Niet alle toevoegingen die aan cosmetica gedaan worden, zijn even mild of veilig voor je huid. Dít zijn een aantal ingredienten die je beter kunt vermijden met een gevoelige huid.

Welke ingredienten moet je vermijden met een gevoelige huid?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze een gevoelige huid hebben, maar tegelijkertijd weten veel mensen niet waar hun huid nu eigenlijk gevoelig op reageert. Je kunt een gevoelige huid ontwikkelen vanwege allerlei verschillende redenen, maar vaak ontstaat een gevoelige huid doordat mensen producten gebruiken die dus ingredienten bevatten waar ze niet tegen kunnen, of omdat ze producten gebruiken die eigenlijk niet geschikt zijn voor hun huid. Geen enkele leverancier kan de garantie geven dat zijn product bij niémand een allergische reactie opwekt, alhoewel dat natuurlijk wel gebeurt. Claims zoals hypo-allergeen of dermatologisch getest zijn niet beschermd en zeggen eigenlijk niet zoveel. In feite kun je overal allergisch voor zijn, maar er zijn een aantal toevoegingen die je regelmatig in cosmetica ziet, waarvan algemeen bekend is dat veel mensen er niet goed op reageren. Deze cosmetica toevoegingen behandel ik hier.

Probeer parfum te vermijden met een gevoelige huid

Veel mensen met een gevoelige huid reageren niet goed op parfum in cosmetica. Hoe (gevoelig) je er op reageert, is vaak ook afhankelijk van de concentratie parfum in het betreffende product. Je kunt vrij makkelijk zelf ontdekken of een product veel parfum bevat. Parfum staat op de ingrediëntenlijst van een cosmetica, de INCI-lijst, altijd aangegeven als parfum. Zo’n INCI-lijst is zo opgesteld dat het ingrediënt dat er als eerste opstaat, de hoogste concentratie heeft. Staat een ingrediënt helemaal onderaan, dan is de concentratie ervan lager. Staat parfum dus bovenaan op de lijst, dan weet je dat de concentratie parfum behoorlijk hoog is. Er bestaan volledig parfumvrije merken, maar ook merken die parfumvrije cosmetica in de collectie hebben. Ga er alleen niet standaard van uit dat je nooit een allergische reactie kunt hebben op een parfumvrij product.

Sulfaten en harde alcohol

SLS en SLES zijn sulfaten. Sulfaten worden in reinigende producten toegevoegd, zoals douchegels, shampoos en cleansers voor het gezicht, maar je vind ze bijvoorbeeld ook in tandpasta. Sulfaten hebben een reinigende functie, maar ze maken helaas geen onderscheid in de huidvetten die je kwijt wilt tijdens het douchen en haren wassen en de vetten die je huid nodig heeft. Ze kunnen de huid behoorlijk uitdrogen en irriteren. Sulfaten laten een product ook opschuimen. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat (sterk) schuimende producten over het algemeen sulfaten bevatten. De meest voorkomende sulfaten vind je als Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate terug op de INCI-lijst en in de meeste gevallen staan ze vrij hoog op de lijst. SLS-vrije producten schuimen (veel) minder, maar dat een product niet schuimt, betekent zeker niet dat het product niet goed reinigt. Veel cosmetica bevat alcohol. Er bestaan echter veel verschillende soorten alcohol en elke vorm wordt om een bepaalde reden toegevoegd, als conserveringsmiddel bijvoorbeeld of als oplosmiddel. Je hebt de zogenaamde zachte vormen van alcohol, als ook de harde alcoholen. Harde vormen van alcohol kunnen de huid irriteren en / of uitdrogen. Voorbeelden hiervan zijn alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol.

Deze conserveringsmiddelen kun je ook beter vermijden met een gevoelige huid

Elk cosmetica product heeft conserveringsmiddelen nodig, bewaarmiddelen die ervoor zorgen dat je het product langere tijd kunt bewaren. Er bestaan tal van verschillende conserveringsmiddelen, waarvan parabenen (chemische conserveringsmiddelen) nog steeds de gene zijn met de slechtste reputatie. Er zijn echter ook andere conserveringsmiddelen die je beter kunt vermijden, zoals diazolidinyl urea, formaldehyde/quartenium-15, methylchloroisothiazolinone en methylisothiazolinone.

Enkele natuurlijke ingredienten om te vermijden met een gevoelige huid

Hoewel veel mensen in de veronderstelling zijn dat natuurlijke producten altijd beter zijn voor de huid en nooit een allergische reactie kunnen opwekken, is er niets minder waar. Er bestaan natuurlijk tal van mooie en zachte natuurlijke ingredienten die veel goeds doen voor je huid, maar er zijn er ook een aantal die je beter kunt vermijden, omdat ze de gevoelige huid snel kunnen irriteren. Dat zijn in ieder geval munt, eucalyptus, lavendel, bergamot en geranium. Hoewel tea tree in erg veel producten voor de onzuivere huid wordt toegepast, kan ook dit de gevoelige huid triggeren. Wat ik er tot slot nog graag bij wil zeggen, de prijs van een product is nooit een garantie dat zo’n product altijd goed / beter of veilig(er) is voor de huid. Een duurdere gezichtscrème bijvoorbeeld is niet altijd beter dan een budget variant. Bovenstaande toevoegingen kun je dus tegenkomen in producten uit álle prijsklassen.

ZIJN ER INGREDIËNTEN DIE JIJ GRAAG WILT VERMIJDEN IN COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.