Juist omdat een pomeriaan zo klein is, kun je hem makkelijk meenemen op reis. Ik geef je vijf tips om je pomeriaan in de auto mee te nemen.

Met je pomeriaan in de auto, op pad of op vakantie

Sketch werd afgelopen mei al weer drie jaar en ik kan me mijn leven niet meer voorstellen zonder haar. Ik kan me het moment dat ik haar voor het eerst vasthield nog herinneren alsof het gisteren was. Sketch kwam bij mij toen ze vijf maanden oud was en in de afgelopen twee-en-een-half jaar heb ik enorm veel geleerd. Eén van die dingen is dat het heel belangrijk is om je pomeriaan aan dingen te laten wennen; aan alleen zijn, bepaald eten (of het overschakelen naar ander voer), andere hondjes en andere mensen, maar bijvoorbeeld ook aan bepaalde geluiden én aan reizen. Sketch ging al vanaf de allereerste dag dat ze bij mij was mee in de auto. Zelf heb ik geen rijbewijs, dus ik ben altijd de zogenaamde bijrijder. Vanaf de allereerste keer dat ik met Sketch in de auto zat, is het perfect gegaan. Elke pomeriaan is natuurlijk anders, maar ik denk dus dat het vooral enorm belangrijk is om je pup diréct mee te nemen in de auto en dit niet uit te stellen. Reizen in de trein deed Sketch voor het eerst toen ze ongeveer twee jaar oud was. Daar had ze dus wel zichtbaar moeite mee; ze vond het echt eng de eerste keer. Ik vermoed dat dat voornamelijk te maken had met het lawaai op de stations en in de trein, vooral het fluiten van de conducteur vond ze eng. Ze zat echt te trillen op mijn schoot. Ik heb haar dicht tegen me aangehouden en geprobeerd af te leiden met aandacht en snoepjes. Uiteindelijk werd het trillen minder. De paar keren daarna begon ze weer te trillen, maar uiteindelijk is ze ook aan het reizen met de trein volledig gewend. Nu gaat ze heerlijk rustig bij mij op schoot zitten en naar buiten kijken of om zich heen kijken. Indien er plaats is, gaat ze naast me op de stoel liggen en is ze helemaal relaxed. Ga je reizen met je pomeriaan, geef dan niet direct na de eerste poging die wellicht niet helemaal goed gaat, op. Geef je pomeriaan rustig de tijd om te wennen. Is je pomeriaan een beetje bang aangelegd en wil je oefenen met je pomeriaan in de auto? Dan kan het zinvol zijn om je pomeriaan eerst aan de auto zélf te laten wennen, door dus niet direct te gaan rijden. Een ander slim idee is om iets herkenbaars in het reismandje te leggen, zoals een dekentje of een speelgoedje dat je pomeriaan al kent, eventueel met iets lekkers erbij.

Waar laat je je pomeriaan in de auto?

Er zijn meerdere manieren om je pomeriaan in de auto te vervoeren. Ik heb zelf geen rijbewijs, dus als ik met Sketch in de auto zit, ben ik altijd de bijrijder. Ze zit dan gewoon bij mij op schoot. Ze vind het ook echt zichtbaar leuk in de auto, want ze gaat altijd heerlijk uitgebreid uit het raam kijken en als ze de kans krijgt, zet ze haar voorpootjes zelfs op het dashboard. Ik pak haar dan altijd onder haar buikje vast, want ze begrijpt niet dat ze uit zichzelf niet slechts op haar achterpoten kan blijven staan in een rijdende auto. Tijdens langere stukken in de auto zet ik haar in een reismand op de achterbank en dan ga ik er naast zitten. Dit is natuurlijk zowel voor haar als voor mij een stuk comfortabeler dan de hele tijd op schoot liggen. Reismanden heb je in verschillende formaten. Wanneer een reismand van zichzelf al klem staat tussen de bank en de voorstoel, is het in principe al prima. Is dit niet het geval en staat de reismand als het ware ‘los’ op de achterbank, dan kun je de reismand vastzetten in de gordel. Wanneer je alleen met je pomeriaan in de auto zit, is een reismand sowieso aan te raden. Pomeriaantjes zijn kleine, fragiele hondjes, en wanneer je plotseling moet remmen, moet je er niet aan denken wat er kan gebeuren wanneer je pomeriaan letterlijk door de auto heen vliegt. Het wordt ten zeerste afgeraden om je hondje vast te zetten aan een halsband. Wanneer je dan namelijk plotseling moet remmen, bestaat de kans dat je pomeriaan een harde ruk aan de nek krijgt, waardoor de meest ernstige ongelukken kunnen gebeuren. Het is heel logisch dat je je pomeriaan toch op de één of andere manier vast wilt zetten, maar kies dan een (instap)harnasje in plaats van een halsband.

Lange afstanden reizen met je pomeriaan

Juist omdat pomeriaantjes kleine hondjes zijn, kun je ze heel makkelijk meenemen in de auto, in de trein en dus ook mee op vakantie. Wil je dit najaar nog lekker op pad, maar heb je geen zin in de hectiek en drukte van Schiphol en is je auto eigenlijk te klein? Via lastminute camper huren kun je lekker onbezorgd op reis met een camper. Ga je niet al te ver van huis en reis je met je auto, bus of camper, dan moet je pomeriaan in ieder geval gechipt zijn. Om te reizen binnen de EU heb je een dierenpaspoort nodig en verder moet je hond ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Voor bepaalde verre bestemmingen is er daarnaast ook een behandeling tegen infecties veroorzaakt door parasieten nodig. Verder is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat bepaalde ziektes in Nederland niet meer voorkomen, maar in het buitenland dus nog wel. Hierover kun je altijd de benodigde informatie opvragen bij je dierenarts. In Nederland bestaan er geen specifieke wetten omtrent het vervoeren van huisdieren in je auto. In landen als België, Duitsland en Frankrijk, waar je dus makkelijk met je eigen vervoersmiddel kunt komen, bestaan er wel wat meer expliciete regels, zoals dat je zicht en gehoor niet door andere inzittenden, dieren of ladingen beperkt mag worden, en dat de verkeersveiligheid niet in het gevaar komt door inzittenden, dieren en / of ladingen. Wanneer je je pomeriaan in het buitenland dus bijvoorbeeld los in je auto of camper vervoert en er gebeurt iets, dan kun je hiervoor aansprakelijk gesteld en beboet worden.

Het klimaat in je auto, bus of camper

Honden kunnen niet zweten zoals mensen. Zij raken het teveel aan warmte kwijt door te hijgen en via de kussentjes onder de poten. Je moet er dus rekening mee houden dat het oppervlak bij honden waar warmte het lichaam kan verlaten heel klein is, waardoor honden erg snel oververhit kunnen raken. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je hond oververhit raakt. Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar het is uit den boze om je pomeriaan alleen achter te laten in de auto. Dit moet je natuurlijk sowieso niet doen wanneer je auto of camper in de volle zon staat, maar ook niet wanneer je voertuig in de schaduw staat. Ook op plekken waar eerst schaduw staat, kan het uiteindelijk erg warm worden, doordat de zon op een bepaald moment draait. Zet tijdens het rijden het raam een klein stukje open, of maak gebruik van airconditioning wanneer je die in je auto hebt. Laat je pomeriaan verder ook voldoende water drinken. Er bestaan speciale waterflessen voor honden, maar in principe is elke waterfles met een vrij grote dop waar je het water in kunt schenken natuurlijk perfect. Er bestaan verder ook speciale koelmatjes voor huisdieren. Deze kun je al voor enkele euro’s kopen bij bijvoorbeeld Action. Deze kun je bijvoorbeeld in de reismand leggen en deze wordt al koel zodra je huisdier er op gaat liggen. Zorg ook voor voldoende pauzes tijdens de autorit, waarin je je pomeriaan uit kunt laten.

Is je pomeriaan wagenziek?

Net als mensen kunnen ook honden wagenziek zijn. Zelf heb ik geen ervaring met wagenzieke hondjes, maar één van de meest voor de hand liggende tips wanneer jouw hond wél last heeft van wagenziekte, is voorkomen dat je hond vlak voor de reis gaat eten. Geef je pomeriaan wanneer hij last heeft van wagenziekte, dus geen eten of snacks (vlak) voordat hij in de auto gaat. Zorg ook dat je hond een plas of een poep kan doen voordat hij de auto ingaat, dat is wel zo comfortabel. Zet een raampje open voor voldoende frisse lucht en rook niet in de auto. Reisziekte bij honden kan verschillende oorzaken hebben. Stress is één van de mogelijke oorzaken, en ook dáárom is het zo belangrijk om je pomeriaan al vroeg te laten wennen aan het reizen in een auto. Er bestaan speciale anti-reisziekte middelen die speciaal voor de hond ontwikkeld zijn. Deze kunnen echt bedoeld zijn om braken tegen te gaan, maar soms kan een middel om de hond wat kalmer te maken ook al heel goed helpen, juist wanneer het vooral stress is waar je hond ziek van wordt. Tot slot is het goed om te beseffen dat pomeriaantjes slimme hondjes zijn. Honden in het algemeen snappen en begrijpen vaak meer dan je denkt. Stel je voor dat je je pomeriaan nooit meeneemt in de auto, maar bijvoorbeeld alleen wanneer hij naar de dierenarts gaat. Een bezoek aan een dierenarts is niet altijd even leuk, en een pomeriaan kan zo’n autorit dus echt gaan associëren met dat (niet zo leuke) bezoekje aan de dierenarts. Hierdoor kan je pomeriaan dus ook al van slag raken in de auto. Zorg er dus vooral ook voor dat je je pomeriaan ook in de auto meeneemt om bijvoorbeeld lekker naar het bos of naar het strand te gaan.

NEEM JIJ JE HOND VAAK MEE IN DE AUTO OF OP REIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.