Een marmer aanrechtblad mooi houden vergt wat inspanning. Een stappenplan.

Waarom is marmer zo kwetsbaar?

Dit marmer aanrechtblad komt van Stone art house in Wateringen. Daar verkopen zij marmer in allemaal verschillende kleuren en ze kunnen alles volledig voor je op maat maken. Ik liet er bijvoorbeeld dit jaar ook marmer platen voor op mijn nachtkastjes maken en voor de nieuwe badkamer heb ik hier toendertijd ook een natuursteen wastafel besteld. Wanneer het om grote oppervlaktes zoals de keuken gaat, komen er eerst mensen langs om de keuken in te meten. Omdat zij veel marmer op voorraad hebben, is de leveringstijd ook erg snel. Je kunt er verder voor kiezen om je aanrechtblad te laten installeren, maar als je heel handig bent, kun je dat natuurlijk ook zelf doen. Ik ben erg tevreden over de service. Waarom is marmer zo kwetsbaar? Marmer is een relatief zachte en poreuze steensoort en bovendien is marmer erg zuurgevoelig. Dit betekent dat zuurhoudende producten, zoals sinaasappelsap en wijn, direct vlekken op het marmer zullen veroorzaken. Voordat dit marmer aanrechtblad in gebruik genomen werd, is deze door de mensen van Stone art house geïmpregneerd. Dit gebeurt direct na de montage en voor het eerste gebruik. Impregneren voorkomt dat er vet, water of vuil in het marmer trekt, maar houdt er natuurlijk rekening mee dat dat maar werkt tot op een bepaald punt.

marmer aanrechtblad mooi houden

Een marmer aanrechtblad mooi houden tijdens het dagelijkse gebruik

Een marmer aanrechtblad is niet voor iedereen geschikt. Dat wil zeggen; niet voor iedereen die heel erg veel aandacht wil besteden aan het mooi houden ervan, er zijn namelijk dingen die je moet doen en vooral moet laten met een marmer aanrechtblad. Marmer kan niet goed tegen warmte, maar ook niet goed tegen temperatuurverschillen. Je kunt dus niet zomaar een hete pan of een koffiekopje op een marmer aanrechtblad plaatsen. Ik maak dus altijd gebruik van onderzetters en van een pannendrager tijdens het koken. Wat ik verder altijd binnen handbereik op het marmer aanrechtblad heb liggen is een grote houten snijplank. Hierop maak ik dan bijvoorbeeld ontbijtjes of andere hapjes klaar. Ik snap dat een aantal van jullie zullen denken en vinden dat dit heel onhandig is, en in feite is dat het natuurlijk ook. Je moet voor jezelf dus goed afwegen of zoiets als marmer goed in jouw huishouden past.

Een marmer aanrechtblad mooi houden tijdens het schoonmaken

Marmer kan het makkelijkst worden schoongemaakt met groene zeep. Dit is het meest mild. Wat ik zelf altijd doe, is groene zeep oplossen in water en dat mengsel giet ik dan vervolgens in een plantenspuit. Zo gebruik je ook nooit te veel groene zeep, want te veel groene zeep kan ook weer een laagje aanslag op het marmer geven. Een drupje (niet te veel!) Dreft oplossen in water kan ook. Voorkom het zoveel mogelijk om groene zeep of Dreft rechtstreeks op het marmer aan te brengen. Giet het liever op een zachte doek en maak daarmee vervolgens schoon. Gebruik nooit schuursponzen op een marmer aanrechtblad. Valt er toch onverhoopt iets om over je aanrechtblad, zorg er dan voor dat je er zo snel mogelijk bij bent, voordat de vloeistoffen tijd hebben om in het marmer te trekken. Heb je een vlek, maak dan een sopje van zuiveringssoda en water. Een tijdje geleden heb ik de schoonmaakmiddelen van Sophie green ontdekt. De blue rebel variant kan ook op marmer worden gebruikt. Wat ik zelf zo fijn vind aan het schoonmaakmiddel van Sophie green is dat het ongelofelijk lekker ruikt.

je keuken een make-over geven

Onderhoud van een marmer aanrechtblad

Er bestaan verschillende producten die je kunt gebruiken om je marmer aanrechtblad tussendoor mee te behandelen. Zelf doe ik dit met de LotusSpezial van het merk Nozar, maar nogmaals; er zijn meerdere merken die dit soort producten verkopen. Let er altijd op dat je iets uitzoekt wat echt voor aanrechtbladen gebruikt wordt, zodat je er zeker van bent dat het veilig is voor voedsel, en dus niet schadelijk voor je gezondheid.

EEN MARMER AANRECHTBLAD, ZOU DAT IETS VOOR JOU ZIJN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

4 Comments

 1. Prachtig! En het zou mij persoonlijk niet storen dat ik er voorzichtig mee om zou moeten gaan maar Ed is wat minder zorgvuldig dus ik zou het niet overwegen in een eventueel toekomstige nieuwe keuken 🙂 Maar in feite moet je natuurlijk ieder aanrechtblad goed onderhouden en is veel materiaal kwetsbaar (behalve misschien beton, of dat bobbelige RVS van vroeger). Op een laminaat blad kun je ook geen hete pannen zetten. WIj hebben nu gezoet composiet en helaas zijn de vorige bewoners niet zo zachtzinnig en netjes omgegaan met het blad en zitten er vlekken op die er niet meer uitgaan. Je moet (gezoet) composiet altijd nadrogen na een sopje bijvoorbeeld. Ik gebruik nu zo’n bamboe aanrechtplank van Ikea (om de vlekken te maskeren) en het aanrecht te beschermen.

  1. Christiana says:

   Wij hebben ook een aanrechtplank, alhoewel hij bij ons in de la ligt, omdat ik het een lelijk ding vind, haha;-) Maar praktisch is het inderdaad wel en we maken er dan ook echt echt dagelijks goed gebruik van.

 2. Zo mooi! Ik hoop zo dat wij of gaan verhuizen of eens flink gaan verbouwen (is al tijdje de bedoeling maar het komt er steeds niet van), dan wil ik ook zo’n mooie keuken met een marmer aanrechtblad 🙂

  1. Christiana says:

   Ik kan het je van harte aanraden, het is zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.