Besparen op een badkamer verbouwing doe je door in ieder geval te kijken naar wat je zelf kun doen en door werkzaamheden te (laten) combineren.

Besparen op een badkamer verbouwing

In de afgelopen jaren heb ik twee badkamers laten verbouwen, één in een eensgezinswoning en één in het appartement waar ik nu woon. Het is natuurlijk ontzettend leuk om nieuwe tegels en mooie kranen uit te zoeken, maar er komt echt (veel) meer kijken bij een badkamer verbouwing. Over het algemeen kun je zeggen dat des te groter de badkamer, des te hoger de kosten van die badkamer verbouwing zullen zijn. Je hebt voor een grotere ruimte meer materialen nodig, en er is letterlijk meer werk voor nodig om die nieuwe badkamer te plaatsen. Vergis je niet in deze kosten. Vooral arbeidsloon kan flink in de papieren lopen. Mijn gouden tip bij een verbouwing is om altijd van tevoren een offerte aan te vragen. In zo’n offerte kun je dan zien wat de kosten zullen zijn van de materialen, maar vooral ook de kosten van het plaatsen van de badkamer. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met onvoorziene kosten, maar met een offerte heb je in ieder geval een globaal idee en kom je er niet opeens halverwege de verbouwing achter dat je budget totaal niet toereikend is. Een badkamer slopen kan in een halve dag gedaan zijn, een gehele nieuwe badkamer plaatsen kan zomaar twee weken duren, afhankelijk van hoe groot de ruimte is en wat je wensen zijn. Mijn eerste tip om te besparen op een badkamer verbouwing is kijken wat je zelf kunt doen. Zoals ik al aangaf is een badkamer slopen vaak nog het minste werk. Echter, elk uurtje werk door een vakman kost je geld. Wellicht kun je je oude badkamer dus zelf slopen. Doe dat echter met beleid. Je kunt niet lukraak ergens met een hamer in de muur rammen en hopen op het beste. De kans dat je een waterleiding raakt is in een badkamer natuurlijk redelijk groot en dan ben je pas echt ver van huis. Ga je zelf aan de gang met het slopen van je badkamer, kijk dan verder of je de benodigde materialen eventueel kunt huren. Voor het slopen van tegels van een muur kan een breekhamer bijvoorbeeld handig zijn. Zo’n breekhamer is echter een apparaat dat je daarna waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken, tenzij je natuurlijk meer gaat slopen, danwel gaat verbouwen. Het kan een optie zijn om bepaalde apparaten te huren, of wellicht kun je het van iemand lenen. Het is overigens niet altijd nodig om tegels van een muur te slopen. In bepaalde gevallen kun je namelijk over bestaande tegels heen tegelen. Hoewel je hiermee tijd en dus geld bespaart omdat je niet hoeft te slopen, is het echter helaas niet altijd beter of mooier om over bestaande tegels heen te tegelen. Je moet er sowieso niet aan beginnen wanneer je huidige tegels in matige staat zijn.

Combineer werkzaamheden om te besparen

Je kunt ook zeker besparen op een badkamer verbouwing door werkzaamheden te combineren. Elke vakman rekent voorrijkosten en over het algemeen worden klussen per uur berekend. Hij zal van tevoren een inschatting maken van de tijd die hij kwijt is aan de klus. Door werkzaamheden te combineren kun je zeker tijd en dus geld besparen. Ik geef als voorbeeld stucwerk. Wanneer een stukadoor muren of een plafond gaat stuken, moet een ruimte worden leeggehaald en alles moet worden afgeplakt, denk aan ramen, kozijnen, deuren en vloeren. Dat kost best wat tijd. Door een stukadoor alles in één keer te laten stuken, hoef je slechts één keer alles leeg te halen en alles af te plakken. Wil je naast je badkamer ook je toilet laten verbouwen? Je vakman kan dan alles tegelijkertijd slopen, dit scheelt echt tijd. Wat ook een voordeel is van het combineren van sloop- en verbouwingswerkzaamheden, is dat je maar één keer een container hoeft te huren. Eén keer een grote container huren is altijd goedkoper dan twee keer een kleine(re) container huren. Een ander voordeel is dat je ook maar één keer in de rotzooi zit. Vergis je namelijk niet in hoeveel stof en rotzooi het slopen van een badkamer met zich meebrengt.

Houd de indeling van je badkamer hetzelfde om te besparen

Wil je je badkamer pimpen en besparen op de verbouwing, houd de indeling van je badkamer dan zo veel mogelijk hetzelfde. Hoewel je je met een badkamer verbouwing waarschijnlijk vooral bezig wilt houden met het esthetische deel, moet er bij een badkamer verbouwing eerst van alles ‘achter de schermen’ geregeld worden. Wil je de locatie van je douche verplaatsen, wil je een dubbele wastafel of wil je een bad in je badkamer? Dan betekent dat dat er leidingen verlegd moeten worden. Het verleggen van leidingen kost veel tijd en dus (veel) geld. Door alles op dezelfde plek te laten, heb je deze extra kosten niet. Verder zijn inbouwkranen vrijwel altijd duurder dan opbouwkranen, niet alleen in aanschaf, maar ook in het monteren ervan. Er is trouwens ook meer ruimte nodig voor een inbouwkraan. Met zo’n kraan moet je dus rekening houden met het feit dat je extra ruimte nodig hebt achter je wastafel. Verder heb ik nog een leuke tip om te besparen op een badkamer verbouwing. Onder de douche zul je een mogelijkheid willen hebben om je shampoo, douchegel en andere spulletjes neer te zetten. Zelf vind ik die hangende mandjes heel erg lelijk en vooral goedkoop ogen. Ik wilde in mijn nieuwe badkamer dus graag weer een inbouwnis. Een inbouwnis kan echter zo een paar honderd euro kosten. Ik had het idee om een ‘muurtje’ achter mijn wastafel te laten maken. Echter, de badkamer in mijn appartement is zo klein dat mijn klusjesman direct zei dat ik dat meteen kon vergeten, omdat daar simpelweg geen ruimte voor was. Toen kwamen we op het idee om dat muurtje dus niet achter de wastafel te plaatsen, maar in de doucheruimte. Natuurlijk waren daar ook materialen voor nodig en extra werk, maar dat extra werk was er ook geweest wanneer er toch een inbouwnis geplaatst zou worden. Voor zo’n inbouwnis is vaak een voorzetwandje nodig. Al met al heb ik dus geld kunnen besparen door voor het muurtje te gaan in plaats van de inbouwnis. En stiekem vind ik het muurtje uiteindelijk ook nog leuker dan een nis. Wat je ook kunt doen om te besparen op een badkamer verbouwing is ervoor kiezen om je badkamer slechts deels te laten tegelen, in plaats van helemaal. Tegels aanschaffen en vervolgens plaatsen is hoe dan ook duurder dan verf kopen en verven. Je doet er goed aan om het deel waar je doucht wel volledig te laten tegelen, maar het deel rondom je wastafel kan bijvoorbeeld prima geverfd worden. Ik heb dat zelf ook gedaan. Voor mijn badkamer heb ik de speciale ‘Modern emulsion’ verf van Farrow & Ball gebruikt. Dit is een volledig afwasbare en vlekbestendige muur- en plafondverf die nat mag worden. Ook is er een enorm verschil in materialen. Zelf heb ik een marmerlook badkamer. Dit zijn dus gewoon keramische tegels met een marmer look. Ik hoef niet uit te leggen dat zoiets uiteraard vele malen goedkoper is dan echt marmeren tegels. Verder kan een douchebak een goedkoper alternatief zijn dan je vloer laten betegelen. Dit is ook afhankelijk van wat er op dit moment op je vloer ligt.

Besparen op accessoires

Zitten je tegels erop en zijn het sanitair en de kranen geplaatst, dan wil je je badkamer natuurlijk nog gezellig maken. Als je ergens op kunt besparen, dan is het natuurlijk wel op accessoires. Bij speciale badkamerspeciaalzaken heb je vaak accessoires zoals zeepdispensers, toiletrolhouders, spiegels en planchets die ontzettend prijzig (en vaak ook nog eens ontzettend saai!) zijn. Speur online naar dit soort accessoires, want online vind je ze gegarandeerd goedkoper en waarschijnlijk stuit je bovendien ook nog eens op veel leukere exemplaren dan die bij de badkamer winkels. Bij winkels zoals H&M Home, Zara home en Anthropologie vind je bijvoorbeeld heel leuke zeeppompjes, handdoekhaakjes en spiegels. Bij de kringloopwinkel vind je trouwens ook vaak heel gave en unieke spiegels. Een vintage of antieke spiegel geeft je ruimte natuurlijk ook direct veel sfeer. Ook op raambekleding in je badkamer kun je natuurlijk veel besparen. Shutters zijn bijvoorbeeld erg chique in een badkamer, maar een goedkoper alternatief zijn houtlook of aluminium jaloezieën. Tot slot kun je ook kosten besparen door simpelweg te wachten op aanbiedingen. Sanitair, kranen, verf, deurgrepen; het is altijd wel ergens in de aanbieding. Door een winkelpas aan te vragen of een app van de bouwmarkt te downloaden spaar je met al je aankopen bovendien ook voor punten die je weer in kunt leveren voor korting. Het gaat dan misschien niet om heel grote bedragen, maar elke euro die je op de verbouwing van je badkamer kunt besparen is er weer één.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.