Wil je een keukenplank stylen, maar heb je geen idee wat je er op moet zetten en hoe je het er gezellig uit kunt laten zien? 5 Tips.

Twee gouden stylingtips voor het stylen van je keukenplank

Ik heb al eindeloos veel artikelen met stylingtips gepubliceerd, maar ik zal de twee gouden stylingtips hier toch nog een keer noemen. Ga je een keukenplank stylen, werk dan in de eerste plaats met hoogteverschillen. Kies dus items die verschillend van hoogte zijn. Werk je met servies, dan kun je eenvoudig hoogteverschillen creëren door bijvoorbeeld een stapeltje van twee naast een stapeltje van drie (schaaltjes of bekertjes) te zetten. Ook kun je hoogteverschillen creëren door dingen te stapelen, zoals ik met het Chinees lantaarnplantje en de theedoos gedaan heb. De tweede gouden stylingtip is werken met oneven aantallen. Ga dus voor drie bekers in plaats van vier. Al het servies in onze keuken is trouwens van HK living. Combineer verder ‘mooi’ en ‘praktisch’ met elkaar. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten, maar over het algemeen kiezen mensen voor open shelving, keukenplanken dus, als ze daar de ruimte voor hebben. Het is natuurlijk best behoorlijk zonde om open planken lukraak vol te zetten met willekeurige spullen. Echt leuk om naar te kijken is dat dan meestal niet. De tweede tip die ik dus voor je heb als je een keukenplank gaat stylen is om praktisch en mooi met elkaar te combineren. Kies dus voor een combinatie van spullen die je daadwerkelijk gebruikt én decoratieve accessoires en plantjes.

Werk in je keuken en op je keukenplank met een kleurenpalet

Vind je het lastig om spullen te zoeken die er bij elkaar leuk uitzien? Kies dan een kleurenpalet. Het is duidelijk dat ik voor een blauw en groen thema gegaan ben. Doe voor kleurencombinaties vooral ook inspiratie op in de rest van je huis! Want waarom zou je je keuken qua kleur niet net zo gezellig kunnen maken als bijvoorbeeld je woonkamer of je slaapkamer? Je hoeft natuurlijk ook niet alleen maar interieur gerelateerde inspiratie op te doen. Als je bijvoorbeeld een jurk hebt met daarin drie mooie kleuren, kan zoiets net zo goed een bron van inspiratie zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je uit praktisch oogpunt wat alledaagse spullen op je keukenplank wilt zetten die misschien net iets minder mooi zijn, zoals boodschappen. Een verzameling (halflege) pakken en doosjes pasta en thee staan niet zo gezellig, maar je kunt ze dan natuurlijk eenvoudig overschenken in voorraadpotten. Ik ben zelf altijd fan van de KORKEN voorraadpotten van Ikea. Die zijn gemaakt van glas, heel basic, en daardoor passen ze in elke woonstijl. Wil je andere spullen kwijt, maar mis je eenheid, ook al werk je met de eerder genoemde hoogteverschillen, oneven aantallen en een kleurenpalet? Probeer je spullen dan eens op een dienblad te zetten. Met een dienblad creëer je namelijk vaak op een vrij eenvoudige manier toch een eenheid.

Lijstjes

Misschien is het niet heel voor de hand liggend, maar een keukenplank stylen met lijstjes is ook erg leuk. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de lijstjes echt aan de muur te hangen, maar als je net zoals ik graag verandert, dan kun je de lijstjes net zo goed neerzetten. Je kunt zowel met de lijstjes als met de prints rekening houden met de kleuren en de stijl in de rest van je keuken. Het enige waar je wel rekening mee moet houden wanneer je de lijstjes los neer zet en ze dus niet ophangt, is dat ze om kunnen vallen, zeker wanneer er ramen in je keuken openstaan. Het risico dat het lijstje dan valt en wellicht spullen die er voor staan dan ook om doet vallen is dan aanwezig. Wat grotere lijsten zijn ook leuk om neer te zetten op je aanrechtblad tegen de achterwand aan. Dit is natuurlijk vooral handig op plekken die je niet heel regelmatig als werkruimte in je keuken gebruikt.

HEB JIJ KEUKENPLANKEN? GEBRUIK JE DIE DAN VOORAL VOOR PRAKTISCHE SPULLEN OF DECORATIEVE ACCESSOIRES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Nee, wij hebben gekozen om alles in de lades en kastjes op te bergen. Scheelt een hoop stofwerk. 😉 Het ziet er wel erg leuk uit!

  2. Helaas hebben wij zo een standaard huurwoning keuken met kastjes en ik probeer alles zo leeg mogelijk te houden. Wat wel gezellig staat zijn wat flessen olijfolie of een fles rode wijn.

  3. Ik heb twee plankjes en daar staan een aantal kookboeken op, een mooie pot met pasta en koffiecups, een Japanse theeset en het peper en zoutstel 🙂 Ik ben heel blij dat we geen bovenkastjes meer hebben, want die propte ik altijd vol met spullen die ik nooit gebruikte.

  4. Wat een leuk hoekje op de foto bij jou! Mooi en gezellig.
    Wij hebben zoveel mogelijk in kasten, voor het stof inderdaad. De plankjes die we hebben, in de hoek tussen het einde van de bovenkastjes en de muur, gebruiken we voor kookboeken.

  5. Hele leuke tips! Helaas hebben wij geen plankjes in de keuken. We hebben een vrij kleine keuken en grote ramen dus weinig plek hiervoor.

  6. Wat een leuke en fijne tips weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.