De tuin winterklaar maken kun je het best doen in oktober. Dít zijn de dingen die je kunt doen om te zorgen dat je tuin de winter goed doorkomt en er straks in het voorjaar ook weer mooi bij staat.

Beware

De tuin winterklaar maken

Wist je dat oktober eigenlijk de beste maand is om je tuin winterklaar te maken? Dit heeft te maken met het feit dat het in oktober meestal nog niet echt vriest. De grond is dus nog niet bevroren of hard en je kunt dus nog prima het een en ander doen om ervoor te zorgen dat je tuin er niet alleen in de winter netjes bij staat, maar ook om te voorkomen dat je in het voorjaar veel achterstallig werk moet inhalen. Bovendien hebben we in oktober vaak nog best aardige temperaturen, wat het winterklaar maken van de tuin natuurlijk ook wel aantrekkelijker maakt. De tuin winterklaar maken heeft twee belangrijke redenen. De eerste reden is dat je er hiermee voor zorgt dat je tuin er ook in de winter zo mooi mogelijk bij staat. De tweede reden is om de groei in het voorjaar te bevorderen zodat je al vroeg van het voorjaar in de tuin kunt gaan genieten. Eén van de dingen die je kunt doen om je tuin winterklaar maken is je eenjarige planten verwijderen. In de meeste gevallen zullen je eenjarige planten nu uitgebloeid zijn. Ga je de tuin winterklaar maken, dan is het verwijderen van deze eenjarige planten nu een mooi moment. Wil je bloembollen voor het voorjaar plaatsen? Nu is het daar de beste tijd voor!

Bescherm je planten in potten

Niet alle buitenplanten kunnen goed tegen vorst. Planten die niet goed tegen vorst kunnen, plant je het liefst in een pot. Zorg er altijd voor dat je bloempotten met gaatjes in de bodem gebruikt, zodat het water goed weg kan. Kan dat niet, dan bestaat de kans dat de wortels gaan rotten en daar kan je plant dood aan gaan. Zet je planten in potten indien mogelijk zoveel mogelijk beschut. Wees zuinig met water geven op het moment dat het daadwerkelijk gaat vriezen, om te voorkomen dat de kluit bevriest. Ook kun je bepaalde planten inpakken tegen de vorst. Dat kun je bijvoorbeeld doen met rietmatten rond je potten. Een andere optie is stro of mulch rond de wortels van je planten aanbrengen.

Gras maaien

In de meeste gevallen is het verstandig om het gras ook in oktober nog te maaien. Het is zelfs heel goed mogelijk dat je tot later in het jaar moet blijven maaien. Hoe lang gras blijft groeien, is grotendeels afhankelijk van de temperatuur. Gras stopt namelijk pas met groeien op het moment dat de temperatuur onder de zes graden zakt. Houdt een graslengte van ongeveer vier centimeter aan. Oktober is een mooie maand om het gras te bemesten. Door je gras te bemesten maak je het sterker, dichter en bovendien minder vatbaar voor schimmels. Ook krijgt mos minder kans als gras bemest wordt. Bemesten tijdens het winterklaar maken van de tuin is dus echt een must als je in het voorjaar weer volop van je mooie gazon wilt kunnen genieten!

Bij de tuin winterklaar maken hoort ook het verwijderen van de bladeren

In oktober beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Ga je de tuin winterklaar maken, dan doe je er goed aan om in ieder geval een deel van die bladeren op te ruimen. Het gaat dan vooral om gevallen bladeren op het gazon. Een dikke laag bladeren op je gazon kan namelijk zorgen voor lichtgebrek, waardoor het gras uiteindelijk geel kan worden. Het is goed mogelijk dat je dit een paar keer moet herhalen, in feite net zolang tot er helemaal geen bladeren meer van de bomen afkomen. Afgevallen bladeren kunnen in de boarders juist weer geen kwaad. Hier fungeren de dorre bladeren straks namelijk als vorstbescherming. Heb je een vijver in de tuin? Dan is het ook belangrijk om gevallen blad hieruit te halen. Bladeren op de bodem kunnen namelijk gaan rotten en dat is niet goed voor de kwaliteit van het water. Wat je eventueel nog kunt doen is (tijdelijk) een net over de vijver spannen zodat het grootste deel van de bladeren daar in valt.

Tuin accessoires en meubels

Wellicht wil je je tuinmeubels nog een laatste keer schoonmaken voordat je ze op gaat bergen. Heb je geen schuur of geen ruimte voor je tuinmeubels in de schuur? Zorg dan voor een beschermhoes over je tuinset, loungeset of loungebank. Kijk kritisch naar de accessoires in je tuin. Terracotta potten bijvoorbeeld kunnen al gauw kapot vriezen bij vorst. Ga je de tuin winterklaar maken, dan doe je er goed aan deze naar binnen te halen. Giet emmers, potten, bakken en gieters leeg zodat hierin geen vorstschade kan ontstaan. Vergeet ook vooral niet je buitenkraan af te sluiten.

DE TUIN WINTERKLAAR MAKEN, HEB JIJ DAT AL GEDAAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Toevallig heb ik van het weekend de tuin zo goed als winterklaar gemaakt. De lavendel bloeide nog volop, maar ik heb deze toch gesnoeid. Ik heb de potten opgeruimd, geveegd en het buitenkleed weggehaald. Wel heb ik wat leuke herfstdecoratie op tafel gezet, toch leuk als je van binnen naar buiten kijkt 🙂

 2. Eerlijk gezegd niet, ik laat alles wat uitgebloeid is voor wat het is, vaak komen ze weer in de lente op. Blad heb ik weinig liggen, geen boom in de buurt hier..

 3. Natascha - Beautyopinie says:

  Wij moeten nog even aan de slag haha. We willen nog wat hortensia’s verplaatsen, ik moet me even gaan verdiepen in de juiste tijd. Ik heb trouwens ook nog een toffe flowerbom en wat ‘groeipapier’. Heb jij enig idee of ik die dan ook nu moet gaan planten? Ik heb zooooo geen groene vingers haha.

 4. Ik schiet net nog een laatste keer in actie 🙂 Ik heb nog wat nieuwe vaste planten besteld. Daar is het nu het ideale moment voor om die te planten (tenzij het vorstgevoelige soorten zouden zijn, dan beter in het voorjaar).
  Ook heb ik nog wat extra potten aangeschaft, om tijdens de donkere dagen toch wat kleur te hebben op het terras.

  1. En oja, ik wil ook nog wat extra bloembollen planten, voor vroeg kleur in het voorjaar.
   Dus eigenlijk kan je toch best nog veel doen nu in de tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.