Dolblij ben ik, met mijn blauwe Ikea keuken. Maar je keuken door Ikea laten plaatsen? Bezint eer ge begint, ik raad het je niet aan.

Je keuken laten ontwerpen door Ikea

Op Valentijnsdag van dit jaar kreeg ik het meest bijzondere Valentijnsdag cadeau ooit, namelijk een telefoontje van de makelaar dat mijn bod op het appartement door de verkopers geaccepteerd werd. Er brak toen een spannende tijd aan; ik moest de hypotheek gaan aanvragen en toen die eenmaal rond was, kon het plannen en voorbereiden van de verbouwingen beginnen. Ik wist dat ik heel graag een nieuwe keuken wilde. De keuken die er in zat, was geheel in landelijke stijl en totaal niet mijn smaak. Ik wilde oorspronkelijk voor een zwarte keuken gaan, maar dat was totdat ik ontdekte dat Ikea opeens ook blauwe fronten in de collectie had. Ik hoefde er geen seconde over na te denken. Mijn keuken zou blauw worden, met een zwart aanrechtblad, een zwarte achterwand en messing grepen en een kraan. Ik wilde verder ook geen grote veranderingen aan de opstelling en indeling van de keuken, die was namelijk prima. Het enige was ik niet opnieuw wilde, waren bovenkasten. Ten eerste omdat ik de ruimte simpelweg niet nodig had, en ten tweede omdat ik niet altijd heel dol ben op bovenkasten. Ik wist dus eigenlijk al goed wat ik wilde, maar om de keuken tot in detail uit te werken besloot ik hiervoor een afspraak te maken bij Ikea. Het laten ontwerpen van een keuken door Ikea kost € 39. Een prima prijs wat mij betreft, de kosten worden bij de aanschaf van een keuken later ook weer in mindering gebracht.

ervaringen met All-om keukenmontage bedrijf

Je nieuwe keuken door Ikea laten plaatsen

Het ontwerpen van de keuken ging razend snel. Dit had vooral te maken met het feit dat ik al precies in mijn hoofd had wat ik wilde. Verder ben ik ook redelijk snel met het maken van beslissingen, ik ben geen grote twijfelkont. Ik had een bepaald budget in mijn hoofd en dat hebben we tijdens het ontwerpen ook goed in de gaten gehouden. Om die reden is die planner ook zo handig, want je ziet het bedrag bij alles wat je toevoegt in het ontwerp steeds oplopen. Tijdens het ontwerpen kun je dan ook nog eventueel dingen aanpassen of veranderen, zodat je evengoed binnen je budget blijft. Je kunt achteraf natuurlijk nog aanpassingen maken. De kosten voor mijn nieuwe blauwe Ikea keuken zouden € 7.865,89 zijn. Dit was dus de prijs voor de keuken, het aanrechtblad, de achterwand en de inbouwapparatuur, namelijk een oven met gasfornuis, koelkast en vriezer, vaatwasser en wasmachine. Wat betreft de inbouwapparatuur moest ik nog kijken of ik deze daadwerkelijk allemaal nieuw wilde aanschaffen, ik wilde namelijk proberen om wellicht wat uit de huidige keuken te hergebruiken. Tijdens het gesprek werd gevraagd of ik de keuken door Ikea wilde laten plaatsen. Ik had de klusjesman uit mijn oude huis al weten te ‘strikken’ voor de verbouwing van mijn badkamer en toilet en hij zou daar in juli tijd voor hebben. Hij had al aangegeven enorm druk te zijn en pas ruim na de zomer eventueel tijd te hebben voor de keuken, en dat was eigenlijk de ene reden dat ik besloot de keuken toch door Ikea te laten plaatsen. De andere reden was dat het mij een heel fijn gevoel gaf om gewoon alles door Ikea te laten doen. De keuken zou dan eind van de zomer geplaatst kunnen gaan worden, het zou de laatste grote verbouwing in mijn huis zijn en het leek me wel heel prettig om mijn handen er helemaal van af te kunnen trekken. Juist om deze reden ben ik uiteindelijk zo enorm teleurgesteld geraakt in de hele gang van zaken. Het gehele proces heeft me namelijk enorm op mijn zenuwen gewerkt en ik moest uiteindelijk alsnog overal zelf achteraan.

keuken door All-om laten plaatsen

Je nieuwe keuken door Ikea laten plaatsen, wat kost dat eigenlijk?

Je keuken door Ikea laten plaatsen is niet goedkoop, wat mij betreft in ieder geval. Ik gaf echter net al aan waarom ik er toch voor koos om het door Ikea te laten doen. Ikea rekent € 199 als starttarief en daarbij komt dan nog € 175 per kast. Voor het installeren van apparatuur betaal je € 79. Verder is er een inmeetafspraak nodig. Hiervoor betaal je € 99. Uiteraard is het de bedoeling dat je al maten hebt opgemeten wanneer je je keuken gaat laten ontwerpen. Echter, in veel gevallen zit de oude keuken er op dat moment nog in en om die reden zijn die maten dan niet altijd accuraat. De inmeetafspraak kan overigens wel plaatsvinden als de oude keuken er nog in zit, dit was bij mij ook het geval. Wat ik jammer vind is dat er tijdens het ontwerpen van de keuken met geen woord word gerept over de extra kosten die er bij gaan komen. Wellicht naïef van mijzelf, maar ik dacht in de eerste instantie vrij goed uit te komen met de € 1272 die voor de montage werd gerekend, bovenop de prijs van de keuken zelf dus. Natuurlijk had ik rekening gehouden met financiële tegenvallers, maar uiteindelijk werden dat er wel heel veel.

Inmeetafspraak

De dag na de sleuteloverdracht had ik al direct een inmeetafspraak. De oude keuken zat er toen nog in. Tijdens zo’n afspraak worden de maten uiteraard opgenomen, maar er wordt ook gekeken naar de aansluitingen voor gas, water en elektriciteit. Ik had er voor gekozen om zowel de wasmachine, de vaatwasser, de koelkast / vriezer als het gasfornuis op dezelfde plek te laten zitten. Evengoed kreeg ik na deze afspraak een offerte van € 1292 voor ‘voorbereidend werk’. Dit omvatte het vervangen van schakelmateriaal en een waterleiding die verouderd waren. Ik vond het een behoorlijk bedrag, bovenop de standaard montagekosten. Tijdens de afspraak werd mij verteld dat ik alleen de oude wasmachine kon hergebruiken, de andere apparaten zouden niet in de nieuwe Ikea keuken passen.

Het voorbereidende werk voor het plaatsen van de keuken

Je kunt de oude keuken door Ikea laten uitbreken. Ik koos er echter voor om het zelf te (laten) doen om zo kosten te besparen. De oude keuken moet er uiteraard uit zijn op het moment dat het keukenmontagebedrijf, in dit geval All-om, het voorbereidende werk komt uitvoeren. In mijn geval was dat op 9 augustus. Tijdens dit voorbereidende werk viel het de monteur op dat de gasleiding aan de onderkant wat uitstak. Die gasleiding kon uiteraard niet verplaatst worden. Hij gaf aan dat er wat kasten uitgezaagd moesten worden om ze alsnog te laten passen. Dat zou dan gaan om ongeveer € 35 per kast. ‘Geen probleem’, zei ik nog. Het werk werd gedaan en daarna zou de keuken gestuct worden. Hiervoor had ik zelf een stucadoor geregeld, er kwam toen nog € 1500 aan kosten bij.

De dag van de levering van de Ikea keuken, 22 augustus

Mijn nieuwe keuken zou worden geleverd op 22 augustus. Aan het eind van diezelfde week zou de keuken dan geplaatst gaan worden. Op dat moment woonde ik nog niet in mijn nieuwe appartement, ik zou het weekend van 27 augustus helemaal overgaan, omdat ik dan immers de keuken zou hebben. Ik moet er nog bij zeggen dat ik twee dagen voor het monteren van een complete keuken vrij optimistisch vond. De keuken is namelijk aardig groot. Ik dacht echter dat het bedrijf wel zou weten wat ze moesten doen. De ellende begon echter op de dag van de levering. Het aanrechtblad ontbrak namelijk. Ik ontdekte tijdens dit hele proces dat je heel moeilijk telefonisch contact kunt krijgen met Ikea. Er is een algemeen nummer, maar geen rechtstreeks nummer van de keukenservice, en dat nummer heb ik uiteindelijk ook nooit gekregen. Ik kon dus op dat moment niet anders dan een mail sturen met de vraag waar mijn aanrechtblad was. Ik besloot om terug te gaan naar mijn vader, waar ik op dat moment nog woonde. Toen ik daar nét aankwam, kreeg ik een mail met de mededeling ‘dat het blad diezelfde dag nog zou komen, maar geleverd zou worden door een andere transporteur’. Ik ben toen echt halsoverkop weer terug gegaan naar mijn nieuwe huis, waar ik de rest van de dag tevergeefs heb zitten wachten. Pas de volgende dag in de namiddag kreeg ik een mail dat het aanrechtblad zoek was geraakt. Het zou alsnog geleverd gaan worden op vrijdag 26 augustus. Echter, de monteur zou donderdag al starten en eigenlijk zou hij dat blad dan al nodig hebben.

De dag van de montage, 25 augustus

De eerste dag van de montage brak aan, 25 augustus. De monteur van All-om was de gerustheid zelf en ik ben tot op de dag van vandaag nog blij dat ik dát dan in ieder geval mee had zitten. Hij zou ‘om het blad heen werken’, ik hoefde me geen zorgen te maken dat dat blad er nog niet was. Echter, na een uurtje kwam hij toch met de mededeling dat hij de keuken helemaal niet kon plaatsen, en dat had alles te maken met die gasleiding. ‘Maar jullie konden daar om heen werken”, zei ik nog. Dat ging echter dus niet. Hij nam contact op met de zaak om de situatie te bespreken. Al snel werd duidelijk dat de keuken echt niet geplaatst kon gaan worden als er niet eerst een voorzetwand geplaatst zou gaan worden. Ik kreeg te horen dat er daarvoor nóg eens € 1200 extra kosten bij kwamen. Het werd me even helemaal zwart voor de ogen. Niet alleen zou dit een flinke vertraging opleveren, ook kwam er dus weer een enorme kostenpost bij. Bovendien had ik net die gehele muur laten stucen en verven, wat dus achteraf gezien ook verspilde tijd, moeite en geld geweest was. Ik besefte dat ik geen enkele keus had behalve akkoord gaan. Ik zat zonder keuken en een woonkamer barstensvol dozen en apparaten. Ik uitte echter wel mijn onvrede aan de telefoon. De monteur had dit toch moeten weten? Waarom had hij zich er zo makkelijk vanaf gemaakt door te zeggen dat het uitzagen voldoende moest zijn. Ik had juist professionals ingehuurd om dit soort toestanden te voorkomen. Ik kreeg doodleuk te horen dat hij ‘een installatie monteur was en geen keukenmonteur en dat niet had kunnen weten’. Evengoed vond ik het echt ronduit belachelijk. Ik maak geen onderscheid tussen installatiemonteurs en keukenmonteurs en ik dacht toch dat ik er vanuit mocht gaan dat wanneer ik al € 99 voor een inmeetafspraak en daarna nog eens € 1200 betaal voor voorbereidend werk, de situatie accuraat wordt ingeschat en dat voorbereidende werk ook daadwerkelijk secuur wordt uitgevoerd. Het keukenmontagebedrijf was echter onvermurwbaar. Ik vroeg of die voorzetwand dan in ieder geval door hen netjes afgewerkt kon worden, zodat ik die later zelf kon verven. ‘Dat kon wel geregeld worden’.

Het aanrechtblad paste niet naar boven

De keukenmonteur gaf al aan dat hij een flinke vertraging op zou lopen en dat de keuken in geen geval voor het weekend afgerond zou kunnen worden. Hij moest voorbereidingen treffen voor die voorzetwand en bovendien moest hij rekening houden met het feit dat hij op dat moment geen werkblad had. Daardoor kon hij niet de normale volgorde van de keukenmontage aanhouden. Vrijdag 26 augustus stonden de chauffeurs inderdaad voor de deur met het aanrechtblad. Echter, dit paste niet door het trapgat. Opnieuw drama alom natuurlijk. Er moest een hoogwerker aan te pas komen. Op dat moment werd helemáál duidelijk dat de keuken voorlopig niet klaar zou zijn.

keuken door ikea laten plaatsen ervaringen

Het fiasco met de hoogwerker

Die hoogwerker zou uiteindelijk een week later komen. Hij kwam keurig op tijd. Toen kwamen de chauffeurs ook, maar zonder blad. Ze dachten dat dat blad bij Ikea stond, maar dat bleek niet het geval te zijn. Een andere chauffeur moest toen halsoverkop naar een andere locatie. Ondertussen stond de meneer van de hoogwerker niet zo heel geduldig te wachten. Uiteindelijk haalde hij zijn hoogwerker weer naar beneden, vertelde me doodleuk dat hij naar de volgende opdracht moest, en reed weg. Ik kon niets anders dan hem stomverbaasd nakijken. Gelukkig draaide op datzelfde moment de chauffeur, dit keer met het aanrechtblad, de straat in. De hoogwerker werd in alle haast teruggezet en waarschijnlijk in die haast is het blad verkeerd om naar binnen gebracht. De spoelbak zat aan de verkeerde kant. Ik wist niet meer wat te doen en belde de aardige keukenmonteur, die mijn zijn nummer had gegeven ‘in geval van nood’. Dit was een behoorlijk noodgeval, dacht ik zo. Hij zou contact opnemen met de zaak. Ik werd terug gebeld met de mededeling dat zij weer contact hadden opgenomen met Ikea, dat ‘de chauffeurs er een zooitje van gemaakt hadden’ en dat Ikea de kosten maar moest dragen om de hoogwerker opnieuw te laten komen, het blad weer naar beneden moesten halen om het vervolgens buiten te draaien. Ikea weigerde dat echter. Ik werd toen weer gebeld door het keukenmontagebedrijf dat hij wel twee mannetjes zou sturen. Die mannetjes kwamen ook en konden het blad gelukkig toch ternauwernood in mijn woonkamer draaien. Diezelfde dag plaatsten zij ook de voorzetwand. Ze deden nog wat werk, maar het kwam allemaal opnieuw niet af. Er was een probleem met de stopcontacten, waar ik dus duur voor had betaald, en de kraan lekte toen ze die avond vertrokken. Twee weken later kwam er opnieuw een monteur. Hij kreeg de stopcontacten wel goed, maar deelde mij mee dat de wasmachine, die er dus nog stond van de oude bewoner, kapot bleek te zijn. Ik moest dus ook nog een nieuwe wasmachine aanschaffen, extra kosten € 599 plus € 60 bezorgkosten. Ja, de gifbeker moest blijkbaar helemaal leeg. In de tussentijd had ik uiteraard veel contact met Ikea en er werd op dat moment nog gesproken over een eventuele financiële compensatie voor de vele extra kosten die ik had moeten maken én de fikse vertraging. Uiteindelijk heeft het monteren namelijk zes weken in beslag genomen, in plaats van de twee dagen. Ikea wist me echter opnieuw te verrassen, met de mededeling dat zij hun handen van de situatie aftrokken en niet met een financiële compensatie kwamen. All-om deelde me vervolgens mij dat zij de voorzetwand niet af gingen werken. Ik moest zelf maar (opnieuw!) een stucadoor regelen. Al met al was ik voor een keuken van € 7.865,89 dus nog eens ruím € 4000 aan éxtra kosten kwijt. Maar dat niet alleen, het was één grote waas van stress, zorgen, telefoontjes en mailtjes, steeds woedender. Iedereen bleef maar naar elkaar wijzen. Ikea gaf All-om, het keukenmontagebedrijf, de schuld en andersom, en ook volgens de transporteurs lag het aan iedereen, behalve aan henzelf. Had ik dit van tevoren geweten, dan had ik zeer zeker geduldig gewacht op mijn eigen klusjesman. Helaas kun je niet alles van tevoren weten. Laat ik vooropstellen dat ik dolblij ben met mijn Ikea keuken, maar je keuken door Ikea laten plaatsen? Bezint eer ge begint, ik zou het niemand meer aanraden.

IK BEN BENIEUWD NAAR JULLIE ERVARINGEN MET HET LATEN PLAATSEN VAN JE NIEUWE KEUKEN DOOR IKEA!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie beeld 1. All rights reserved.

8 Comments

 1. Wat een verhaal! Murphy heeft zo te zien flink toegeslagen. Wat een toestand. Gelukkig is het uiteindelijk, na veel stress en veel meer geld dan begroot goed gekomen met je keuken. Hopelijk heb je er heel veel plezier van. Ik ben ook erg benieuwd naar de foto’s. Maar niet normaal wat er allemaal is misgegaan. Hopelijk leest IKEA dit en gaan ze hun interne processen verbeteren en nog beter, bieden ze excuses en geven ze je alsnog compensatie (denk dat de consumentenbond dit verhaal ook interessant zou vinden). Wij zijn toevallig ook aan het kijken voor een nieuwe keuken, maar zullen ‘em na dit verhaal zeker niet laten plaatsen door IKEA.

 2. Natascha says:

  Pfffff jeetje wat een verhaal zeg! Wat een enorm gedoe. Ik heb mijn keuken bij een andere zaak gekocht maar ook daar hadden we wel wat gedoe. Dat vond ik al stressvol. Laat staan dit alles! Ik zou wel twee keer nadenken voordat ik dit door Ikea liet doen.

  1. Bij onze Ikea keuken ook heel veel vertraging. Bleek dat de order door Ikea na het inmeten niet doorgezet was en de keuken nog niet besteld was! Onze oude keuken was er al uit omdat er herstelwerkzaamheden moesten gebeuren.Toen de keuken wel besteld was en werd geleverd had All-om de agenda maanden volgeboekt en moesten we in de eerste instantie weer achteraan aansluiten. Ik zou drie maanden zonder keuken zitten! Uiteindelijk heeft Arne van All-om zijn uiterste best voor ons gedaan en ons naar voren gehaald in de planning, hier ben ik hem nog dankbaar voor! In ons geval lag de fout toch echt bij Ikea. Ik heb via een aardige dame van Ikea het rechtstreeks nummer van van de vestiging gekregen en hier ben ik afgezien van de blunder dat de order niet was doorgezet prima geholpen. Dezelfde keukenplanner die de order niet had doorgezet had toen haar collega de order checkte ook nog een paar foutjes gemaakt; deurtjes die de verkeerde kant opdraaien zodat de vaatwasser dan niet open kan tegelijkertijd, bij de dubbele spoelbak had ik een kraan uitgezocht die niet beide spoelbakken kon bereiken. Had ik niet over nagedacht maar daar had zij me op moeten attenderen. Haar collega herstelde deze foutjes. De keuken werd geplaatst. De spoelbak bleek te lekken wanneer er een volle emmer water doorgespoeld werd. Volgens de monteur gebeurde dit vaak bij dit type spoelbak, vandaar dat hij het checkte. Eén deurtje was er niet en de verlichting kon door foutieve transformator ook niet worden aangesloten. Maar mijn keuken was in ieder geval geplaatst. Dat materialen niet geleverd kunnen worden daar treft Ikea geen blaam. Dit is een probleem dat ook bij andere bedrijven speelt. Spoelbak is later vervangen en alles was compleet en verlichting is aangesloten. Mijn conclusie; ik ben door All-om erg netjes behandeld. Door de Ikea uit Hengelo, ondanks de fout die gemaakt is ook. Zou ik opnieuw een keuken bestellen bij Ikea en laten monteren? Daar zou ik wel heel goed over na moeten denken….

 3. Jeetje wat een verhaal en wat een ellende! Dan denk je een leuke voor een redelijk vaste prijs aan te schaffen en dan komen er zoveel kosten bij! Gewoon de helft van wat de keuken zelf al zou kosten. Wij hebben hem zelf laten plaatsen door een lokaal bedrijf en daar waren we (behalve de grofgebekte installateurs) gelukkig wel tevreden over. Uiteindelijk is je keuken trouwens wel echt een plaatje geworden zo mooi!

 4. Mirelle Kreuger says:

  Wij moeten nu de beslissing nemen.
  De monteurs hebben ingemeten voor €99 maar toen kwam de offerte en ben mij rot geschrokken. Het installeren is bijna netzo duur als de keuken zelf.
  Er komen kosten bij die denk ik wat overbodig zijn maar dat ze wel verplichten. Dat zijn we nu aan het uitzoeken. Mocht iemand een bedrijf of klusman weten die onze keuken wil installeren laat het ons dan aub weten. Mvg Mirelle

  1. Christiana says:

   Herkenbaar Mirelle! Ik wist van tevoren wat de kosten voor het monteren waren en die kosten vielen op zich mee, maar de bijkomende kosten van het zogenaamde voorbereidende werk en toen nog eens de extra kosten van die voorzetwand waren echt exorbitant. Het is erg moeilijk om betrouwbare en kundige vakmensen te vinden, je zou Werkspot nog kunnen proberen, daar kun je ook reviews lezen van vakmensen.

 5. Rob vasndrager says:

  Ook hier offerte gevraagd van keuken plaatsen door all om. Keuken met granietenblad 9600. Plaatsen te betalen aan IKEA 2800. Voorbereidingseerk all om 8800. Dus plaatsen laten doen is duurder dan de keuken.
  Overigen nu al 2x 99 euro kwijt omdat de eerste inmeting niet paste of zoiets. Al met al moet je hem laten plaatsen met granieten blad pfff. Bestel nu alleen de keuken plaats m zelf met een kunstig blad en laat daarna het blad opnieuw plaatsen in graniet. IKEA op zich prima maar all om wat een ……… vraag mij overigens af of het wettelijk wel mag om klanten te verplichten om bij een bedrijf te laten plaatsen??

  1. Christiana says:

   Hi Rob, nee, maar Ikea verplicht ook niet om hun keukens ook daadwerkelijk door hun (of in dat geval dus door All-om) te laten plaatsen. Wanneer je een keuken bij Ikea bestelt, kun je zelf kiezen of je hem zelf plaatst, zelf iemand zoekt om hem te plaatsen of het dus door Ikea laat doen. Ikea werkt dus samen met All-om. Het leek mij toendertijd het handigst om het gewoon door Ikea te laten doen, ik had van tevoren ook niet kunnen weten dat het zo’n spektakel zou worden;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.