Je kunt je skincare routine natuurlijk zo uitgebreid maken als je maar wilt, maar déze drie basic skincare producten zou je in ieder geval in je badkamer moeten hebben.

Een cleanser

Goed voor je huid zorgen is belangrijk om je huid gezond te houden. En dat niet alleen, want hoe cliché het ook mag klinken, een gezonde huid betekent een mooie huid. Je kunt je skincare routine natuurlijk zo uitgebreid maken als je wilt, maar er zijn een paar basic skincare producten die in feite elke huid nodig heeft. Dat zijn een cleanser, een crème en een product met SPF. Zo’n basic skincare routine bestaat dus uit reinigen, hydrateren en beschermen. Daarnaast is het dan belangrijk om te kijken naar welke producten je huid dan nodig heeft. Een droge huid heeft bijvoorbeeld baat bij een andere crème dan een vochtarme huid. Laten we eens gaan kijken naar hoe je deze drie basic skincare producten uitzoekt. Eén van je basic skincare producten is dus een cleanser of gezichtsreiniger. Je crème kan namelijk alleen goed zijn werk doen op een perfect gereinigde huid. In feite heeft het aanbrengen van een crème weinig zin als je niet eerst begint met het reinigen van je huid. Draag je make-up, dan is het vaak zinvol om in de avond éérst je make-up te verwijderen, en daarna je huid te reinigen met een cleanser. Make-up verwijderen en je huid reinigen zijn dus in feite twee verschillende stappen. Dit heeft te maken met het feit dat veel cleansers niet in staat zijn om make-up te verwijderen, en al helemaal niet waterproof make-up. Je gezicht reinigen met een product dat je daarna afspoelt met water, werkt vaak het meest grondig. Zo heb je onder andere cleansers in de vorm van een crème, mousse, gel, balsem en olie. Al deze cleansers spoel je met water af en kunnen dus zowel bij de wastafel als onder de douche gebruikt worden. Welke cleanser je pakt, is natuurlijk afhankelijk van je voorkeur. Zo houden sommige mensen van olie-achtige texturen, terwijl anderen juist weer de voorkeur geven aan een crème-textuur. Bepaalde texturen passen ook weer beter bij bepaalde huidtypes en huidcondities. Zo is een gel vaak prettig voor een vette huid, terwijl een olie en een crème vaak fijn zijn voor een droge huid.

Een gezichtscrème

Na het reinigen ga je je huid verzorgen met een gezichtscrème. Ook hierin heb je eindeloos veel keus; qua textuur, verpakkingen, geuren, ‘beloftes’ en prijs natuurlijk. Een droge huid heeft vooral baat heeft bij een voedende verzorging en een vochtarme huid bij een hydraterende verzorging. Een ‘oudere’ huid is vaak ook wat droger, dus ook daar kom je vaak uit bij een wat meer voedende crème. Een vette huid word vaak niet zo blij van heel vette / voedende texturen, en dan kom je vaak uit bij een lotion- of gelachtige textuur. Luchtdichte verpakkingen, tubes en pompjes dus, hebben altijd de voorkeur boven potten met losse deksels, omdat bacteriën, licht en zuurstof bij zo’n verpakking minder de kans hebben om een nadelige invloed uit te oefenen op de kwaliteit van je product. Tot slot is een (heel) dure crème zeker niet altijd beter. Mijn motto? Een heel dure crème bevat niet altijd alleen maar de beste ingredienten, en ook niet in heel hoge concentraties. Aan de andere kant kun je van een crème van vijf euro ook niet verwachten dat deze boordevol goede ingredienten in de juiste concentraties bevat. Met ‘de juiste’ concentratie bedoel ik dus een concentratie waar je huid daadwerkelijk wat aan heeft. Een merk kan claimen dat zijn product ‘rijk is aan’ ingrediënt X, maar als dat bewuste ingrediënt vervolgens onderaan op de INCI-lijst staat, dan weet je dat de concentratie ervan nooit heel hoog kan zijn. Voor een basic skincare routine is het in principe niet nodig om een aparte crème voor de nacht te hebben. Ja, er is zeker verschil tussen een dagcrème en een nachtcrème, maar we hebben het hier natuurlijk echt over de basics.

Een product met SPF

In je kastje met basic skincare producten moet verder ook echt een product met SPF staan; een bescherming tegen de zon. Je kunt je huid beschermen met minerale filters, chemische filters of een combinatie daarvan. Er is nogal veel te vertellen over het verschil tussen de verschillende filters en de ene persoon heeft sterk de voorkeur voor minerale filters, maar feit is en blijft dat je je huid beter kunt beschermen met een product dat volgens sommigen ’twijfelachtige’ zonnefilters bevat, dan helemaal géén SPF te gebruiken. Blootstelling aan zonlicht, en dan vooral langdurige blootstelling en onbeschermde blootstelling, is zeer slecht voor je huid. Er bestaan steeds meer gezichtscremes waar al een SPF in zit, dat is handig. Vaak gaat dit om een SPF15 of SPF 20. Er bestaan zelfs foundations en poeders waaraan een SPF is toegevoegd. Ga je nu echt een dagje naar het strand, dan zou ik altijd een los product met een hogere SPF adviseren. In principe kun je een product met SPF voor het lichaam ook op je gezicht gebruiken, maar er bestaan ook speciale producten met SPF die echt voor het gezicht ontwikkeld zijn.

Welke opties zijn er nog meer naast deze basic skincare producten?

Zoals ik al zei, je kunt je skincare routine dus zo uitgebreid maken als je maar wilt. Naast deze basic skincare producten kun je natuurlijk nog andere producten aan je routine toevoegen. Na het reinigen kun je bijvoorbeeld nog een toner gebruiken. Voor het aanbrengen van een crème heb je nog de opties van een essence en / of een serum of ‘booster’. Na het aanbrengen van je crème kun je nog een primer gebruiken die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je je make-up makkelijker kunt aanbrengen en zo’n primer zorgt er ook voor dat je make-up beter op zijn plek blijft. Voor de oog- en lipcontouren zijn er speciale producten verkrijgbaar en tussendoor zou je je huid nog extra kunnen verzorgen met een gezichtsmasker. In plaats van een ‘gewone’ nachtcrème zijn er dan de zogenaamde overnight maskers. Ik zal er wel eerlijk bij zeggen dat de meeste overnight maskers qua samenstelling wel erg veel lijken op nachtcrème, alleen de textuur is vaak wat romiger of voller. Eéns in de week kun je je huid nog scrubben of exfolieren om dode huidcelletjes te verwijderen.

WELKE VAN DEZE BASIS SKINCARE PRODUCTEN GEBRUIK JIJ OOK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

17 Comments

 1. Check, check & check, haha. Ik vind het belangrijk mijn huid goed te verzorgen dus investeer hier ook echt in, helemaal sinds mijn huid nogal onrustig is door alle medicatie die ik slik.

  1. Christiana says:

   Oh, medicijnen kunnen zo’n drama zijn voor je huid:-( Heel goed om er juist dan ook nog eens extra aandacht aan te besteden.

 2. Ik ben lang op zoek geweest naar een goede dagcrème en uiteindelijk is het Clinique geworden. Ook de crème van Oil of Olaz vind ik heel prettig.

  1. Christiana says:

   Fijn dat je nu crèmes hebt gevonden waar je huid goed op reageert. Het is altijd een kwestie van uitproberen inderdaad!

 3. Goeie tips! Ik vergeet nog al eens een dagcrème op te doen. Pas als mijn huid droog aanvoelt denk ik daar aan…

  1. Christiana says:

   Kan ik me voorstellen, je huid laat het vanzelf weten als hij hydratatie nodig heeft;-)

 4. Dit artikel is weer eens een goede reminder dat ik echt de cleanser uit mijn badkamerkastje maar eens moet gebruiken. Ik ben vaak wat laks met verzorgingsproducten en houd het meestal bij wat reinigingsmelk om mijn make-up eraf te halen. Vanaf vanavond ga ik mijn leven beteren 😉

  1. Christiana says:

   Ik ben zelf nooit zo’n van fan van reinigingsmelk, ik heb op de een of andere manier dan altijd het gevoel dat ik hiermee juist een laagje op mijn huid leg, in plaats van mijn huid schoon te krijgen. Maar vrijwel alle merken verkopen reinigingsmelk, dus ik denk inderdaad dat er toch nog heel wat mensen zijn die het graag gebruiken;-)

 5. Alle drie natuurlijk! Hoewel ik de laatste nog wel eens vergeet, daarom altijd blij als er een SPF in mijn dagcrème zit.

  1. Christiana says:

   Ik vind het ook altijd fijn om een dagcrème te hebben waar al een SPF in zit, zeker nu het niet meer zo super zonnig is en ik het niet nodig vind om een SPF50 te gebruiken, wat ik dus normaal doe op echt zonnige dagen in verband met een behoorlijk gevoelige huid. Ik ontdekte laatst ook dat er een SPF in mijn foundation zit, dat is helemaal handig;-)

 6. Ik heb ze uiteraard allemaal maar vooral die SPF is wel een dingetje ik heb gemerkt dat een hoge SPF toch vaak vettig is of wit uitslaat dus kom ik meestal niet verder dan een dagverzorging met SPF 15 en ach ik zit toch nooit in de volle zon en strand in NL is mij meestal te druk.

  1. Christiana says:

   Dat een SPF wit uitslaat, heeft vaak te maken met de toevoeging van een minerale filter zoals titaniumdioxide of zinkoxide. Er bestaan ook producten met een minerale filter waar een tintje aan toegevoegd is, dan heb je meestal geen last van de witte waas.

 7. Dit zijn zeker drie belangrijkste producten, maar daarnaast gebruik ik nog meer huidverzorging. Sowieso al twee soorten reinigers en een oogcrème mag natuurlijk ook niet ontbreken 🙂

  1. Christiana says:

   Same here, ik heb ook al zo’n uitgebreide routine, héérlijk;-)

 8. Ik gebruik ook alle drie alleen heb ik een dag crème waar al SPF in zit, die heb ik er speciaal voor uitgezocht. Verder vind ik een cleanser ook het fijnst en dan vooral die je ook kunt gebruiken om je make-up mee af te halen al heb ik ze ook die ik puur en alleen gebruik voor de reiniging, die gebruik ik dan meestal in de ochtend.

  1. Christiana says:

   Ik gebruik momenteel in de ochtend en in de avond ook dezelfde reiniger, alleen in de avond gebruik ik dan eerst nog een micellair water om make-up te verwijderen.

 9. Ik gebruik ze ook alle drie, heel belangrijk! Ook oogserum wordt nogal eens vergeten, terwijl dat ook veel doet voor de huid rondom je ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.