Waarom moet je de pootjes van je pomeriaan in de winter na een wandeling schoonmaken? En kan een pomeriaan goed tegen kou?

Beware

Pas op met strooizout met je pomeriaan in de winter

Wanneer het vriest, wordt er met strooizout op straat gestrooid en daar moet je met je pomeriaan dus goed mee uitkijken. Wanneer je pomeriaan hier door heen loopt komt het aan zijn pootjes en eenmaal thuis is de kans groot dat hij zijn pootjes schoon wil maken en het strooizout er dus af gaat likken. Te veel zout is echter gevaarlijk voor je pomeriaan. Ik ontdekte dit vorig jaar door schade en schande met Sketch. Op een winterse dag dat ze inderdaad veel buiten had gespeeld, begon ze ineens flink te braken, steeds opnieuw. Ik schakelde de dierenarts in en die kon mij gelukkig vertellen dat het hiermee te maken had. Een pomeriaan is natuurlijk licht genoeg om op te tillen. Je kunt er dus eventueel voor kiezen om je pomeriaan te tillen en bijvoorbeeld op een grasveld los te laten lopen, maar makkelijker is het natuurlijk om de pootjes eenmaal thuis even goed af te spoelen met lauwwarm water.

pomeriaan in het bos

Kan een pomeriaan goed tegen regen en kou?

Pomeriaantjes hebben een dikke vacht, maar kleine hondjes staan er toch om bekend dat ze meestal wat minder goed tegen kou kunnen dan grote honden. Ik ben echter in de veronderstelling dat Sketch het zelden tot nooit koud heeft. Als je pomeriaan het echt te koud heeft, kun je dat meestal herkennen aan het feit dat hij gaat rillen. Ook kan de ademhaling zwakker worden. Waar je met je pomeriaan in de winter op kunt letten, is dat hij eventueel een dekje of jasje aankrijgt op dagen dat het echt koud is, zeker met pomeriaan puppy’s. De vacht van je puppy zal namelijk nog niet zo dik of lang zijn om voldoende bescherming te bieden. Verder is lichaamsbeweging altijd belangrijk om warm te blijven. Laat je hond dus niet onnodig lang stil staan of liggen wanneer het erg koud is buiten. Let verder ook goed op de kussentjes onder de pootjes. Op heel koude dagen, kan er sneeuw of ijs vast kleven aan de pootjes, wat er voor kan zorgen dat je pomeriaan snel afkoelt. Maak die pootjes dus altijd goed droog bij thuiskomst. Wanneer het hard regent, probeer ik de wandelingen met Sketch in principe uit te stellen. Haar vacht wordt dan namelijk drijfnat en het is niet gezond als je pomeriaan hier lang mee rond blijft lopen. Hierdoor kan je pomeriaan namelijk onderkoeld raken. Het komt natuurlijk wel voor dat ze in de regen loopt. Zodra we binnen zijn droog ik haar eerst met een handdoek en vervolgens föhn ik haar vacht droog op de koude stand. Sketch vind föhnen heel erg leuk. Er zijn natuurlijk ook pomeriaantjes die het niet leuk of zelfs een beetje eng vinden. Het is dan belangrijk om ze voorzichtig aan de föhn te laten wennen en zeker niet direct met de heetste en hardste stand te beginnen. Zorg er verder tot slot voor dat je pomeriaan niet te veel regenwater drinkt. Water dat buiten op de straat ligt kan namelijk verontreinigd zijn.

pomeriaan in de winter tips

Kijk met je pomeriaan in de winter uit op ijs en zorg dat hij opvalt

Sketch ziet zelden gevaar en ik denk dat dit voor veel pomeriaantjes op gaat. Dun ijs op water kan echter echt gevaarlijk zijn, ook voor kleine hondjes. Neem liever het zekere voor het onzekere en houd je pomeriaan aangelijnd op plekken waar dun ijs ligt, om te voorkomen dat ze deze plekken willen gaan ontdekken. In principe kan een pomeriaan zwemmen, maar onderkoeling en zelfs verdrinking ligt op de loer wanneer je pomeriaan (per ongeluk) in ijswater valt. In de winter wordt het al vroeg donker en omdat pomeriaantjes zo klein zijn en dus heel laag bij de grond, vallen ze nauwelijks op. Wat ik doe om ervoor te zorgen dat ze toch enigszins opvalt is een lampje aan haar halsband vast maken. Hiervoor gebruik ik gewoon een fietslampje van de HEMA.

pomeriaan in de winter tips

Kijk tot slot uit met al het december snoepgoed

December is natuurlijk de maand van het snoepgoed. Met Sinterklaas hebben we chocoladeletters en met kerst chocolade kerstkransjes. Chocolade is echter giftig voor pomeriaantjes, voor alle honden trouwens. De stof theobromine in chocolade is namelijk giftig voor honden. Des te donkerder de chocola is, des te gevaarlijker is deze voor je pomeriaan. Pure chocolade bevat meer theobromine per gram dan melk chocolade. Zet dus geen schaaltjes of bordjes met chocolade neer waar je pomeriaan bij kan.

pomeriaan in de winter tips

WIL JOUW HOND GRAAG NAAR BUITEN IN DE REGEN, OF MERK JE DAT HIJ DAN LIEVER BINNEN BLIJFT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik heb zelf geen hond, maar had er nooit over nagedacht hoe schadelijk dat strooizout is voor een pomeriaan, of andere honden. Maar logisch ja, het zout tast ook je schoenen en fiets aan, dus kan het nooit goed zijn voor het binnenste van een dier… Goed opletten dan dus ja.

  2. Strooizout inderdaad en op ijs laten lopen, doodeng… ik vind dat lampje echt zo slim, ook als hij losloopt en ergens tussen de struiken zou zitten. Echt heel goed, eigenlijk zouden katten die buiten lopen ze ook moeten hebben. Voor het verkeer dan, niet voor engerds die katten kwaad willen doen…

  3. Strooizout is sowieso niet geweldig voor de pootjes. Ze kunnen er ontstoken pootjes van krijgen. Dus eventueel kan je de pootjes na die tijd ook insmeren met vaseline. Moet trouwens zeggen, onze hond is een stuk groter maar ook die krijgt een lampje om.

  4. Liset Pander says:

    Dankjewel voor de tips!

  5. Natascha - BeautyOpinie.nl says:

    Even eerlijk bekennen: ik heb niets met honden want ik ben mega allergisch. Maar als ik deze blogpost zie kan ik niet anders dan zeggen: ” ohhhhhhhhhhhhhhhh ik vind Sketch zooooo ontzettende cutie!!!” 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.