Zonnefilters kun je verdelen in minerale en chemische filters. Beide filters hebben voor-en nadelen. Dít zijn een aantal chemische zonnefilters om te vermijden.

Minerale en chemische zonnefilters

Een zonnebrandcrème beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van de zon. Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen zowel UVA- als UVB straling. Natuurlijk zonlicht bestaat uit UVA- en UVB straling. Het grootste deel, zo’n 95%, bestaat uit UVA-straling. UVA heeft een hogere golflengte dan UVB en de UVA-straling dringt dieper door in je huid dan UVB-straling. De straling verschilt van elkaar, en daarom heeft UVA-straling dan ook een ander effect op de huid dan UVB-straling. Je zou kunnen zeggen dat UVA-straling verantwoordelijk is voor de huidveroudering, en UVB-straling voor het bruinen (maar dus ook het verbranden!) van je huid. Een handige reminder is dat de ‘A’ in UVA-straling staat voor ageing en de ‘B’ in UVB-straling voor bronzing (én burning). Zonnebrandcrèmes heb je in alle soorten en maten, en vooral ook in alle verschillende prijsklassen. De prijs van een zonnebrandcrème is afhankelijk van diverse factoren. Een dure zonnebrandcrème is zeker niet altijd beter dan een goedkope zonnebrandcrème, alhoewel ‘duur’ en ‘goedkoop’ heel relatieve begrippen zijn. Je hoeft dus zeker niet een heel dure zonnebrandcrème aan te schaffen, besef echter wel dat je van een budget zonnebrandcrème ook niet kunt verwachten dat daar de beste ingredienten en de beste filters in zitten. Het belangrijkste verschil tussen al die zonnebrandproducten zit hem natuurlijk in de filters die gebruikt worden. Er wordt onderscheid gemaakt in minerale of natuurlijke filters en de zogenaamde niet-natuurlijke, oftewel chemische zonnefilters. Een chemische zonnefilter trekt in de huid en absorbeert vanaf hier de uv-straling. Een minerale filter vormt een laagje op de huid en weerkaatst vanaf hier de straling. In zonnebrandproducten kan gebruik gemaakt worden van minerale filters of chemische filters, maar je ziet ook vaak een combinatie daarvan. Minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Van de chemische filters zijn er een stuk meer. Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wat voor jou de ‘beste zonnebrandcrème’ is. Dit is vooral ook afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Waar de ene huid goed op (alle) filters en ingredienten die aan zonnebrandcrèmes zijn toegevoegd reageert, kan de andere huid geïrriteerd en zelfs allergisch reageren. Toch zijn er een aantal zonnefilters om te vermijden, ook wanneer je geen gevoelige huid hebt.

Zonnefilters om te vermijden

Chemische zonnefilters hebben een behoorlijk negatief stempel gekregen. Er zijn echter zeker een aantal chemische filters die veilig zijn voor de huid en de gezondheid. Er zijn echter ook bepaalde chemische zonnefilters om te vermijden. Dit heeft te maken met het feit dat deze zonnefilters in staat zijn om in de bloedbaan te dringen en op die manier kunnen zorgen voor hormoonschommelingen of onder invloed van zonlicht vrije radicalen vormen. Ook zijn niet alle chemische zonnefilters, raar maar waar, stabiel onder invloed van zonlicht. Een kanttekening die je hierbij kunt plaatsen is dat deze filters dan wel vaak in combinatie met bepaalde andere toevoegingen en filters gebruikt worden, zodat ze wel stabiel zijn. Avobenzone bijvoorbeeld is een heel goede UVA-filter, maar wel instabiel. Deze filter moet dus eigenlijk altijd met andere filters gecombineerd worden. Helaas wordt avobenzone in veel gevallen gecombineerd met octocrylene, en deze filter kan ook weer vrije radicalen kan vormen. Verder kunnen bepaalde zonnefilters een allergische reactie veroorzaken of de huid irriteren. Zonnefilters om te vermijden zijn bijvoorbeeld Oxybenzone (dit vind je op de INCI-lijst terug als Benzophenone-3), Homosalate (Homomenthyl Salicylate), Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate) en Octocrylene. Is je huid erg gevoelig, dan kun je ook een zonnebrandcrème zonder parfum overwegen. Parfum kan de huid namelijk irriteren, zeker in combinatie met zonlicht.

Gebruik áltijd een zonnebrandcrème

Nu je weet welke zonnefilters je beter kunt vermijden, is het ook handig om te weten welke zonnefilters veilig zijn. Veel gebruikte zonnefilters waar je met een gerust hart de zon mee in kunt zijn Tinosorb M (Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine), Octyltriazone (Ethylhexyl Triazone), Octisalate (Ethylhexyl Salicylate) en Uvinul A Plus (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate). Besef verder steeds dat je altijd nog beter de zon in kunt gaan met een ’twijfelachtige’ filter dan helemaal zonder beschermend product.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.