Ga je een nieuwe keuken laten plaatsen? Houd in ieder geval rekening met extra kosten bovenop de kosten van de keuken zelf en de montage ervan.

Wat doe je met je oude keuken?

Bij het plaatsen van een nieuwe keuken komt een heleboel kijken. In de meeste gevallen zul je eerst een oude keuken moeten verwijderen voordat je een nieuwe keuken kunt (laten) plaatsen. Een oude keuken afvoeren is nog niet zo eenvoudig, zeker wanneer je niet de beschikking hebt over een auto of een busje. Ik kon mijn oude keuken in ieder geval niet zelf afvoeren, en ik wilde bovendien proberen om kosten te besparen op het laten slopen van mijn oude keuken en het afvoeren ervan. Mijn geluk was dat de keuken die in mijn appartement zat, in zeer mooie staat was. Het was absoluut niet mijn smaak, maar het was een ruime keuken en hij zag er nog keurig uit. Ik besloot de oude keuken op Marktplaats aan te bieden. Dat bracht twee voordelen met zich mee; ik hoefde hem niet te (laten) slopen én ik had geen extra kosten voor het afvoeren van de keuken. Ga jij een nieuwe keuken laten plaatsen, en overweeg je ook om deze aan te bieden op Marktplaats? Vraag er dan niet de hoofdprijs van. Ook al heeft een keuken vijftienduizend euro gekost, veel meer dan een paar honderd euro ga je niet voor een tweedehands keuken krijgen, alhoewel dat natuurlijk ook een beetje afhankelijk is van de eventuele apparatuur die in de keuken aanwezig is en vooral ook de staat waarin de keuken verkeert. Gratis aanbieden kan altijd, maar ik was bang dat ik daardoor veel niet-serieuze reacties zou krijgen. Ik bood de keuken dus aan voor een heel schappelijke prijs. Toen ik eenmaal met de man in contact was die interesse had, heb ik hem een aanbetaling laten doen en de dag afgesproken waarop de keuken gedemonteerd kon gaan worden. Met die aanbetaling wilde ik voorkomen dat hij op het laatste moment toch zou afzien van de koop en mij met de keuken zou laten zitten. Uiteindelijk is dit allemaal heel erg goed gegaan. De man kwam keurig op tijd met een aantal sterke mannen, zelf had ik ook hulp ingeschakeld. Ik denk dat ze de keuken met z’n allen in een kleine twee uur zorgvuldig hebben gedemonteerd en in een vrachtwagen geladen. Alleen een deel van het aanrechtblad brak, maar dat was geen probleem, omdat hij bij voorbaat al niet van plan was om de hele keuken te gebruiken.

Houd rekening met extra kosten buiten de keuken en de montagekosten om

De nieuwe keuken laten plaatsen was de laatste grote verbouwing in mijn appartement. Ik kocht mijn keuken bij Ikea en ik besloot hem ook door Ikea te laten plaatsen. Ikea doet dat niet zelf, maar huurt daar een extern bedrijf voor in. Achteraf gezien was het waarschijnlijk een beetje naïef van mijzelf, maar ik had in mijn begroting nauwelijks (of eigenlijk geen) rekening gehouden met extra kosten, buiten de kosten van de keuken zelf en de montage daarvan. Gelukkig voor mij had ik het budget vrij groot gemaakt, want nu ik er achteraf op terug kijk moet ik tot mijn spijt inzien dat de keuken me duizenden euro’s meer gekost heeft dan ik begroot had. Ga jij een nieuwe keuken laten plaatsen, houdt dan rekening met het feit dat er extra kosten komen voor zogenaamd voorbereidend werk. Dat voorbereidende werk was in mijn geval het verleggen van een waterleiding en het vervangen van alle stopcontacten, omdat deze behoorlijk verouderd en daardoor onveilig waren. Het verleggen van leidingen en elektronica moet gebeuren wanneer je nieuwe keuken niet op dezelfde manier wordt ingedeeld als je oude keuken. Ik had hier al rekening mee gehouden tijdens het ontwerpen van de keuken, maar evengoed kwam ik niet helemaal goed uit waardoor ik geen andere keus had dan een waterleiding verleggen. Het probleem in mijn situatie was verder dat de monteur die het voorbereidende werk kwam doen, de situatie totaal verkeerd had ingeschat. Er liep namelijk een gasleiding achter mijn keuken. Hij gaf aan dat er wel ‘wat aan de onderkant van de onderkasten afgezaagd kon worden’ en op die manier zou er om die gasleiding heen gebouwd worden. De monteur die uiteindelijk de keuken kwam plaatsen gaf aan dat de nieuwe keuken helemaal niet geplaatst kon worden, maar dat er eerst een voorzetwand geplaatst moest worden om die gasleiding toch weg te werken. Ik had de hele keuken toen echter al laten stucen. Ik kreeg dus extra kosten voor het plaatsen van die voorzetwand (die echt exorbitant waren!) en moest het geheel daarna nogmaals opnieuw laten stucen. Mijn geval was dus vrij extreem, maar besef goed dat je altijd extra kosten zult hebben buiten de keuken zelf en de montage ervan.

Een nieuwe keuken laten plaatsen, bedenk van tevoren wat je wilt

Bij vrijwel elke verbouwing komt aardig wat voorbereidend werk kijken. Wat vooral ook belangrijk is, is om van te voren goed na te denken over wat je wel (en niet) wilt met je nieuwe keuken. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van je stopcontacten. Natuurlijk wil je dat je keuken er mooi uitziet, maar een keuken wordt intensief gebruikt en moet dus vooral ook praktisch zijn. Bij stopcontacten in de keuken moet ik altijd denken aan dat inmiddels iconische fragment uit ‘Help, mijn man is klusser’. Deze mevrouw wier hele keuken een make-over onderging, kreeg alleen maar klachten over haar lippen, onder andere vroeg zij zich hardop af ‘waar haar stopcontacten waren’. Maar goed, stopcontacten zijn nu ook eenmaal dingen die je niet makkelijk achteraf nog toevoegt, net zoals het geval is met bijvoorbeeld lampen of inbouwspots. Dit soort zaken moet voorbereid worden voor het stuc- en tegelwerk. Wil je een inbouwkraan, dan zullen ook dáár maatregelen voor moeten worden getroffen voor het stuc- en tegelwerk. Een ander voorbeeld is het aanrechtblad. Een aanrechtblad moet worden geplaatst voordat de achterwand wordt geplaatst of voordat er getegeld wordt. Is je achterwand eenmaal gedaan, dan kun je je blad niet meer vervangen zonder dat je een deel van de achterwand moet slopen. Maak dus weloverwogen keuzes.

Een nieuwe keuken laten plaatsen, neem ruim de tijd voor het hele proces

Mijn nieuwe keuken laten plaatsen zou, hou je vast niet lachen, twee dagen duren. Ik vond dat bij voorbaat al zéér optimistisch. Ik had natuurlijk al de ervaring met het laten plaatsen van een nieuwe keuken in mijn oude huis, en ik ontdekte toen al dat er aardig wat bij kwam kijken. Uiteindelijk zat er zes weken tussen het leveren van mijn keuken en de dag dat de montage echt áf was. Nogmaals, mijn situatie was vrij uitzonderlijk, maar denk niet dat je in twee dagen een oude keuken kunt demonteren en een volledig nieuwe keuken kunt laten plaatsen. Wanneer je niet zelf de keuken hebt geplaatst die op dit moment in je huis zit, weet je niet of en vooral met welke ‘verrassingen’ je eventueel te maken gaat krijgen wanneer je je oude keuken gaat demonteren. Ga je stucen, dan moet stuucwerk eerst minimaal een week drogen voordat je gaat tegelen. Dat drogen zal gedurende de winter ook weer langer duren dan wanneer het volop zomer is. Zorg ook dat je je keuken en de apparatuur op tijd bestelt. De montage van je keuken zal namelijk gegarandeerd vertraging oplopen wanneer je bepaalde onderdelen op een bepaald moment niet hebt en je dus gewoon niet verder kunt. Voor de beeldvorming; ik bestelde mijn keuken in de maand mei en deze werd in augustus geleverd. Ik bestelde mijn gehele keuken bij Ikea. Ook mijn achterwand en het werkblad op maat werden door Ikea geleverd. Bestel je elders achterwanden of een werkblad op maat, bijvoorbeeld bij een marmer-specialist, dan moet je ook weer rekening houden met hún levertijden.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.