Het aanbod cosmetica is gigantisch groot. Echter, lang niet al die verschillende producten voegen daadwerkelijk iets extra’s aan je beauty routine toe. Veel cosmetica kun je dus op verschillende manieren gebruiken.

Cosmetica op verschillende manieren gebruiken

Het aanbod in cosmetica is gigantisch. Niet alleen zijn er ontelbaar veel merken op de markt, ook al die verschillende merken hebben weer tal van verschillende producten in de collectie en de nieuwigheden blijven maar komen. Ik werk al heel wat jaren in de cosmetica branche en niet alleen kan ik enorm genieten van heerlijke cosmetica, ik geloof ook oprecht dat door goed voor je jezelf en ook voor je huid te zorgen, je je lekker(der) en mooier voelt. Bovendien zal je huid gezonder blijven wanneer je er goed voor zorgt, en om die reden vaak ook mooier. Wat ik niet wil zeggen is dat een minder mooie huid altijd veroorzaakt wordt door het niet goed voor je huid zorgen. Ik kan als geen ander meepraten over huidproblemen en hoewel mijn huid de laatste jaren een stuk minder onrustig is dan toen ik jonger was, is ook mijn huid zeker niet perfect. Door de jaren heen heb ik twee skincare routines ontwikkeld, eentje voor de ochtend en eentje voor de avond, met producten die goed bij mijn huidtype en huidconditie passen en waar mijn huid ook goed op reageert. Door de jaren heen heb ik producten toegevoegd, maar zeker ook geskipt. Want lang niet alle specifieke producten voegen daadwerkelijk iets extra’s toe aan je routine. Het leek me dus wel eens leuk om wat te vertellen over cosmetica op verschillende manieren gebruiken. Wat zijn nu echte musthaves en met welke cosmetica kun je prima multi-tasken?

Micellair water en oog make-up remover

De basis van elke skincare routine is het reinigen van je huid. Je kunt een fantástische crème gebruiken, maar wanneer je niet eerst je huid reinigt, zal je huid zeker niet optimaal kunnen profiteren van alle werkzame ingredienten in die crème. Reinigen is iets anders dan het verwijderen van make-up. Dat wil zeggen dat wanneer je je make-up hebt verwijderd, je je huid nog niet gereinigd hebt. Ik gebruik hiervoor dan ook altijd twee aparte producten, namelijk een micellair water om make-up te verwijderen en daarna een cleanser die ik met water afspoel. Cleansers heb je in verschillende soorten en texturen, ik geef zelf altijd de voorkeur aan een cleanser op crème-, olie- of gel-basis. Vroeger gebruikte ik altijd eerst een oog make-up remover en daarna een micellair water om make-up van mijn gezicht te verwijderen. Echter, wanneer je een micellair water in huis hebt, kun je hiermee prima ook make-up van je ogen, wenkbrauwen en lippen verwijderen.

Bodylotion, handcrème en voetcrème

Bodylotion is ontwikkeld voor je body, handcrème voor je handen en voetcrème voor je voeten. Dat snappen we allemaal wel. Echter, wanneer je ingrediëntenlijsten van willekeurige bodylotions en verzorgingen voor de handen en voeten gaat vergelijken, zul je in de meeste gevallen ontdekken dat er echt nauwelijks verschil tussen deze formules zit. Natuurlijk zal de ene formule vettiger en dus voedender zijn dan de andere formule, maar dat verschil heb je natuurlijk ook in bodylotions en handcrèmes onderling. Sowieso is een butter voedender dan een lotion. Een lotion bevat meer water, daardoor is de textuur luchtiger en trekt een lotion ook sneller in de huid. Een crème zit qua textuur tussen een lotion en een butter in. Je kunt prima bodyproducten voor je handen gebruiken en voetcrème voor je handen. Heb je nu bijvoorbeeld heel droge voeten en handen en is de huid van de rest van je lichaam minder droog, dan kun je dus wel gaan voor een meer vettige formule voor je handen en voeten. Dat hoeft dus echter zeker niet een speciale voet- of handcrème te zijn.

Showergels en handzepen

Ook showergels en handzepen verschillen in veel gevallen qua samenstelling eigenlijk niet veel van elkaar. Je kunt dus prima je lege zeeppompje vullen met een showergel. Heb je droge handen, probeer dan liever SLS en SLES te vermijden. Deze vind je op de ingrediëntenlijst van je showergel of handzeep terug als Sodium Laureth Sulfate en Sodium Lauryl Sulphate. Dit zijn de zogenaamde surfactants die een product laten schuimen en bovendien een reinigende functie hebben. Ze kunnen echter de huid (onnodig) uitdrogen. Kijk voor producten die alternatieve reinigende ingredienten bevatten, zoals Sodium Coco Sulfate, Disodium Cocoyl Glutamate en Cocamidopropyl betaine. Verder kun je ook prima douchen met een badschuim en een showergel kun je ook gewoon weer in bad gebruiken.

Gezichtscrèmes en oogcrèmes

Ook gezichtscremes heb je in alle soorten en maten. Hoewel er vaak wel wat verschillen tussen dag- en nachtcrèmes zitten, kun je prima toe met een en dezelfde pot voor dag én nacht. Waar je dan wel op kunt letten, is of je crème SPF bevat. Een SPF heb je natuurlijk absoluut niet nodig terwijl je slaapt. Heb je een gezichtscrème zonder SPF, dan kun je die zowel voor overdag als voor ’s nachts gebruiken. Overdag breng je dan een los product met SPF aan. Vaak is er een verschil in textuur tussen dag- en nachtverzorgingen. Dagcrèmes worden natuurlijk veelal gebruikt in combinatie met make-up, en over nachtcrèmes hoeft geen make-up aan te worden gebracht. Om die reden zijn nachtcrèmes vaak wat vettiger, en dus voedender. Heb je niet een heel droge huid, dan kun je je dagcrème dus ook ’s nachts gebruiken. Verder zijn de verschillen tussen gezichtscrèmes en oogcrèmes vaak ook niet heel groot. Sla je er twee willekeurige ingrediëntenlijsten op na, dan zul je zeker niet altijd zijn welke lijst van de dagcrème en welke lijst van de oogcrème is. De huid rondom je ogen is wel een stuk dunner en dus gevoeliger dan de rest van je gezicht. Heb je snel last van irritatie rondom je ogen, dan zou ik wel een crème zonder parfum aanraden.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.