Wil je een kleine keuken inrichten op een gezellige én praktische manier? Dat kan écht! Met deze tips kun je vandaag nog beginnen.

Een kleine keuken inrichten

In mijn appartement heb ik meer dan genoeg ruimte in de keuken, maar in vorige huizen heb ik dat zeker niet altijd gehad. Omdat ik weet hoe het is om maar beperkt de ruimte te hebben in een keuken, deel ik vandaag mijn tips. Het zijn allemaal ideeën en (styling)tips waar je in feite direct mee aan de slag kunt gaan. Je hoeft er niet voor te verbouwen, dus de meeste ideeën zijn ook toe te passen in een huurwoning. Het is natuurlijk sowieso altijd belangrijk om regelmatig een grote schoonmaak in je keuken te houden en om er voor te zorgen dat je geen onnodige spullen bewaart. Dat wil zeggen spullen die je in feite nooit (meer) gebruikt, dat is hoe dan ook heel erg zonde van de ruimte. Bij het inrichten van kleine ruimtes in een huis, zijn veel mensen geneigd om klein te denken. Echter, je kunt ook in een kleine ruimte grootse gebaren maken, zodat ook een kleine ruimte en in dit geval een kleine keuken, echt een heel mooie plek wordt. De fronten, het aanrechtblad en natuurlijk de achterwand van je keuken bepalen voor een heel groot deel de sfeer. Wil je je kleine keuken een make-over geven, dan kun je overwegen om hier veranderingen aan te brengen. Zowel achterwanden als aanrechtbladen heb je in alle soorten materialen. Er is verder oneindig veel keus in verschillende kleuren en patronen. In mijn oude huis had ik een marmer aanrechtblad, en hoewel ik dat ontzettend mooi vond, was het heel kwetsbaar. Je kunt niet zomaar een hete pan of zelfs een heet kopje thee op een marmer aanrechtblad zetten. In mijn huidige blauwe keuken heb ik zowel een aanrechtblad als een achterwand gemaakt van kunststof, maar met een marmer look. Dit ziet er wat mij betreft ook erg mooi en tijdloos uit, maar het is veel makkelijker schoon te maken en het is zeker niet zo kwetsbaar als echt marmer. Voor zowel je achterwand als je aanrechtblad kun je zelf dus ook gaan voor kunststof platen, maar bijvoorbeeld ook voor plexiglas. Plexiglas is een transparante kunststof die perfect geschikt is voor gebruik in de keuken. Het is sterk, lichtgewicht en gemakkelijk te bewerken. Een populaire toepassing van plexiglas in de keuken is als keuken achterwand. Een plexiglas achterwand geeft je keuken een moderne en strakke uitstraling. Bovendien beschermt het je muur tegen vuil en vet spetters. Een ander voordeel van plexiglas is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Een vochtige doek is vaak al voldoende om vlekken en spetters te verwijderen. Naast achterwanden kan een plaat van plexiglas ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld keukenkastjes of werkbladen.

Zorg voor extra opbergruimte en eventueel wandplanken

Wil je een kleine keuken inrichten, maar heb je geen idee waar je al je spullen moet laten, dan ligt het het meest voor de hand om zelf voor extra opbergruimte te zorgen. De meest makkelijke manier is bijvoorbeeld het toevoegen van een kast. Werk dan vooral in de hoogte. Kies dus liever voor een smalle, hoge kast in plaats van een brede, lage kast. In plaats van een kast kun je ook extra opbergruimte creëren in de vorm van een trolley of barcart. Door slim gebruik te maken van de muren, creëer je ook extra opbergruimte in een kleine keuken. Zorg voor stevige planken en een degelijk ophangmechanisme, zodat je echt serieus kan stapelen op de planken en niet steeds rekening hoeft te houden met het gewicht van wat je er op zet. Houd verder ruimte op je aanrechtblad vrij. Ga je een kleine keuken inrichten, dan is het verleidelijk om het aanrechtblad heel vol te zetten. Je moet je spullen immers érgens kwijt. Toch kan een heel vol aanrechtblad een kleine keuken nog kleiner doen lijken. Zorg er ook voor dat je altijd genoeg werkruimte overhoudt. Heb je deze ruimte namelijk niet, dan is de kans erg groot dat je voor en tijdens het koken eindeloos met van alles moet schuiven, wat niet alleen irritatie en frustratie oplevert, maar ook gauw zorgt voor (onnodige) rommel. En door rommel lijkt een kleine keuken natuurlijk ook al gauw weer kleiner.

Wees selectief in wat je in je kleine keuken bewaart

Ik probeer ruimtes en kasten altijd zo logisch mogelijk in te delen. Wat voor mij logisch is, hoeft echter voor jou helemaal niet logisch te zijn. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een keuken logisch is ingedeeld wanneer hier vooral spullen staan die je ook echt daadwerkelijk en regelmatig gebruikt, zeker wanneer je echt een kleine keuken hebt. Zorg er ook voor dat je geen spullen die je nooit gebruikt in de weg zet van spullen die je dagelijks gebruikt. Kijk of er bepaalde dingen zijn die je wellicht elders in huis kunt bewaren, bijvoorbeeld in de bijkeuken, trapkast of gangkast. Het is natuurlijk vooral logisch om dit te doen met grote spullen, zoals een taartetagère, gourmetstel, rijstkoker, back ups van schoonmaakmiddelen of flessen (fris)drank.

Een kleine keuken inrichten door mooi en praktisch met elkaar te combineren

Tijdens het stylen en inrichten zijn we vaak geneigd om de minder mooie dingen te verstoppen, terwijl het vaak toch juist dingen zijn die we dagelijks gebruiken. Wanneer je echter zorgt dat ook dié dingen er mooi uitzien, hoef je ze niet langer te ‘verstoppen’, maar kun je er juist mee stylen. Op deze manier combineer je mooi en praktisch met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een stang waar je bekers, keukengerei of keukentextiel aan op kunt hangen. Verder zijn praktische opbergers natuurlijk ook echt een must in een kleine keuken. Door gebruik te maken van voorraadpotten uit een dezelfde serie weet je zeker dat je deze perfect naast of zelfs op elkaar kunt stapelen. Dat laatste geldt vooral wanneer je bijvoorbeeld wat kleinere voorraadpotten hebt. Maak ook vooral gebruik van opbergers die lade- of kastvullend zijn, zodat je geen loze ruimte overhoudt aan de zijkanten van die opbergers, maar echt alle ruimte goed benut. Werk verder, indien je de mogelijkheid hebt, je afvalbalbakken weg in een kast. Ik heb zelf drie wat kleinere afvalbakken met een deksel in een diepe la onder de gootsteen weggewerkt. Op deze manier kan ik ook afval scheiden. Heb je niet de mogelijkheid om je afvalbal(ken) weg te werken in je keuken, dan moet je natuurlijk wel gaan voor een losse afvalbak. Het is in dat geval slim om met een afvalbak vooral de hoogte in te gaan, in plaats van de breedte. Kies dus een smalle hoge afvalbak in plaats van een laag, breed exemplaar. Ook van afvalbakken heb je trouwens heel mooie varianten, een RVS afvalbak bijvoorbeeld staat mooi in vrijwel alle keukens.

WAT VOOR KEUKEN HEB JIJ?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Wij hebben een vrij kleine keuken en vanwege de grote ramen veel licht maar weinig kastruimte. Wat wij erg handig vonden was een carrousel kast. Daar kun je heel veel in kwijt. Kastruimte creëerden we verder in de bijkeuken, waar we hoge kasten hebben geplaatst. ‘Gewoon’ kledingkasten van IKEA zijn dat overigens geworden want die zijn een stuk goedkoper dan keuken kasten en werken net zo goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.