Twijfel je nog over welk soort vloer je graag wilt? Ik geef je vier redenen om voor laminaat te kiezen, dít zijn de voordelen van laminaat.

Laminaat heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding

Hoewel een nieuwe visgraatvloer hoog op mijn wishlist staat, kun je nu eenmaal niet alles hebben en ben ik voorlopig nog hartstikke tevreden met onze laminaatvloer. Toen we in dit huis kwamen wonen, lieten we een witte laminaat vloer leggen, maar na een grote lekkage moesten we afscheid nemen van die vloer en kozen we voor een grijze vloer. Voor de nieuwe vloer gingen we opnieuw voor laminaat. De voordelen van laminaat zijn namelijk eindeloos. Twijfel jij over een nieuwe vloer? Ik geef je vier redenen om voor laminaat te kiezen. Ik heb een motto als het gaat om het uitgeven van geld. Het maakt daarbij niet uit waar dat geld naar toe gaat, of dat nu een nieuwe jurk, een gezichtscrème of iets voor in huis is, in dit geval dus laminaat. Omdat ook wij een budget hebben, ga ik in principe nooit voor extreem dure aankopen. Aan de andere kant kies ik in de meeste gevallen ook niet voor een budgetoplossing. De reden hiervoor is simpel; ik heb in de afgelopen jaren al diverse keren ervaren dat goedkoop vaak duurkoop is en bovendien vind ik niet dat je van goedkope zaken altijd maar de beste kwaliteit kunt verwachten. Kort samengevat, ik kies dus altijd de gulden middenweg en ik vind dat laminaat over het algemeen een heel mooi voorbeeld is van die gulden middenweg. Laminaat van een beetje kwaliteit is niet spotgoedkoop, maar het is zeker ook niet onbereikbaar duur, zoals bijvoorbeeld een echt houten vloer wel kan zijn.

De keus in laminaat is heel groot

Waar je met de keus voor bepaalde soorten vloeren best wel ‘vast zit’ aan een bepaalde stijl in je huis, is de keus in laminaat vloeren vrij groot. Bij Kwantum bijvoorbeeld heb je niet alleen laminaat in de standaard kleuren zoals grijs, zwart, eiken en beuken, maar je hebt daar zelfs laminaat met dessins. Ook verkopen zij bijvoorbeeld wat breder laminaat. Wij hebben zelf ook gekozen voor breder laminaat omdat het een wat luxere uitstraling heeft dan smalle planken. Een laminaat vloer past dus in heel veel verschillende woonstijlen en kan bovendien ook nog eens in vrijwel alle ruimtes van je huis gelegd worden.

Een voordeel van laminaat is dat het heel onderhoudsvriendelijk is

Ik vind het belangrijk dat ons huis opgeruimd, netjes en vooral ook schoon is. Eén van de grote voordelen van laminaat is dat het heel makkelijk schoon te maken is. Bovendien hoef je laminaat ook in feite nauwelijks te onderhouden. Wij hebben gekozen voor een grijze vloer en ik denk dat je daarop wel wat meer ziet dan op bijvoorbeeld een houten vloer, maar met de stofzuiger maak je een laminaat vloer makkelijk schoon. Ik heb vrij veel vloerkleden in huis en zeker met onze pomeriaan Sketch ben ik best lang bezig om die kleden elke keer te stofzuigen, ook al zijn het allemaal laagpolige kleden. Ik zou er eigenlijk niet aan moeten denken om met een huisdier overal tapijt te hebben liggen. Ook vlekken krijg je er makkelijk uit. Valt er eens een keer een glas om, dan maak je een laminaat vloer heel eenvoudig schoon zonder dat vlekken direct in de vloer trekken.

Een laminaat vloer is relatief eenvoudig om te leggen

Voor ons huis verzin ik altijd wel weer projectjes en een aantal daarvan doen we natuurlijk gewoon zelf. Laat ik eerlijk zijn; ik verzin ze en André voert ze meestal uit. Zo heeft André ook op diverse plekken in huis zelf laminaat gelegd. De voordelen van laminaat zelf leggen is dat het natuurlijk enorm in de kosten scheelt. Als er één ding is wat ik in de afgelopen jaren tijdens het verbouwen van ons huis geleerd heb, is dat de arbeidskosten voor klussen vaak de grootste kostenpost is. Je hebt verder niet al te veel nodig om zelf laminaat te leggen. Andere voordelen van laminaat die we zelf ervaren hebben is dat als er eens een stuk beschadigd raakt, je dat stuk relatief makkelijk zelf kunt vervangen, zeker als dat stuk enigszins langs de buiten rand zit. Dat voordeel heb je bij bijvoorbeeld een gietvloer of vloerbedekking natuurlijk niet.

WAT VOOR SOORT VLOER HEB JIJ IN HUIS? BEN JE DAAR TEVREDEN MEE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

8 Comments

 1. Wij hadden in onze vorige woning laminaat en dat was prachtig! Helaas kon dat nu niet in verband met vloerverwarming. Dus we hebben nu PVC dat op laminaat lijkt.

 2. Wij hebben een PVC vloer en dat bevalt prima. Deze lag hier al en ligt op kurk ook omdat het een appartement is. In ’s Hertogenbosch hadden we ook PVC en hiervoor is de vloer eerst geëgaliseerd en daarna zijn de stroken direct op de vloer geplakt. Waar wij totaal niet aan gedacht hadden is dat deze wijze van leggen meer geluidsoverlast geeft en dat is zeker belangrijk in een appartement. Onze benenden buurvrouw had soms “last” van ons hoewel wij altijd op pantoffels. Ze klaagde soms dat ze Amy hoorde rennen…..beetje onzin natuurljk een kat van 3 kilo (maar ze was ook een beetje een zeurkous). Laminaat hebben wij zelf nog nooit gehad, in ons voorlaatste huis lag er laminaat door het gehele huis maar dat was waarschijnlijk de goedkoopste soort van Ikea (beetje oranje) en dat vond ik echt spuuglelijk.

  1. Christiana says:

   Ah, dit verhaal is herkenbaar. Voordat wij ons huis kochten woonden we in een appartement vol met van die zeurkousen. Toen wij aan het verhuizen waren kwam opeens de onderbuurvrouw naar ons toe met de mededeling dat ze ‘al jaren last van onze voetstappen’ had. Tsss, dat had ze dan wel even eerder mogen melden. Toen wij eenmaal in ons nieuwe huis zaten, kregen we opeens bericht van de verhuurder dat het laminaat verwijderd moest worden en dat het oude appartement leeg opgeleverd moest worden. Wij gingen dus terug om die vloer eruit te halen en ik heb toen nog even extra veel kabaal gemaakt, haha;-)

 3. De volgende vloer in ons huis wordt ab-so-luut laminaat. Er lag al lamelparket dat ik mooi vond en daarom heb laten liggen, maar wat een gedoe, zeg. Eigenlijk zouden we de vloer regelmatig met olie moeten behandelen, maar dat is een onwijs gedoe met de meubels en dat je er daarna even niet op mag lopen. Laminaat is veel praktischer en ziet er ook hartstikke goed uit.

  1. Christiana says:

   Klopt! Zo’n vloer is prachtig, maar vergt aardig wat onderhoud. Met een laminaatvloer zit je daar niet mee.

 4. Mooie vloer hebben jullie! Laminaat lijkt me inderdaad een ideaal materiaal voor de vloer. En wat je zegt, niet spotgoedkoop maar ook niet het allerduurste. Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik vooral een pvc-fan ben 😉 Hier lag al een pvc-vloer en ik vind dat ideaal qua schoonmaken en het lijkt ook wel wat op hout. Dus ik denk dat ik voor een volgend huis ook voor pvc kies, maar laminaat staat op een goede tweede plaats.

 5. Ik hou ook erg van laminaatvloeren. In mijn vorige huis had ik in de huiskamer ook een witte. 🙂

 6. Visgraad vind ik ook heel erg mooi! We hebben nu mooi laminaat in de woonkamer. Maar ooit hoop ik nog wel ander laminaat op de eerste verdieping te leggen. Deze vind ik momenteel niet zo mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.