De vacht van je pomeriaan verzorgen op de juiste manier is onder andere erg belangrijk omdat de vacht een beschermende en isolerende functie heeft.

De vacht van je pomeriaan verzorgen

Pomeriaantjes staan natuurlijk vooral bekend om hun prachtige vacht. Een volwassen pomeriaan heeft een dubbele vacht die bestaat uit een korte wollige ondervacht en een lange volle bovenvacht. Door al dat haar lijken ze misschien groter of zwaarder dan ze in werkelijkheid zijn. Mijn pomeriaan Sketch wordt in mei twee jaar en ze weegt 2,4 kilo. Zodra haar vacht nat wordt, blijft er echter nog maar heel weinig van haar over! De vacht van een pomeriaan is niet alleen heel mooi, de vacht heeft ook een isolerende en een beschermende werking voor het beestje. In de winter houdt de vacht ze warm en in de zomer houdt de vacht ze koel. De vacht van je pomeriaan verzorgen op de juiste manier is dus erg belangrijk. Ik ga je een aantal feitjes en handige tips geven waar je zeker wat aan zult hebben. Begin zodra je pomeriaan bij jullie in huis komt wonen, al met borstelen. Niet alleen is het essentieel dat er regelmatig geborsteld wordt, maar op deze manier kan je puppy er ook aan wennen. Sketch wil nog steeds altijd even aan de borstel ruiken zodra ik hem tevoorschijn haal. Honden ontdekken de wereld nu eenmaal vooral via hun neus, dus geef je pomeriaan ook lekker de gelegenheid om er even aan te snuffelen. Er bestaan allemaal verschillende borstels. Ik geef zelf de voorkeur aan deze wat kleinere variant, die vind ik zelf handzamer dan een grote borstel.

‘Ugly fase’

Misschien heb je het ergens wel eens voorbij zien komen, de zogenaamde ‘ugly fase’ van een pomeriaan. Deze fase wordt gekenmerkt door een ruiproces wat vrij heftig kan zijn. In deze fase wisselt de puppyvacht, die tot dan toe alleen bestaat uit onderwol, naar de volwassen dubbele vacht. Dit gebeurt in de periode dat je pomeriaan ongeveer vijf maanden oud is en kan duren tot aan de twaalfde maand. Nu snap ik dat elke hondenmama bevooroordeeld is wat betreft haar eigen hond, maar ik kan met de beste wil van de wereld geen enkele foto van Sketch laten zien waarop ze in haar zogenaamde ugly fase zat. Sketch haar vacht is altijd mooi geweest, dus ik denk dat de ene pomeriaan er meer ‘last’ van heeft dan de andere. Hoewel het verleidelijk kan zijn om de lange plukjes haar die in deze fase opeens gaan doorkomen te knippen, doe het zeer zeker niet! Als die mooie, nieuwe haartjes direct afgeknipt worden, zal het wisselen van de vacht uiteindelijk namelijk veel langer duren.

vacht van je pomeriaan verzorgen tips

Hoe moet de vacht van je pomeriaan gewassen worden?

In principe kan een pomeriaan zijn vacht zelf schoon houden. Het is niet zo dat je pomeriaan niet in bad mág, het hoeft echter niet (regelmatig). Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, want als je pomeriaan in de modder (of door de poep!) heeft gerold, wil je hem waarschijnlijk wel even lekker in bad doen. Waar je tijdens het baden op moet letten is dat je pom niet uitglijdt. Pomeriaantjes hebben heel dunne pootjes die makkelijk breken. Als Sketch gewassen moet worden, zet ik haar in de gootsteen van de keuken. Wil je je pomeriaan op de badkamervloer zetten, houdt hem dan goed in de gaten. Zorg verder bijvoorbeeld voor een anti-slip mat en voorkom dat ze door de badkamer gaan rennen en op de natte, gladde vloer uitglijden. Voorkom tijdens het wassen zoveel mogelijk dat er water in de oogjes of in de neus komt. Houdt de waterstraal niet rechtstreeks op het kopje, dit vinden ze niet erg fijn. Zorg voor een aangename temperatuur die zeker niet te heet is en gebruik een shampoo die speciaal voor hondjes ontwikkeld is. Na het baden kun je je pomeriaan in de eerste plaats drogen met een handdoek. Daarna kun je de föhn er bij pakken. Ik gebruik de föhn voor Sketch altijd op de koude stand en dat vind zij prima. Vaak gaat ze er bij zitten en soms zelfs bij liggen.

De vacht van je pomeriaan borstelen

De vacht van je pomeriaan verzorgen bestaat dus voornamelijk uit borstelen. Doe dit zeker eens per week, maar liever nog twee tot drie keer. Dit zijn een paar dingen om op te letten. Als je zelf lang haar hebt, dan weet je dat een klit uitborstelen best pijnlijk kan zijn. Dit is voor je pomeriaan nét zo pijnlijk. Om te voorkomen dat je je pomeriaan tijdens het verzorgen van de vacht onnodig pijn doet, kun je met je ene hand een plukje haar pakken (zonder er aan te trekken dus) maar wel als het ware stevig in je hand houden. Door nu met je andere hand te gaan borstelen trek je niet onnodig aan de vacht. Zie het als je eigen paardenstaart in je haar bovenaan vastpakken en dán borstelen. Als je lang haar hebt, heb je ervaren dat je op deze manier niet onnodig aan je hoofdhuid trekt. Sketch vind het borstelen van haar kraag het minst fijn. Dit bewaar ik dus voor het laatst. Tussendoor beloon ik haar met kleine hondensnoepjes. Vergeet ook vooral de haartjes bij het kontje niet te borstelen, net zoals de pootjes en onder de okseltjes. Draagt je pomeriaan buiten een harnasje? Dan is de kans op klitjes rond de voorpootjes groter. Dit komt door de wrijving van het harnasje. Soms kan er een vervilt plekje ontstaan. Als dit het geval is, kun je dit kleine plekje er in principe gewoon uitscheren met een scheer-apparaatje. Probeer vervilting van de vacht echter natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen door met grote regelmaat te borstelen. Vacht die vervilt is, is namelijk erg pijnlijk voor je pomeriaan. Normaal gesproken wordt het trouwens afgeraden om een pomeriaan te scheren! Je ziet dat er best wat komt kijken bij de vacht van je pomeriaan verzorgen. Onthoudt dat gewenning en regelmaat het meest belangrijk zijn.

HEEFT DE VACHT VAN JOUW HUISDIER VEEL AANDACHT NODIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Natuurlijk heeft Sketch geen ugly face! Het is de knapste pomeriaan die ik ooit gezien heb! Blijf ons maar lekker spammen met al die schattige foto’s van haar!

  1. Christiana says:

   Ben ik helemaal met je eens, dat Sketch de knapste pom is. Soms zie ik wel eens foto’s van pommetjes die dan in hun zogenaamde ugly phase zitten, maar ik moet zeggen dat ik ze dan alsnog mega schattig vind;-) Hetzelfde als wanneer Sketch in bad gaat, eigenlijk ziet dat er niet uit, maar in feite is ze dan tegelijkertijd liever dan ooit, haha!

 2. Ik ben wel blij met de makkelijke vachtjes van onze honden! Geen toeval, want ‘niet te veel vachtverzorging nodig’ was voor mij ook wel een eis. Sproet heeft een makkelijke vacht die ik misschien eens per maand borstel. Bij de oksels, oren, kont en de bevedering aan haar staart is het inderdaad belangrijk om klitten te voorkomen, maar de rest is vrij simpel. Mango heeft een iets andere vacht – die verhaart ook veeeeeel meer, maar ze raden aan om kooikerhondjes juist zo min mogelijk te borstelen, omdat je het verharen anders stimuleert. Uiteraard die bovengenoemde plekken wel goed bijhouden, maar voor de rest niet aanzitten dus. Ideaal eigenlijk 😉

  1. Christiana says:

   Oh echt? Ik wist niet te veel borstelen bij sommige hondjes juist het verharen stimuleert. Weer iets geleerd vandaag. Ik denk dat Sketch niet overdreven veel haar verliest, zeker gezien de hoeveelheid haar die ze heeft. Ik moet eigenlijk wel dagelijks de bank stofzuigen, maar ja, die heeft en een donkere kleur en is gemaakt van een velvet stofje, dus ik wist waar ik aan begon.

 3. Wat een dotje is het toch. Grappig dat Sketch maar zo weinig weegt zelfs minder dan Amy (2,9 kilo). Ik borstel Amy tegenwoordig iedere ochtend even en het is al een soort ritueeltje ze wil ook altijd even snuffelen aan de borstel. Ik doe het vooral omdat ze de haarballen niet goed kwijt kan en ze vorig jaar zelfs 2 dagen niet at en we naar de dierenarts moesten. Kattengras helpt dan wel maar sinds de lock down lukt het mij niet dit ergens te vinden en zelf groeien is op niks uitgelopen. Amy laat het echter maar een minuut of 2 toe dan gaan haar oren plat en zwiept ze mat haar staart en dan is het oppassen ze kan dan ineens flink uithalen tot bloedens toe….maar goed het helpt wel.
  Leuk overigens al dit tips over dit ras voordat jullie Sketch hadden kende ik dit ras helemaal niet.

  1. Christiana says:

   Haha, ja, we tillen Sketch zo met een hand op hoor;-) Grappig dat Amy ook altijd even wil snuffelen. Fijn om te lezen dat je het leuk vind om over Sketch te lezen. Haar artikelen behoren momenteel dan ook samen met de interieurartikelen tot de best gelezen blogposts;-) Voordat Sketch bij ons kwam, merkte ik al dat er eigenlijk helemaal niet zo veel informatie over pomeriaantjes te vinden is online. De meeste tips komen van fokkers, dierenartsen en hondentrainers. Maar er dus zijn maar weinig ‘particulieren’ die hun tips / ervaringen over het ras delen. Ik begon ook steeds meer vragen te krijgen en toen was de rubriek al gauw gemaakt. Er is ook gewoon zo enorm veel over haar te vertellen!

 4. Jeetje, daar komt nog best wat bij kijken. Ik had er geen idee van. Ik moest tijdens het lezen van je artikel steeds denken aan het enorm lange haar van mijn dochter 😂, waar ik amper doorheen kwam en haar onbedoeld ook regelmatig pijn mee deed. Ze heeft het laatst gedoneerd aan stichting haarwensen dus ze heeft nu een kort koppie. Stuk makkelijker in verzorging maar wel ff wennen. Ps. zoals je weet heb ik een hamster.. die is gelukkig erg makkelijk in onderhoud. Hoef ik niks aan te doen.

  1. Christiana says:

   Haha, ah ja, een klit is een klit, in welk haar hij ook zit! (het was trouwens niet mijn bedoeling om er een rijmpje van te maken;-)). Toen ik nog extensions had, had ik ook zoveel last van klitten, vreselijk. De ’truc’ is dan inderdaad om het haar aan de bovenkant vast te pakken zodat je niet onnodig hard aan de hoofdhuid trekt tijdens het borstelen, maar daar weet jij alles al van! Ja, wat enorm lief van haar zeg, het zal zeker even wennen zijn, zo’n kort koppie! Mijn nichtjes hebben vorige week een hamster gekregen, het is nog een echte mini, maar ik kan me inderdaad voorstellen dat je die niet eindeloos hoeft te kammen.

 5. Ik heb Pas een pommeriaan hIj is bijna 3 jaar oud. Ik heb dit verhaal nu gelezen en zo leer je weer meer over zo,n beesje .soms denk ik dat hij gaat praten , want ik heb het gevoel dat hij verschrikkelijk veel snapt ik zou graag meer over dit ras willen weten, dus als jullie tips hebben hoor ik het graag Ineke krijger, Krabbenkreekstraat 20 Sint philipsland tr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.