Een nieuw dekbedovertrek uitzoeken is altijd super leuk, maar de keus is natuurlijk vaak wel enorm. Welk materiaal past nu eigenlijk het best bij jou?

Een nieuw dekbedovertrek uitzoeken

Ga je een nieuw dekbedovertrek uitzoeken, dan zijn de kleur en de print waarschijnlijk de eerste twee zaken waar je op let. Je wilt immers waarschijnlijk wel graag dat je nieuwe dekbedovertrek goed bij de rest van je slaapkamer past. Om een mooi geheel te krijgen, heb ik sowieso al een paar handige tips voor je. Wil je graag een dekbedovertrek in dezelfde kleur als bijvoorbeeld je gordijnen, de muren of een vloerkleed dat onder je bed ligt? Zorg er dan voor dat deze twee tinten voldoende van elkaar afwijken. Leg je namelijk bijvoorbeeld een donkerblauw dekbedovertrek voor een donkerblauwe muur, dan is de kans groot dat het één grote donkerblauwe ‘vlek’ wordt en dat zowel de muur als het dekbedovertrek helemaal tegen elkaar wegvallen. Verder is het sowieso vaak lastig om exact dezelfde tinten van een bepaalde kleur te vinden. Je kunt esthetisch gezien vaak beter gaan voor in dit geval lichtblauw en donkerblauw dan dat je twee dezelfde tinten probeert te vinden. Vaak zijn de tinten van verschillende materialen (in dit geval de verf of het behang op je muur en je dekbedovertrek) net anders, en vaak zien die tinten er naast elkaar dan niet mooi uit. Wil je verschillende prints in de slaapkamer met elkaar combineren? Werk dan met een kleurenpalet. Ga je een nieuw dekbedovertrek uitzoeken, zorg er dan voor dat kleuren uit dit overtrek terugkomen in kleuren die je ook gebruikt hebt op de muren, meubels of in accessoires. Verschillende prints naast elkaar kan prima, en dit is vaak het mooist als prints verschillend van grootte zijn. Heb je bijvoorbeeld een dekbedovertrek met kleine bloemetjes, dan kan dit prima gecombineerd worden met een behang met brede strepen. Nu vind je het wellicht al makkelijker om een dekbedovertrek in de juiste kleur en met de juiste print te vinden. Maar voor welk materiaal ga je?

Een dekbedovertrek van katoen of satijn

Eén van de meest gebruikte materialen voor dekbedovertrekken is waarschijnlijk wel katoen. Katoen staat bekend als een sterk, maar licht materiaal dat vocht goed absorbeert. Heb je het het snel warm ’s nachts, dan vind je een dekbedovertrek van katoen waarschijnlijk erg fijn om onder te slapen. Katoen is wel behoorlijk kreukgevoelig. Het grote voordeel van satijn is dat het vaak heel luxe oogt. Met een dekbedovertrek van satijn kun je dus makkelijk een hotel-gevoel in je slaapkamer creëren. Satijn voelt heerlijk zacht aan op je huid, en verder is het ook heel luchtig. Naast het feit dat satijn een luxe uitstraling heeft, kreukt het ook minder en hoef je een satijnen dekbedovertrekken vaak helemaal niet te strijken. Naast katoen en satijn bestaan er ook dekbedovertrekken van katoensatijn. Hierbij worden de garens heel dicht op elkaar worden geweven. Dit geeft de stof een soepele, maar toch luxe uitstraling. Katoensatijn voelt meestal wat koeler aan dan gewone katoen.

Een dekbedovertrek van linnen of jersey

Linnen heeft weer een totaal andere look dan katoen en satijn. Hiermee creëer je dus weer een heel andere sfeer op je slaapkamer. Het grote voordeel van linnen is dat het heel veel vocht absorbeert. Wat dat betreft is het eigenlijk nog prettiger dan katoen. Verder is het een natuurproduct en is het hypoallergeen. Dit maakt een linnen dekbedovertrek ideaal voor mensen die allergisch zijn. Linnen is een stuk sterker dan katoen en het produceren van linnen is duurzamer. Het enige ‘nadeel’ van linnen is dat het vaak wat duurder is. Katoenen jersey combineert alle natuurlijke eigenschappen van katoenvezels met de rekbaarheid van een gebreide stof. Daardoor voelt een jersey dekbedovertrek lekker zacht aan op je huid. Bovendien is het een prima vochtabsorberende en ademde stof. Maar jersey is vooral heel geschikt voor jou wanneer je een hekel aan strijken hebt. Dit is namelijk het enige materiaal dat echt kreukvrij is en nooit gestreken hoeft te worden.

LET JIJ BEWUST OP HET MATERIAAL BIJ HET UITZOEKEN VAN EEN NIEUW DEKBEDOVERTREK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.