Tweedehands woonaccessoires combineren zonder dat je het gevoel hebt dat je een kringloopwinkel binnenkomt als je de deur open doet? 4 Tips.
Tweedehands woonaccessoires combineren in je interieur
Voor mijn huis vind ik het altijd erg leuk om op zoek te gaan naar tweedehands woonaccessoires. Niet alleen is het natuurlijk een stuk goedkoper dan woonaccessoires nieuw in de winkel lopen, de zoektocht zélf vind ik gewoon heel erg leuk en bovendien creëer je met tweedehands woonaccessoires natuurlijk een unieke en vooral ook eigen stijl. Hoe leuk ik tweedehands ook vind, ik wil absoluut niet het gevoel hebben dat ik een kringloopwinkel binnenloop zodra ik mijn voordeur open doe. Ik vind juist het combineren van tweedehands woonaccessoires met nieuw en design leuk. Maar hoe krijg je nu een mooie balans en hoe voorkom je een allegaartje?
Kies een kleurenpalet
Werken met een kleurenpalet in huis werkt áltijd. Kies dus een paar kleuren die je mooi vind en laat deze kleuren vervolgens terugkomen in je basis, je accessoires en je meubels. Maak vooral gebruik van verschillende kleuren nuances; kies dus voor lichte en donkere tinten en voeg daar, als je dat leuk vindt, pastellen aan toe. Laat een favoriet item, zoals een wandkleed, een vloerkleed of een schilderij, de basis zijn voor jouw kleurenpalet als je het lastig vind om te kiezen. Ben je bezig met het kiezen van kleuren voor in jouw interieur, vergelijk dan vooral kleuren. Neem bijvoorbeeld verfstaaltjes. Je kunt een bepaald staaltje heel erg mooi vinden, totdat je er een ander staaltje naast ligt en op die manier ontdekt dat je een andere kleur véél mooier vindt! Items die niet in je kleurenpalet passen, hoef je niet direct te laten liggen. Je kunt namelijk zórgen dat ze passen door ze bijvoorbeeld te verven. Het ronde tafeltje dat je hieronder op de slaapkamer ziet, was bijvoorbeeld donkerbruin toen ik hem in de kringloopwinkel kocht. Daardoor zag hij er wat mij betreft toch een beetje ‘oubollig’ uit, ik verfde hem zwart en opeens lijkt het een heel modern tafeltje en past hij perfect in mijn interieurstijl.
Balans
Ik zei het al: hoe leuk ik tweedehands ook vind, het moet zeker niet too much zijn. Om die reden vind ik de balans tussen tweedehands en nieuw in mijn interieur heel belangrijk. Je hebt natuurlijk ’tweedehands’ en ’tweedehands’. Sommige tweedehands meubeltjes en accessoires zien er nog prima uit, anderen zijn helemaal doorleefd of zelfs versleten. Doorleefd kan natuurlijk je smaak zijn, maar dat is in ieder geval niet de look die ik zoek voor mijn interieur. Controleer dus goed op gebruikssporen. Een tafeltje is gauw opgeschuurd en geverfd, een lampenkap met een scheur erin of een gerafeld vloerkleed ziet er in de meeste gevallen gewoon treurig uit. Koop geen tweedehands om het kopen of omdat het zo goedkoop is, maar koop als de kwaliteit nog goed is, danwel wanneer je het item nog kunt opknappen. Ook al is het item heel goedkoop, als je er uiteindelijk niet tevreden mee bent, is het alsnog een miskoop en zonde van je geld.
Tweedehands woonaccessoires combineren door het item ‘eigen’ te maken
Hoewel de keus aan tweedehands woonaccessoires natuurlijk enorm is, moet je het vaak wel doen met wat je tegen komt. Ga je online op zoek naar bijvoorbeeld nieuwe kussens, vazen of lampenkappen, dan Google je gewoon op een bepaalde kleur en je zult in de meeste gevallen altijd wel ergens de spullen tegenkomen die je zoekt. Met tweedehands woonaccessoires is dat natuurlijk een beetje anders. Een tafeltje in de kringloop is nu eenmaal wit, en de kans is gering dat hetzelfde tafeltje er ook nog in vier andere kleuren staat. Wil je dus tweedehands woonaccessoires combineren en daar een eenheid van maken met de rest van je interieur, dan zul je soms zelf wat creatief moeten zijn. Je kunt tweedehands vondsten ‘eigen’ maken door ze bijvoorbeeld te verven. Een kastje kun je bijvoorbeeld andere knopjes of greepjes geven. Een poster kun je in een andere lijst doen. Op een tafeltje dat beschadigd is kun je een mooi dienblad of een (marmer) blad op maat (laten) maken. Een tafeltje hoeft natuurlijk niet eens perse beschadigd te zijn. Zo’n marmer plaat geeft natuurlijk gewoon een enorme upgrade aan een eenvoudig tafeltje. Ik deed dat bijvoorbeeld met mijn saaie zwarte nachtkastjes. Je kunt niet alleen marmer platen op maat laten maken, maar je kunt ook spiegels op maat en zelfs glasplaten op maat laten maken. Dat is dus ideaal wanneer je een tweedehands vondst tegenkomt waarvan het glas bijvoorbeeld beschadigd is. Denk verder ook vooral out of the box. Je hoeft woonaccessoires natuurlijk niet altijd persé te gebruiken op de manier waar ze voor bedoeld zijn. Een voorraadpot kan, zonder deksel, dienen als vaas. Mooie glazen kunnen waxinelichthoudertjes worden. Houdt er natuurlijk rekening mee dat niet alle glazen hittebestendig zijn. Een schoteltje van een kop-en-schotel kan een mooi plekje op je nachtkastje krijgen om je sieraden op te bergen die je voor het slapen gaan af doet. Kopjes en bekers zijn vaak heel leuk met kleine plantjes erin. Op een kruk hoef je niet altijd te zitten, een kruk kan ook als nachtkastje fungeren, maar is ook leuk in je badkamer met een stapel handdoeken erop.
Creëer een statement met je tweedehands woonaccessoires
Wanneer je het shoppen naar online woonaccessoires net ontdekt, kan een enkel tweedehands woonaccessoire er nogal verloren uitzien in je interieur, zeker wanneer je tot dusver vooral spullen nieuw gekocht hebt. Dit los je vaak makkelijk op door je tweedehands woonaccessoires onderling te groeperen of juist te groeperen met wat je al hebt. Ik geef hiervoor als voorbeeld Delfts blauw. Ik ben gek op Delfts blauw en ik zoek hier dan ook altijd neer wanneer ik in een kringloopwinkel of op de rommelmarkt ben. Door een enkel Delfts blauw item op een dressoir op je vensterbank te zetten, creëer je misschien niet helemaal de look die je wilt. Probeer daarom eens om je tweedehands woonaccessoires te groeperen. Zet dus meerdere items bij elkaar en creëer op die manier een leuke statement. Ga je groeperen, dan doe je er goed aan om te werken met hoogteverschillen, verschillen in vorm en door te werken met oneven aantallen. Drie of vijf items staan vaak spannender dan twee of vier items, combineer lage en hoge woonaccessoires en zorg ervoor dat ze verschillende vormen hebben. Je kunt ook eenheid creëren door je tweedehands woonaccessoires op een dienblad te zetten of bijvoorbeeld op een stapeltje boeken of tijdschriften. Op die manier zien ze er ook al minder ‘verloren’ uit.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.