Een nieuwe vloer uitzoeken, daar komt meer bij kijken dan alleen nadenken over wat je mooi vind. Vergeet bijvoorbeeld het onderhoud van een vloer niet.

Welke vloer past in welke ruimte?

Een vloer ligt letterlijk door je hele huis en is daarmee enorm belangrijk voor de sfeer die je in je interieur wilt creëren. Een houten vloer heeft meestal een luxe uitstraling, maar kan in combinatie met bepaalde meubels en bepaalde kleuren ook weer heel landelijk ogen. Een gietvloer heeft vaak een strakke uitstraling en past mooi in een modern of stoer interieur. Voor welke sfeer wil jij gaan en welke vloer past nu in welke ruimte? Het spreekt voor zich dat je voor een badkamer een andere vloer uitzoekt dan voor de slaapkamer. En waarschijnlijk heb je in de garage ook een andere vloer dan in de woonkamer. Maar in veel ruimtes in je huis kun je natuurlijk wel gewoon dezelfde vloer leggen. Wij hebben er voor gekozen om dezelfde vloer door het hele huis te leggen. Op die manier creëer je een mooie eenheid en oogt de ruimte vaak ook groter, dan wanneer je bijvoorbeeld twee verschillende vloeren naast elkaar gebruikt. Hou je van het zachte gevoel van vloerbedekking, maar vind je dit te vlekgevoelig? Dan zijn vloerkleden natuurlijk een mooie uitkomst.

Hoe wordt de nieuwe vloer in jouw huis gebruikt?

Een vloer heeft aardig wat te lijden. Ga je een nieuwe vloer uitzoeken, dan moet je van tevoren goed bedenken hoe de vloer in jouw huis gebruikt gaat worden. Woon je met veel mensen in huis? Heb je kinderen of een kinderwens? Heb je huisdieren of ben je van plan een puppy of kitten te adopteren die nog zindelijk gemaakt moet worden? Ben je gewend om binnen met schoenen aan te lopen? Krijg je zeer regelmatig (veel) mensen over de vloer? Wil je de vloer eventueel mee kunnen nemen naar een nieuwe woning? Met laminaat is dat mogelijk, laat je een gietvloer plaatsen, dan kan zoiets natuurlijk niet. Laminaat is behoorlijk gebruiksvriendelijk in onderhoud, maar beschadigt relatief snel en kan slecht tegen water. Woon je een flat of appartement en heb je onderburen? Dan is een goede geluidsdemping belangrijk. Heb je vloerverwarming of wil je dat wellicht in de toekomst gaan plaatsen? Vloerbedekking is bijvoorbeeld heerlijk zacht, maar super vlekgevoelig. Niet handig met kinderen en huisdieren. Een tegelvloer is makkelijk schoon te maken, maar als een ruimte met daarin zo’n vloer niet helemaal fijn gestyled wordt, kan dit nogal kil ogen.

Wat zijn de kosten van een nieuwe vloer?

Op enkele geluksvogels na, zullen we allemaal keuzes moeten maken vanwege ons budget. Vloerbedekking en laminaat zijn in veel gevallen wat goedkopere keuzes. Daar moet natuurlijk nog wel een ondervloer onder. Houdt er verder tijdens een nieuwe vloer uitzoeken rekening mee dat je nieuwe vloer ook gelegd moet worden. Kun je dat zelf of moet je dat laten doen? Wij hebben flink verbouwd in de afgelopen twee jaar en één van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb is dat de kosten voor het installeren en laten plaatsen vaak duurder zijn dan de spullen zelf. Houdt hier dus ook echt rekening mee in je budget. Vergeet ook vooral de kosten van de plinten niet.

WAT VOOR VLOER HEB JIJ?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Wij hebben inderdaad enorm moeten zoeken wat een goede vloerbedekking is door de vloerverwarming. Ik wilde heel erg graag vloerbedekking op de eerste verdieping, omdat ik altijd zonder schoenen loop en het dan lekker zacht is. Dat bleek alleen te kunnen als je alles volledig lijmt. Op zolder en beneden ligt er PVC, dat echt aangeraden wordt met vloerverwarming. We hebben het allemaal uitbesteedt, omdat het zo nauw komt door die verwarming en we onze vingers er niet aan wilden branden.

    1. Christiana says:

      Snap ik! Andre zou heel graag vloerverwarming willen en dan zouden we dat ook laten uitbesteden. Ik zou dan het gedeelte ‘nieuwe vloer uitzoeken’ vooral heel leuk vinden;-)

  2. Wij hebben laminaat van een heel goede kwaliteit liggen en ik ben daar zo blij mee! Sinds wij in ons oude huis ook overstapten op een betere soort laminaat bleef de vloer al die tijd hartstikke mooi. Op onze oude vloer zag je allemaal krassen van de nagels van de honden. Goede kwaliteit is echt de moeite waard dan. Wij hebben ook de hele vloerverdieping met hetzelfde laminaat, geeft meer eenheid.

  3. Natascha says:

    Wij hebben een PVC vloer en vind hem super fijn! Alleen ze zeggen wel dat dit heel lang mee gaat en niet snel beschadigt maar dat ervaar ik toch anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.