goed mogelijk wilt benutten, maar het is essentieel om je dozen niet té vol te proppen. Hierdoor heb je namelijk alleen maar meer kans dat je breekbare spullen kapot gaan. Rol breekbare spullen ook losjes in verpakkingsmateriaal in plaats van het verpakkingsmateriaal er loeistrak om heen te wikkelen. Zorg voor een zachte bodem in je verhuisdoos en creëer ook een laag van zachte en liefst niet breekbare spullen net onder de deksel. Het is verder ook belangrijk dat spullen niet uitsteken, zodat je je verhuisdozen goed kunt stapelen. Laat je dozen echter ook niet halfleeg. Hierdoor kunnen spullen tijdens het verhuizen gaan schuiven en dat verhoogt ook het risico op breuk. Vul je dozen steeds op met lichte spullen, textiel of desnoods met krantenproppen.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Goeie tips weer! Dat hebben wij toen ook gedaan. En het meest breekbare (en waardevolle) hebben we apart van de rest gezet.
Geweldig weer de foto met Sketch! 🙂 Ik ben ook altijd extra voorzichtig met breekbare dingen inpakken, beter te voorzichtig dan dat na het uitpakken iets kapot blijkt te zijn.
Haha, wij vonden hem ook geweldig! Het was echt een toevalstreffer zo met dat tongetje;-)
Ik ben ook al bezig met het uitzoeken van al mijn zware meubels en accessoires. We willen deze alvast vervoeren, zodat we dit niet op de verhuisdag hoeven te doen. Ik ga in ieder geval zorgen dat ik extra opvulmateriaal heb zodat niets kapot kan gaan.