Restanten behang over? Gooi ze niet weg! Ze komen sowieso van pas als je muur onverhoopt beschadigd raakt, maar je kunt er ook veel leuke dingen mee doen.

Gebruik restanten behang om mee te knutselen

Ik ben gek op behang. In vrijwel elke ruimte van ons huis hebben wij wel een wandje, of zelfs een paar, behangen. Heb je nu zelf onlangs behangen en heb je nog restanten behang over, gooi ze dan niet weg. Deze restanten behang kunnen later altijd van pas komen en dat niet alleen, je kunt er heel leuke dingen mee doen. Sowieso is het altijd handig om kleine stukjes te bewaren en zelfs bij je te hebben. Dat is vooral handig als je net zoals ikzelf graag met je interieur bezig bent en altijd wel (onbewust) op zoek bent naar leuke accessoires voor in de ruimte waar je behang zit. Stel dat je onverwacht in een toffe winkel komt en je hebt een klein stukje behang bij de hand, dan kun je altijd even checken of de accessoires die je daar tegenkomt, leuk matchen met het behang. En raakt er onverhoopt een keer een baan beschadigd? Dan is het enorm fijn als je nog wat restanten behang hebt liggen. Knutsel je graag? Hiervoor kun je zeker restanten behang gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een stuk als achtergrond voor een kaart, of knip er vormen uit die je op een kaart plakt. Een ander leuk idee is om behang als cadeaupapier te gebruiken. Als je dan ook nog gaat werken met mooi lint en bijvoorbeeld een takje eucalyptus of straks in de kerstperiode met een takje hulst of een klein balletje, maak je echt de meest prachtige cadeaus.

Restanten behang in je interieur

Heb je nog aardig wat behang over, maar toch net niet genoeg om er een heel wandje mee te behangen? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een gedeelte van de muur te verven en de rest te behangen. Het werkt vaak het beste om de onderkant van de muur dan te verven en de rest te behangen. Of je kiest voor een lambrisering aan de onderkant zodat je het deel daarboven kunt behangen. Voor deze manier heb je namelijk minder lange banen nodig dan wanneer je een héle wand wilt gaan behangen. Een ander idee om alleen het stuk boven je bed te behangen. Je kunt restanten behang ook gebruiken voor je trap, en dan natuurlijk niet op de treden in verband met het slijten, maar juist de achterkant van de trap. Een klein plafond van bijvoorbeeld het toilet is ook enorm tof om te behangen.

Gebruik restanten behang in een lijst of in een kast

Met restanten behang kun je ook zelf een schilderij maken, en afhankelijk van hoeveel behang je nog over hebt, kun je dat schilderij zo groot of zo klein maken als je wilt. Behang hiervoor een deel van een wand en maak er zelf sierlijsten omheen. Deze kun je bij de bouwmarkt kopen en zelf op maat maken. Je kunt dit soort lijsten zelfs schilderen. Je kunt je schilderij precies op maat kopen, afhankelijk van hoe groot je ruimte of je wand is en natuurlijk afhankelijk van hoeveel restanten behang je nog over hebt. Een eenvoudiger manier is om behang in fotolijstjes te doen. Super leuk tussen je andere foto’s en prints op een gallerywall bijvoorbeeld. Ook een kast kun je vrij eenvoudig opleuken met behang. Heb je bijvoorbeeld een eenvoudige boekenkast die dicht is aan de achterkant? Haal de plankjes eruit en behang de achterkant. Je kunt dit natuurlijk ook met een dichte kast doen. Een ander idee is om restanten behang op maat te knippen en in een la te leggen. Ik heb dat vroeger gedaan in de kast waar ik al mijn make-up in bewaarde, het zag er enorm leuk uit. Je kunt de stukken behang eventueel vastmaken met een paar stukjes dubbelzijdig tape. De ervaring heeft mij geleerd dat dit prima op zijn plek blijft zitten.

HEB JIJ VEEL BEHANG IN HUIS? DOE JIJ WEL EENS CREATIEVE DINGEN MET RESTANTEN BEHANG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Leuk behang, je kunt je muur veel een sneller een andere “look” geven. Helaas is ons appartement helemaal gespoten op 1 klein muurtje na. Het zou allemaal geschuurd (veel stof) of opnieuw gestuct moeten worden maar na 3 offertes die allemaal tussen de 6.000 en 8.000 Euro uitkwamen laten we het maar even zo. Ik had een groot (oud) stalenboek van Laura Ashley behang maar dat is helaas zoekgeraakt tijdens de vorige verhuizing. Had een aantal formaten ingelijst neem nu soms samples mee bij de Praxis o.i.d. maar dat behang is allemaal niet zo spannend.

  1. Christiana says:

   De muren laten stuken is helaas inderdaad een hele investering en het geeft enorm veel rotzooi. Wij hebben eind vorig jaar de zolder laten doen en toen een paar maanden geleden de overloop en het trapgat, maar het hele huis zat inderdaad onder het stof. Maar goed, dan heb je ook wel wat uiteindelijk;-)

 2. Je kunt zoveel leuke dingen doen met behang, fijne tips! Ik heb ook nog een stuk over van bloemenbehang en wil deze gaan inlijsten.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad altijd een leuk idee!

 3. Wat super leuk artikel zeg! Ik maak er altijd kaarten mee hahaa 🙂

 4. Leuke tips, zeker om behang in een lijstje te doen!

 5. Wat een leuke tips! Vroeger als klein meisje mocht ik altijd op de restanten behang kleuren. Tegenwoordig liggen er een paar rollen als reserve in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.