Kun je een allergische reactie op crème voorkomen? En wat moet je doen in het geval van een allergische reactie? 

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie kan bij ieder mens optreden, wanneer de huid in aanraking komt met een bepaalde stof waar de huid gevoelig voor is. Je afweersysteem reageert dan overgevoelig op een stof die op de huid aangebracht wordt. In dit geval wordt zo’n stof een allergeen genoemd. Een allergeen zorgt niet per definitie voor een allergische reactie. Of er een reactie optreedt, is afhankelijk van diverse factoren. Een allergische reactie ziet er natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde uit. Over het algemeen kun je spreken van een allergische reactie als er na het gebruik van een crème symptomen optreden zoals (heftige) roodheid, jeuk, bultjes, zwellingen of schildering van de huid. Soms kan een allergische reactie op een crème ook optreden in combinatie met blootstelling aan zon. Veel cosmetica fabrikanten gebruiken de term hypo-allergeen op hun product. Letterlijk betekent dit dat er met het gebruik van dit product een verminderde kans is op een allergische reactie. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat producten die geen of weinig allergenen bevatten dus hypo-allergeen genoemd (kunnen) worden. Het punt is echter dat deze term niet wettelijk beschermd is. In feite kan elke fabrikant deze term vrij gebruiken. Verder kun je van geen enkele toevoeging of ingrediënt garanderen dat het nooit een allergische reactie opwekt bij iemand.

Welke producten en ingredienten kunnen een allergische reactie opwekken?

In principe kan elk cosmetica product een allergische reactie bij iemand opwekken. Wel is het zo dat je er met bepaalde producten meer kans op hebt. Zo kun je de zogenaamde leave-on producten onderscheiden van de rinse-off producten. Met producten die maar kort op de huid aanwezig zijn en bovendien ook nog gebruikt worden in combinatie met water, is er minder kans. Dit zijn bijvoorbeeld douchegels en gezichtsreinigers. Met producten die je echter op de huid laat zitten, crèmes en lotions dus, loop je meer kans. Toevoegingen waarvan bekend zijn dat ze een allergische reactie op kunnen wekken zijn bijvoorbeeld parfum en geurstoffen zoals citral, gerananiol, linalool en citronellol. Ook van sulfaten, de harde vormen van alcohol zoals alcohol denat en parabenen is dit bekend. Kijk verder uit met bepaalde natuurlijke ingrediënten zoals lavendel, eucalyptus, mint en tea tree olie. In zonnebrandcrème is oxybenzone een bekend ingrediënt dat een allergische reactie kan opwekken. Kun je een allergische reactie voorkomen? Heb je ooit een plaktest gedaan bij de huisarts, dan weet je inmiddels voor welke ingrediënten je eventueel allergisch bent. Het is vrij makkelijk om die dan te vermijden door de INCI-lijst op een product te lezen. Toch kun je een allergische reactie natuurlijk lang niet altijd voorkomen. Heb je een nieuw product en twijfel je? Breng dan eerst wat van het product aan op een klein stukje huid, bijvoorbeeld je arm. Uiteraard is je arm niet hetzelfde als je gezicht, maar het is in ieder geval huid. Met een (zeer) gevoelige huid doe je er ook altijd goed aan om ingrediënten en toevoegingen die ik eerder al noemde, zoveel mogelijk te vermijden.

Ik heb een allergische reactie op een crème, wat moet ik doen?

Als je echt allergisch bent voor een bepaald ingrediënt of een bepaalde toevoeging die aan een crème gedaan is, zul je dat vaak direct merken. Vlak na het aanbrengen zal je huid al symptomen vertonen, zoals roodheid, jeuk of bultjes. Stop dan direct met het gebruik van dit product. Indien mogelijk, spoel het van je huid af. Veel mensen zijn geneigd om ‘kalmerende’ crèmes aan te brengen op een huid die een allergische reactie heeft vertoond. Wees hier echter voorzichtig mee. Zeker als het gaat om een allergische reactie rondom de ogen. De huid kan hier wellicht alleen nog maar meer geïrriteerd van raken. Wattenschijfjes met (afgekoeld!) gekookt water kunnen wellicht wat verlichting bieden bij jeuk. Laat de huid zoveel mogelijk met rust en wanneer de symptomen niet verminderen, breng dan een bezoek aan de huisarts. Je huisarts kan dan een plaktest voorstellen waarbij onderzocht wordt voor welke stoffen (in onder andere crème) je allergisch bent. In dat geval zal je deze stoffen waarschijnlijk de rest van je leven moeten vermijden.

HEB JIJ WEL EENS EEN ALLERGISCHE REACTIE OP CRÈME GEHAD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Jazeker, ik ben allergisch voor lanoline, nikkel en nitraat, met heftige verschijnselen. Heb de plaktest gedaan om erachter te komen. Ik was wel super blij toen ik de uitslag had. Sindsdien door het te vermijden nooit meer een reactie gehad.

  1. Christiana says:

   Dat kan ik me voorstellen! Als je eenmaal weet waar je allergisch voor bent, is het natuurlijk ook een stuk makkelijker om die dingen juist te vermijden.

 2. Wat een super interessant artikel! Ik heb zelf wel eens schilfers gehad van ‘iets’ maar ben er niet achter gekomen wat het precies is dus ik vermijd de bekende allergenen. Veel wist ik al wel, maar had ik er nog niet aan gedacht om bij voorbeeld nieuwe crèmes eerst op mijn arm te proberen. Het lijkt zo’n open deur, maar ik heb er gewoon nog niet aan gedacht. Ik heb dus een nieuwe crème klaarliggen om te testen, met als laatste ingrediënt op de inci lijst ‘parfum’. Beter om het niet te gebruiken, ik weet het, maar omdat het in een hele lage concentratie aanwezig is ga ik het denk ik toch proberen, ben heel nieuwsgierig namelijk. Ik kende ook de plaktest nog niet. Wel ben ik een keer bij een alergoloog geweest voor een krastest (maar volgens mij is dat iets anders) en daar kwam uit dat ik dus hooikoorts heb (en waar ik momenteel weer veel last van heb 😂).

  1. Christiana says:

   Een nieuwe crème eerst op (bijvoorbeeld) je arm uitproberen is altijd verstandig, zeker als je al van jezelf weet dat je gevoelig bent voor bepaalde toevoegingen, zoals in jouw geval parfum. Het sluit natuurlijk nooit uit dat wanneer het op je arm goed gaat, het ook goed gaat op je gezicht, maar in dit geval beter iets dan niets;-)

 3. Gelukkig heb ik dat nooit gehad bij een “gewone” crème. Wel had ik het met een die ik wel op mijn gezicht kon verdragen maar niet op de fijne huid van mijn hals. Maar dat was ook een vrij heftig product met een peelende werking. En meerdere mensen vonden die crème op hun hals too much.

 4. Ja op het moment zit ik onder de kleine rode bultjes in mijn gezicht maar ik denk dat het aan de morfine en andere sterke pijnstillers ligt. Verder in ieder geval voor SLES/SLS. Om mijn gezichtshuid nog enigzins te verzorgen mijn man maar de opdracht gegeven een tube Cetamagrogol creme te kopen bij de apotheek. Helpt verder niks maar het droogt in ieder geval niet verder uit.

  1. Christiana says:

   Door morfine en andere medicijnen kan je huid ook zeker gevoelig(er) worden! Goed om daar inderdaad rekening mee te houden. Ik heb zelf ook altijd Cetomacrogol in huis. Ik heb in bepaalde periodes last van droogte-eczeem in mijn hals (het komt steeds op dezelfde plek terug) en die zalf helpt bij mij dan erg goed om die droogte onder controle te houden. Ik gebruik in die periodes ook altijd een parfumvrije douchegel en verder helemaal niets op die plek, ook geen parfum dus.

 5. Natascha - Beautyopinie says:

  Yes, ik heb een keer een reactie gehad op een creme! Daar bleek iets van berk in te zitten. Ik heb toen mijn pilletjes geslikt die ik gebruik tegen hooikoorts en dat hielp gelukkig 🙂

  1. Christiana says:

   Wat slim! Dat zou dus nooit in mij opgekomen zijn;-)

 6. Ik heb sinds kort rode vlekken in het gelaat door het gebruik van dag/nacht créme met hyaluron in verwerkt. Heb een antihistaminicum middel nodig om het weg te krijgen. Zou een dag/nacht créme zonder parabenen een oplossing kunnen zijn????

 7. Dank voor jouw artikel! Ik heb momenteel een allergische reactie op de Olay Creme, die ik aangeschaft had om mijn ogen te verzorgen en mijn wallen te verminderen. Nu zijn ironisch genoeg mijn wallen helemaal opgezet en de huid op mijn jukbeenderen dik, rood en warm. Maar een paar dagen niks smeren en heel gauw de Olay creme de deur uit doen!

 8. Ik heb gister voor t eerst image dagcreme gebruikt met spf 50. En ik had zo een jeuk en niezen en bultjes. Mijn ogen zijn opgezwollen. Nu nog een beetje maar wel raar dacht dat image skin producten wel veilig waren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.