Om je huid optimaal te laten profiteren van de zonnebrandcrème voor je gezicht, is het belangrijk dat je het product op de juiste manier gebruikt.
Eerst dagcrème of eerst zonnebrandcrème voor je gezicht?
Om je huid gezond en mooi te houden is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Dit betekent dat je producten gebruikt die daadwerkelijk bij je huidtype passen, maar ook dat je ze op de juiste manier gebruikt. Enkele voorbeelden; je kunt je huid niet reinigen met een toner, en een serum is geen vervanging van je gezichtscrème, maar een extraatje die je altijd in combinatie met een gezichtscrème gebruikt. Om je huid optimaal te laten profiteren van de werkzame stoffen maar vooral ook van de filters die aan je zonnebrandcrème zijn toegevoegd, is het ook belangrijk dat je de juiste zonnebrandcrème gebruikt, en vooral ook op de juiste manier. Een zonnebrand voor je gezicht is in principe de laatste stap in je ochtend skincare routine. Na het reinigen van je huid en het eventuele gebruik van een essence en / of een serum breng je gezichtscrème aan en dan vervolgens dus een product met SPF. Op deze manier kunnen zowel de werkzame stoffen in je gezichtscrème als het product met SPF optimaal hun werk doen. Hier overheen breng je dan je eventuele make-up aan.
Pas op met een geopende zonnebrandcrème van vorig jaar
Heb je op dit moment nog een geopende zonnebrandcrème van vorig jaar liggen, dan doe je er slim aan om die niet meer te gebruiken. Elk cosmetica product is beperkt houdbaar. Hoe lang een product houdbaar is, verschilt sowieso per productsoort. Zo zijn waterige formules bijvoorbeeld minder lang houdbaar dan olieachtige formules, omdat bacteriën goed gedijen in water. Producten in open potten zijn ook minder lang houdbaar dan producten in ondoorzichtige tubes en pompflacons. Hoe lang cosmetica houdbaar is, is ook afhankelijk van waar je producten bewaart. In een vochtige, warme omgeving kan een product sneller bederven dan in een droge, koele en donkere ruimte. Op elk cosmetica product staat een icoontje van een open verpakking met daarbij een getal. Dit getal staat voor het aantal maanden dat zo’n product na opening houdbaar is. Op de meeste zonnebrandproducten zul je het cijfer twaalf zien staan. Dit betekent dus in principe dat de houdbaarheid van zonnebrandcrème een jaar is. Deze twaalf maanden zeggen echter vooral iets over de stabiliteit van de crème, en niets over de filters. De belangrijkste reden dat we überhaupt een zonnebrandcrème gebruiken is om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Wanneer zo’n zonnebrandcrème echter al oud is, zal zo’n product niet langer de gewenste en nodige bescherming bieden. Zonnebrandcrème die al langer dan een jaar open is, moet je dus eigenlijk niet meer gebruiken.
Breng een royale laag zonnebrandcrème voor je gezicht aan
Zonnebrandcrème werkt alleen goed wanneer je deze op tijd en vooral ook royaal aanbrengt. Als er een cosmetica product is waarmee je niet zuinig moet doen, is het wel zonnebrandcrème. Gebruik je geen make-up, dan is een royale laag zonnebrandcrème meestal niet zo’n probleem. In combinatie met een gezichtscreme en make-up kun je echter last krijgen van dat vervelende rullende effect. Je foundation kan bijvoorbeeld gaan rullen wanneer je daaronder al én een crème én een product met SPF hebt aangebracht. Merk je dat je hier ook last van hebt? Dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen; skip je ‘normale’ gezichtscrème tijdelijk en kies in plaats daarvan een gezichtscrème met SPF. Het kan verder zinvol zijn om even te wachten voor het aanbrengen van make-up nadat je je zonnebrandcrème hebt aangebracht. Verder werkt een zonnebrandcrème voor je gezicht beter in combinatie met een crème op waterbasis dan op een heel vettige crème. Dat hoeft op zich in de zomer niet een probleem te zijn, omdat veel mensen in de zomer toch de voorkeur geven aan een wat luchtigere formule. Ik kan me voorstellen dat je in de verleiding komt om zonnebrand te mengen met je gezichtscrème wanneer je last hebt van rullende make-up. Dit is echter niet heel verstandig. Door een product met SPF te mengen bestaat de kans dat de werkzaamheid van de filters aangetast wordt en bovendien gaat de beschermende werking van je zonnebrandcrème achteruit. Er bestaan natuurlijk ook poeders en foundations met een SPF die op zich prima gebruikt kunnen worden. Ze zijn echter alleen geen vervanging van een product met SPF. Dit heeft opnieuw te maken met het feit dat je van een zonnebrandcrème een royale laag moet aanbrengen. Poeders en foundations zijn echter typisch die producten waarvan de meeste vrouwen juist geen royale laag willen aanbrengen, om het natuurlijke effect van je look enigszins te behouden. Je kunt dus zeker poeders en foundations met een SPF blijven gebruiken, in die zin dat ze natuurlijk geen kwaad kunnen. Blijf ze echter combineren met een zonnebrandcrème.
Kies ik zonnebrandcrème voor mijn gezicht met minerale of chemische zonnefilters?
In zonnebrandcrème voor je gezicht en je lichaam wordt gebruik gemaakt van minerale filters, chemische filters of van een combinatie daarvan. Een chemische zonnefilter trekt in de huid en absorbeert vanaf hier de uv-straling. Een minerale filter wordt ook wel een fysische filter genoemd. Deze filter vormt een laagje op de huid en weerkaatst vanaf hier de straling. Minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Mensen die heel specifiek op zoek zijn naar natuurlijke cosmetica zullen minerale filters willen gebruiken. Voordeel van deze minerale filters is dat de kans op een allergische reactie gering is. Het nadeel is dat minerale filters je huid helemaal wit maken. Bevat je zonnebrandcrème minerale filters, maar laat de formule geen witte waas achter op je huid? Dan is er nano-technologie toegepast. Dit betekent dat de werkzame stoffen in zeer kleine deeltjes geknipt worden, waardoor de crème transparanter wordt. Nano-technologie is echter nogal omstreden. Bovendien kunnen minerale filters in combinatie met zonlicht vrije radicalen vormen. In feite is het dus niet 100% waar dat minerale filters in alle opzichten beter danwel veiliger voor je huid zijn. Er bestaan ook genoeg chemische filters waarbij de kans op een allergische reactie gering is en die niet reageren in combinatie met zonlicht. Enkele voorbeelden van veilige en stabiele chemische filters zijn bijvoorbeeld Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Ethylhexyl Triazone en Ethylhexyl Salicylate.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.