Een gezichtsreiniger kiezen is soms best lastig, juist omdat er zoveel keus is! Kies in ieder geval een product dat goed bij jouw huidtype past.

Kun je je huid niet reinigen met alleen water?

Nee. Je kunt je huid niet reinigen met alleen maar water. Vet (of in het geval van je huid, talg) lost namelijk niet op in water. Pak eens een glas water en giet daar een scheutje olijfolie in. Je zult zien dat dat laagje gewoon blijft liggen. Giet er nu eens een scheutje afwasmiddel in en je zult zien dat de laagjes zich met elkaar gaan mengen. Wij gebruiken natuurlijk geen afwasmiddel op ons gezicht, maar een cleanser werkt dus in feite op dezelfde manier. Een cleanser werkt namelijk als een magneet voor vuil en zorgt ervoor dat het vuil en talg zich wél laat mengen met het water (het kan ‘oplossen’) en op deze manier spoel je alles dus samen met het water van je huid af. Ook is reinigen met alleen water niet ideaal omdat dit je PH-waarde kan verstoren. Deze ligt normaal gesproken rond de 5,5. Het meeste leidingwater in Nederland heeft echter een PH waarde van 8, het is een beetje afhankelijk van waar je bent. Je kunt je dus voorstellen dat leidingwater je PH waarde uit balans kan brengen. Tot slot kan water je huid uitdrogen, hoe tegenstrijdig dit ook mag klinken. Een gezichtsreiniger uitkiezen is dus erg belangrijk, ik laat een aantal producten zien die je kunt gebruiken voor het reinigen van je huid.

Een gezichtsreiniger kiezen speciaal voor je make-up

Om oog make-up te verwijderen, bestaan speciale removers. Deze zijn qua samenstelling anders dan de reinigers die voor je gezicht bedoeld zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de huid rondom je ogen dunner en dus kwetsbaarder is. Draag je waterproof make-up? Kies dan een speciale remover die echt ontwikkeld is om waterproof make-up te verwijderen. Een tipje; maak je wattenschijfje voor gebruik een heel klein beetje vochtig onder de kraan. Sprenkel hem dan in met remover en druk dat eerst een paar seconden op je ogen voordat je gaat ‘boenen’. Je zult zien dat je oogmake-up er nu sneller afgaat. Een gezichtsreiniger kiezen kun je natuurlijk ook op de mate van gemak doen. Een micellair water is een van de makkelijkste en snelste producten om make-up te verwijderen. Micellair water is een water met daarin zogenaamde micellen. Deze bestaan uit twee delen. De hydrofiele kop is gek op water en de lipofiele staart is gek op vuil en vet, of natuurlijk in het geval van je huid, make-up resten en talg. De staartjes nemen het vet op en tegelijkertijd doen de kopjes dat met water. Dan heb je een micel (een bolletje) met in het midden hetgeen wat je van je gezicht wilt verwijderen; make-up en vuil. Die micel kun je afspoelen met water, of deze wordt verwijderd door je wattenschijfje. Micellair water is dus zo populair omdat je het in principe niet hoeft na te spoelen. Houdt er wel rekening mee dat je make-up verwijderen in feite niet hetzelfde is als je huid reinigen, dus wanneer je je make-up verwijdert met micellair water, dan zou je daarna eigenlijk nog aan de slag moeten met een cleanser. 

Reinigingsmelk en een cleanser in crème vorm

Ook reinigingsmelk is vaak bedoeld om make-up te verwijderen. Een melk kun je op twee manieren gebruiken: breng wat melk rechtstreeks aan op je wattenschijfje en verwijder daarmee make-up of breng de melk met ronddraaiende bewegingen aan over het gehele gezicht en haal het teveel dan met een wattenschijfje, of meerdere, weg. Melk leent zich namelijk vaak niet zo goed om af te spoelen met water. Zodra je je make-up verwijdert hebt, kun je je huid gaan reinigen. Een cleanser in crème vorm is vooral geschikt voor een droge en / of een gevoelige huid. Afhankelijk van welke je pakt, kun je een crème cleanser meestal zowel aanbrengen op een droge als op een vochtige huid. Je masseert het product in met ronddraaiende bewegingen en spoelt het daarna af met water. Eén van mijn favoriete cleansers in crème vorm is de Clarins Extra comfort Anti-pollution cleansing cream die je op de foto ziet. Dit product heb ik momenteel in gebruik. 

Een gezichtsreiniger kiezen voor een vette huid

Wanneer je een vette, onzuivere of gecombineerde huid hebt, is een cleanser in gel vorm vaak prettig om te gebruiken. Toch zijn er ook cleansers voor de normale huid. Ik liet bijvoorbeeld laatst al de Réotier cleansing gel van L’Occitane zien, en dat blijf ik ook echt een erg prettig product vinden. Een cleanser in gel vorm werkt in feite hetzelfde als een cleanser in crème vorm, maar voelt natuurlijk wel anders aan op je huid. Ook een cleanser in gel vorm moet je afspoelen met water. 

Mousse en olieachtige cleansers

De meningen over cleansers in mousse vorm zijn vaak wat verdeeld. Vaak (uitzonderingen daargelaten) bevatten producten die opschuimen namelijk de zogenaamde sulfaten. Sulfaten worden toegevoegd omdat ze een reinigende werking hebben en ze laten een product opschuimen. Helaas kunnen sulfaten de huid onnodig uitdrogen en irriteren. Mousse kom je ook vaker tegen in producten voor de vette huid dan in producten voor de normale tot droge huid. Steeds meer cosmetica-merken introduceren olie-achtige texturen om de huid te reinigen. Een cleanser in olie vorm is vooral heel geschikt voor een droge huid, maar in feite kan olie op elke huid gebruikt worden. Niet iedereen vind olie prettig om te gebruiken, dat is niet zo raar, want olie voelt natuurlijk heel anders aan dan bijvoorbeeld een cleanser in de vorm van een gel of een crème. Toch geeft reinigen met olie vaak een prettig resultaat. Een olie is namelijk zeer goed in staat om talg en onzuiverheden op te lossen en laat de huid na het reinigen bovendien vaak heel comfortabel aanvoelen. Het is een beetje afhankelijk van welke olie je gebruikt, maar de meeste cleansers in olie vorm zijn het prettigst om aan te brengen op een licht vochtige huid. Zorg er echter wel voor dat je huid niet té nat is voordat je de olie aanbrengt, want zeker met een wat dunnere / waterige olie, kan de olie dan te snel ‘oplossen’. 

Reinigingsdoekjes 

Reinigingsdoekjes zijn kant en klare doekjes die reeds zijn gedrenkt in een cleanser. Dit klinkt wellicht ‘handig’ wanneer je snel je gezicht wilt reinigen. Het is echter niet heel verstandig om dit soort doekjes echt standaard te gebruiken. Doordat de doekjes ‘nat’ zijn, zijn er vaak behoorlijk wat conserveringsmiddelen en alcohol aan toegevoegd die niet heel goed zijn voor je huid. Verder kan het materiaal van het doekje zelf ook irriterend op de huid werken. Tot slot kun je van zo’n doekje ook eigenlijk niet verwachten dat hij je make-up er nu heel grondig afhaalt. Een toner is de laatste stap in je reinigingsritueel en een toner gebruik je dan ook na de ‘normale’ reiniging en niet in de plaats van. Een toner verwijdert eventuele restjes make-up, maar ook restantjes van het product waarmee je gereinigd hebt. Het geeft een extra verfrissende boost aan je huid en heeft vaak ook een hydraterende of matterende werking. Merken gebruiken hier verschillende termen voor. Tonic en toner is meestal hetzelfde, maar je komt het ook tegen als ‘lotion’. 

WELK PRODUCT GEBRUIK JIJ GRAAG OM JE HUID TE REINIGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Wat handig dat je zo’n beetje alle soorten reinigers op een rijtje hebt gezet. Zelf gebruik ik micellair water (van Primark) en cleansers van Beauty Kitchen en Fresh. Een reiniger op oliebasis vind ik ook heel fijn alleen vind ik wel dat dit soort reinigers vaak zo’n troep achterlaten in de wastafel waardoor je meteen kunt gaan poetsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.