In veel gevallen ervaar je wel wat verschil tussen een dure showergel en een echte budgetvariant. Maar is dure douchegel beter?
Dure douchegel vs. goedkope douchegel
In artikelen over cadeautjes geef ik altijd aan dat ik douchegels persoonlijk heel leuke cadeautjes vind. Eén van de redenen daarvan is dat we allemaal douchen, dus een douchegel komt áltijd van pas. Wel zou ik altijd gaan voor een wat ‘luxere’ showergel en dus niet voor een merk dat mensen zelf ook gewoon in de supermarkt kunnen vinden. Op die manier is het namelijk toch net even wat specialer. Laat ik vooropstellen dat ik ‘luxe’ en ‘duur’ altijd vrij relatieve begrippen vind. Ik werk al jaren in de cosmetica branche en een prijs van vijftien euro voor een douchegel vind ik zelf inmiddels heel normaal. Ik snap echter ook heel goed dat veel mensen zo’n bedrag absurd vinden voor een douchegel.
Wat is nu eigenlijk een goede douchegel?
Een douchegel gebruik je om jezelf te wassen. Tenzij je een heel gevoelige huid hebt en dus heel bewust op zoek bent naar parfumvrije formules, vind je het waarschijnlijk prettig wanneer je douchegel lekker ruikt. Vaak is de geur van een douchegel de reden dat iemand juist die douchegel uitzoekt en niet een andere. Van een douchegel verwacht je dus dat je er schoon van wordt, dat hij een lekkere geur heeft en dat de formule zacht is voor je huid. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar over het algemeen zou je natuurlijk wel kunnen zeggen dat bepaalde toevoegingen die wel (of juist niet) aan een showergel gedaan worden, de formule extra verzorgend, of dus juist niet, maken. Er is veel heisa over SLS en SLS in douchegel. Dit zijn de zogenaamde surfactants die een reinigende werking hebben, maar die een product ook laten opschuimen. Vroeger dachten we vaak dat schuim een synoniem was voor schoon, maar dat is inmiddels al lang achterhaald. Ook niet schuimende showergels maken schoon. SLS en SLS hoeven niet persé slecht te zijn, zolang er ook maar zogenaamde terugvettende ingredienten aan de formule toegevoegd zijn. Het wordt echter steeds makkelijker om douchegels zonder SLS of SLES te vinden, omdat veel merken inspelen op deze vraag. In plaats van SLS wordt er dan bijvoorbeeld decyl glucoside, coco glucoside of cocamidopropyl betaine aan de formule toegevoegd. Terugvettende ingredienten zijn bijvoorbeeld glycerine, shea-extracten, amandelolie, aloë vera en jojoba-olie. Hoge concentraties parfum in een showergel kunnen je huid irriteren, zeker wanneer je huid toch al gevoelig is. Des te hoger parfum op de ingrediëntenlijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Andere ingrediënten die je wellicht liever wilt vermijden in je douchegel, zijn de zogenaamde harde alcohol varianten, zoals alcohol denat.
Is dure douchegel beter?
Duur is wat mij betreft dus een heel relatief begrip, maar ‘goed’ en ‘beter’ zijn dat ook. Of een douchegel ‘goed’ is, is namelijk geheel afhankelijk van je wensen. Wanneer jij een heel gevoelige en / of een droge huid hebt, kan je huid geïrriteerd raken van hoge concentraties parfum in douchegel. Wanneer jouw huid na het douchen droog en trekkerig aanvoelt, zal jij die specifieke douchegel die je gebruikt hebt, waarschijnlijk niet goed vinden. Maar je kunt een geur ook niet lekker of zelfs heel vies vinden. In dat geval zal je waarschijnlijk ook niet gauw zeggen dat je een echt goede douchegel hebt. Er zijn genoeg dure merken die goedkope ingredienten gebruiken. Wanneer je de INCI-lijsten van een dure showergel en een goedkope showergel naast elkaar zou leggen, zou je wellicht niet altijd direct zien wat de dure variant is. Besef echter ook dat je van een echte budgetvariant ook niet kan verwachten dat daar de beste ingredienten inzitten. Er zijn altijd twee dingen die mij vooral opvallen bij echt goedkope showergels, en dan heb ik het dus over budgetvarianten van enkele euro’s. Over het algemeen zijn dit (zeer) waterige texturen. Hiervan heb je dus meer nodig, waardoor ze uiteindelijk niet heel zuinig zijn. Ook is het in veel gevallen zo dat de geuren van de wat luxere (en dus duurdere) showergels natuurlijk verkregen zijn. Hierdoor zijn de geuren vaak heel puur. Is dure douchegel beter? Nee, een dure douchegel is zeker niet altijd beter. In veel gevallen zul je echter wel verschil ervaren tussen een echt budget product en een wat duurdere showergel, en dan met name qua geur en textuur.
WAT IS JOUW FAVORIETE DOUCHEGEL?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.