Door schade en schande leerde ik hoe óntzettend belangrijk een dagschema voor een pomeriaan is. En zó ziet Sketch haar dag er dus uit.

Waarom is een dagschema voor een puppy belangrijk?

Laat ik beginnen met zeggen dat ik dit eigenlijk zelf ontdekt heb toen Sketch net een paar dagen bij mij was. Dom en naïef achteraf, maar eigenlijk had ik helemaal niet beseft hoe belangrijk een schema voor een pomeriaan pup is, en hoe belangrijk slapen voor zo’n klein hondje is! Ik haalde Sketch op een woensdag op, en donderdag ging ik direct al uitgebreid met haar op pad. Eerst moest ik een harnasje gaan kopen. Dat wilde ik wel eerder doen, maar in de winkel adviseerden ze echt om dat te doen samen met het hondje, vanwege de maten. Daarna ben ik uitgebreid wezen wandelen, op meerdere plekken. Ze sliep wel een beetje op mijn schoot, maar verder niet. Voor haar was natuurlijk ook alles nieuw. Het resultaat; vrijdag at ze helemaal niets. Niéts. Ik raakte behoorlijk in paniek. Ik dacht dat ze ziek was omdat ze niets at en zo vermoeid rond sjokte. Na een online speurtocht was het me duidelijk. Een pomeriaan pup heeft slaap nodig, héél véél slaap. Ik had dit zo onderschat. En daarnaast regelmaat, eigenlijk net zoals ieder mens dat ook nodig heeft. Vanaf dat moment heb ik een schema aangehouden, en vanaf dat moment ging alles ook heel goed. Ik beschrijf hieronder het schema wat ik aanhield tot Sketch vijf maanden oud was. Inmiddels is ze 6,5 maanden oud en heb ik het schema een klein beetje aangepast.

Dagschema voor mijn pomeriaan pup van 5 maanden

06.00 uur | Ik doe altijd een vroege ochtendwandeling met Sketch. Ik zei het al; ‘Met een pomeriaan pup kun je nooit meer uitslapen‘. Nu ben ik gelukkig altijd al een ochtendmens geweest en gaat dit gelukkig best prima. Het is afhankelijk van hoe mijn dag er verder uitziet. Soms kruip ik weer even terug in bed, samen met Sketch, op andere dagen blijf ik gewoon op. Na een korte wandeling in de ochtend krijgt ze 11 gram brokjes. Sketch krijg het Royal Canin puppy voer (geschikt voor puppy’s tot tien maanden). Mocht je nu zelf een hondje hebben en mocht je je verbazen over de hoeveelheid voer die ze krijgt (11 gram klinkt natuurlijk als heel weinig); Sketch weegt momenteel 1800 gram. Je kunt haar met één hand optillen. Eenaal volgroeid, zal ze waarschijnlijk 2,5 kilo gaan wegen.

10.30 uur | Rond half elf ga ik weer met Sketch naar buiten voor een wandeling. Dan doet ze ook altijd nog een plas. Hierna gaat ze vaak slapen.

12.30 | Opnieuw maak ik nu een grote(re) wandeling. Op veel websites waar je informatie over pomeriaan puppy’s kan vinden, wordt geadviseerd om voor elke maand dat een puppy oud is, vijf minuten te wandelen. Dit komt dan neer op 25 minuten voor een puppy van vijf maanden oud. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Ik woon in een groene buurt waar we samen erg goed kunnen wandelen. Ik houd Sketch altijd aan de riem, maar ze mag zelf bepalen waar ze heen wil. De ene keer loopt ze naar rechts, de andere keer naar links. Ik vind dat allemaal prima, zolang zij het leuk vind, vind ik het ook leuk. Tijdens bepaalde wandelingen snuffelt ze heel erg veel. Dan wil ze echt aan elke boom, aan elke steen, aan elke lantaarnpaal en aan elk ander hondje ruiken. Tijdens die wandelingen lopen we minder ver. Na deze wandeling krijgt ze opnieuw 11 gram brokjes. Ook nu gaat ze vaak slapen. Daarna vind ze het nog leuk om te spelen. Ze houdt vooral van zachte knuffeltjes. Ik heb ook van die kleine tennisballetjes voor haar gekocht, maar de enige keer dat die door de kamer verplaatst worden is wanneer ze er per ongeluk tegen aan loopt.

16.00 | Een korte wandeling voor het avondeten. Sketch krijg haar laatste 11 gram brokjes als ik ook zelf aan het eten ben. Ze is trouwens geen hondje dat direct op haar bakje afstormt. Absoluut niet. Ze loopt af en toe naar de bak, eet een brokje en komt dan rustig een half uur later weer terug voor nog een paar brokjes, en dan later nog eens. Meestal eet ze haar bakjes goed leeg.

19.30 uur | Na het eten en het opruimen doe ik een lange wandeling met haar. Dan plast en poept ze ook eigenlijk altijd. Hierna komt ze meestal bij mij op de bank liggen.

22.00 uur | Het is nu tijd voor de laatste wandeling voor het slapen gaan. Dan doet ze nog een laatste buitenplas. Ik heb binnen voor haar een zogenaamde puppy trainer, een mat waar ze makkelijk een plas op kan doen. Soms doet ze daar ‘s nachts nog een plas op, maar niet alle nachten. Het komt eigenlijk nog zelden voor dat ze overdag een binnenplas doet, en áls ze het al doet, dan doet ze dat netjes op de puppy trainer, heel knap vind ik dat.

Inmiddels is Sketch 6,5 maanden oud en sla ik de wandeling van 10.30 uur over. Deze heeft ze niet langer nodig om te plassen en vanaf dat moment maak ik de middagwandeling meestal wat langer. Slapen en rusten doet ze veel. Een hondje van haar leeftijd slaapt dan ook gemiddeld zestien uur per dag. Dat is veel dus. Ik weet inmiddels goed wanneer Sketch wil slapen en wanneer ze echt met rust gelaten wil worden. Het ene moment komt ze echt bij je liggen en het andere moment gaat ze juist bewust op een rustig plekje liggen. Dit is natuurlijk een richtlijn. Krijg je binnenkort zelf een (pomeriaan) pup, dan ga je samen kijken wat haalbaar is en wat natuurlijk past in jouw dagplanning. Verlies echter dus niet uit het oog dat het hebben van zo’n ritme wel heel belangrijk is voor je pup.

HEEFT JOUW HUISDIER OOK EEN STRAK DAGSCHEMA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

24 Comments

  1. Wat een lieve foto van jou en Sketch. Fijn dat het ritme zo goed werkt.

    1. Christiana says:

      Wat lief, dankjewel! Het is zo’n moppie. Eigenlijk vind ik alle foto’s waar ze op staat lief;-)

  2. Erg leuk en handig om te lezen.
    Wij hebben een pup van 6 maanden en ongeveer hetzelfde schema (al slaapt hij wat meer uit), tussen 7 en 08.30 u gaat hij naar buiten s’ochtends.

    Hoe doen jullie dat als jullie beiden weer gaan werken?
    Ik heb voor 3 dagen uitlaatservice ingeschakeld.

    1. Christiana says:

      Fijn dat je er wat aan hebt! Ik werk zelf 2,5 dag, waarvan 1 dag in het weekend. Dan is Andre thuis. Sketch is dus 1,5 dag alleen en op die dagen is het schema natuurlijk een beetje anders, want dan laat ik haar uitgebreid uit voordat ik naar het werk ga, bovenop die vroege ochtendwandeling. Wij hebben wel een uitlaat service overwogen, maar in de hondentrimsalon hoorde ik daar niet zulke goede verhalen over. Dat mensen best veel honden tegelijkertijd ‘uitlaten’ en dan gewoon in de auto gaan zitten en de honden ergens op een veld alleen laten. Toen ik dat hoorde, schrok ik daar best van. Eenmaal buiten durf ik haar namelijk echt niet alleen te laten. Ze is zo klein en ziet totaal geen gevaar. Maar dan heb ik liever dat ze alleen binnen is. Ongetwijfeld zijn er ook goede en betrouwbare services. Maar voor nu gaat dit prima. Ik vind het erg moeilijk om haar alleen te laten, maar ik kan haar nu eenmaal niet meenemen naar het werk. Ze is wel altijd helemaal door het dolle als we dan weer thuis zijn.

      1. Mijn pup is 5,5 maand ongeveer. Bijna 6. Ik heb het alleen laten wel wat opgebouwd met korte stukjes en dan steeds wat langer (met alle nodige tips erbij zoals snoepje bij t weggaan enz…) . Ik zit momenteel aan een 2tal uur max (ongeveer).
        Ik heb een camera zodat ik op mijn gsm kan kijken.
        Soms gaat het goed en zie ik dat ze 10min aan de deur te liggen, naar haar mandje of de zetel verhuist en daar wat gaat slapen of naar buiten kijkt.
        Maar soms blijft ze echt de hele tijd zielig aan de deur zitten met af en toe wat janken.
        Het gaat dus wat op en af. Moet ik me zorgen maken of hoe lang kan ik hem alleen laten op deze leeftijd?
        Groetjes Lies

  3. Jeetje nooit gedacht dat een ritme voor zo’n beestje zo belangrijk is. Heel goed dat je dit deelt, zodat toekomstige baasjes zich goed in kunnen lezen en weten waaraan ze beginnen.

    1. Christiana says:

      Ik dus ook niet! Ik denk dat we ons verder met hulp en tips van anderen zo goed mogelijk voorbereid hebben op haar komst, maar hier hadden we ons echt op verkeken! Ik ben blij dat we het zo snel ontdekten en er meteen iets aan konden gaan doen.

  4. Ik heb veel huisdieren gehad maar nooit iets van een schema gehad en ze werden ook vanzelf groot. Wij hadden wel redelijk vaste tijden dat we ze uitlieten, maar gelukkig was het ook flexibel. Was het laatste rondje laat op de avond dan “sliepen” ze de dag erna ook uit.
    Ik heb een Greyhound gehad en ik las dat hun slaap heilig voor hen was maar een schema? Nee, het liep zoals het liep. En als ze lekker lagen te slapen dan liet ik ze lekker liggen. (mij moet je ook niet wekken voor iets onbenulligs, haha)
    Een Pomeriaan, is dat niet een chique woord voor een Keeshondje? Volgens mij noemden wij dit soort honden vroeger Keeshondjes volgens mij. Het is wel een trendy hond zag ik laatst, bij Action zag ik laatst een beeltenis van “Sketch” op een product voor honden.
    Ach, als ze maar lief zijn en ik ben dol op alle soorten honden (en katten)… Hoewel er hier achter iemand woont die zijn hond de hele zomer in de tuin laat en dat beest blaft de hele dag door. Daar kan het beestje niks aan doen, maar ze mag hem ook wel wat vaker binnen in huis laten wat mij betreft. 🙂

    1. Christiana says:

      Ja, dit is natuurlijk een schema, maar we zijn er ook flexibel in, net als jij. Als Sketch bij wijze van spreken om 12.30 uur ligt te slapen, maak ik haar natuurlijk niet wakker omdat ze naar buiten moet. Ik heb ook echt gemerkt dat je zo’n beestje steeds beter leert kennen. Ze ontwikkelt zelf gewoontes en daar kun je dan ook op een gegeven moment rekening mee gaan houden. Bijvoorbeeld bij de eerste ochtendwandeling, dit is echt heel schattig; Het eerste wat ze doet als we buiten staan is uitgebreid stretchen. Dat is echt mega leuk. Eerst de voorpoten, dan de achterpoten, om en om en dan gaat ze even ‘schudden’ en pas dan kunnen we lopen. Ik weet het nu bijvoorbeeld ook wanneer ze moet plassen of poepen of wanneer ze gaat slapen of wanneer ze bij je wil komen zitten, of juist met rust gelaten wil worden. Ze heeft allemaal van die ritueeltjes, net als wij eigenlijk. Wat het blaffen betreft; dat kan Sketch ook, oef! Tijdens het uitlaten blaft ze gelukkig niet tot nauwelijks, maar oh wee als er mensen langs ons huis lopen. Onze tuin is momenteel een grote bende, dus ze is nog eigenlijk helemaal niet in de tuin geweest. In het voorjaar gaan we die tuin weer aanpakken en wil ik haar wel in de tuin laten. Naast ons woont een piepklein hondje die vrij veel blaft. Ik heb zo’n vermoeden dat ze straks wedstrijden gaan doen, wie het hardst kan blaffen;-) Maar ik zal haar dan simpelweg niet de hele dag in de tuin laten, er zijn namelijk meerdere buren om ons heen en dat is gewoon inderdaad heel storend en vervelend.

  5. Ik had geen idee dat ze zoveel slaap nodig had! Jammer dat ze zo vroeg op staat, maar ja het went op den duur wel. Ik ben ook een ochtendmens, maar wanneer mijn dochter om 08:00 aan mijn bed staat (ze wil nog steeds niet alleen naar beneden) dan baal ik soms wel eens. Maar ja, dat is de afspraak en voor haar is het al een hele opgave om zich tot die tijd op haar kamer te vermaken 😊. Hoe doe je het eigenlijk wanneer jullie moeten werken met de wandelingen in de middag? Of wisselen jullie elkaar af?

    1. Christiana says:

      Ah, ik vind het ook eigenlijk wel lief dat ze liever samen met jou / jullie naar beneden gaat. Ik werk 2,5 dag waarvan 1 dag in het weekend en dan is Andre weer thuis. Sketch is dus wel 1,5 dag alleen. Ze doet dan altijd een plasje op de puppy-trainer pad, dat werkt heel goed. Andre komt altijd in de loop van de middag thuis en die gaat dan direct met haar naar buiten. Op dagen dat we allebei thuis zijn, gaan we meestal met z’n drietjes naar buiten, wel zo gezellig natuurlijk!

  6. Wauw thanks voor deze post! Wij verwelkomen volgende week onze pompuppy maar die weegt echt nog maar net een kilo, wat een verschil😱. Superleuke foto ook van jullie😍 #goals haha

    1. Christiana says:

      Awww, wat super leuk! Hihi, 1 kilo, het zijn van die kleine mopjes. Sketch weegt inmiddels iets meer dan 2 kilo, dus je kunt haar nog steeds met 1 hand optillen;-) Als ik haar nu vergelijk met foto’s die we maakten toen ze net bij ons woonde, zie je toch heel veel verschil., dat komt echt omdat haar vacht flink langer is geworden, vooral haar kraag. Veel foto’s maken dus, die zijn onwijs leuk om terug te zien. Ik kan me voorstellen dat je er ongelofelijk naar uit kijkt. Het is echt een verrijking hoor, zo’n lieverdje in huis. Ik wens jullie alvast heel veel plezier, geniet er van!

      1. Dankjewel!! En zal zeker veel dotos maken. Superleuke posts heb je! Uiteraard alle pomposts doorgespit haha. Nou nog een klein weekje geduld en dan ben ik ook een pom mom!

  7. Priscilla Rotinsulu-Spann says:

    Leuk om te lezen over jullie hond. Sinds 1 week hebben wij PIP in ons gezin. Een prachtige pomeriaan van 8w oud.
    En we waren al ongerust omdat de hond zoveel sliep. Maar nu word het mij al iets duidelijker…..

  8. Mijn puppy is nu 7 maanden, maar helaas nog steeds niet zindelijk. Ik maak wel gebruik van een schema maar ze plast en poept nog steeds binnen.
    Ik geef in de ochtend en avond brokjes en laat haar bakje met water de hele dag staan…. of moet ik haar alleen water geven tijdens het eten?

    1. Christiana says:

      Ik denk dat je je nog helemaal geen zorgen hoeft te maken, Dina! De meeste pups zijn pas rond de 7 / 8 maanden volledig zindelijk. Sketch wordt maandag 1 jaar. Ze kan het inmiddels goed aangeven als ze moet plassen of poepen, maar heeft evengoed nog wel eens een ongelukje. Ik maak me daar ook geen zorgen over. Waar je misschien rekening mee kunt houden is dit; ook al is een poepje of plasje opgeruimd, toch kan de geur nog aanwezig zijn op die plek. Honden ruiken veel beter dan wij. Als je pup die geur blijft ruiken, kan het zijn dat dat de reden is dat hij steeds terugkomt om daar te poepen of te plassen. Misschien kun je eens kijken, want er bestaan speciale producten om die geur te verwijderen , ook uit bijvoorbeeld tapijt. Wat water betreft; ik laat Sketch haar waterbakje de hele dag staan en ze drinkt er ook de hele dag uit, verdeeld over de dag. Zeker als het warm is heeft ze daar echt behoefte aan. Een stelregel die je vaak hoort is 50 ml. per kilo lichaamsgewicht. Het is dus ook heel erg afhankelijk van wat voor hond je hebt.

  9. Oja klopt het dat een hondje tussen de 40 en 60 ml water per dag moet drinken?
    Ik heb voor het eerst in m’n leven een hond en overal staat wat anders. Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

  10. Maik vd Vliet says:

    Hallo. Ik heb een vraag, wij hebben ook een pomeriaan van 5.5 maand die op een of andere dag snachts niet meer wil slapen in de bench. We hebben hem vanaf dag 1 al in de bench gedaan voor het slapen en vanaf dag 1 blafte hij niet niks, echt helemaal niks! En nu sinds een dag of 5 blaft hij zodra we hem in de bench doen het hele huis bij elkaar en houd niet op. Misschien een idee wat er tegen te doen? Ik ben op dit moment een beetje radeloos namelijk. Bvd.

  11. Hey hey

    Wij krijgen zondag ons Pup ook een pomeriaan. Kan je ons meer vertellen over haar eet patroon en wat ze allemaal mag eten..

  12. Dit is niet lullig bedoeld, ook al zal het vast zo overkomen maar… Een pomeriaan bestaat niet. De hond heet Pomeranian in het Engels of Dwergkees in het Nederlands of van mij part Deutsche Spitz maar als je van het ras houdt noem het dan geen Pomeriaan alsjeblieft. Pomeriaan is een naam die broodfokkers aan die beestjes hebben gegeven om foute hondjes voor veel geld te verkopen.

  13. Trees Krul says:

    Wat fijn om te lezen. Het is ons kleinste hondje wat wij hebben. An een bouvier, rottweiler herdershond, black en tan pekinees, Westie en nu een Dwergkeesje wat toch echt een heel ander hondje is. Overal in bijten, nieuwsgierig, aanhankelijk, balletjes apporteren en ze zit al alles voor een hondensnoepje.
    Nu is mijn vraag zijn er ook cursussen voor kleine hondjes? Ik wil zo graag dat ze later los kan lopen en dat doet ze ook op rustig terrein maar ze mag heel graag een knuffel halen bij andere mensen of hondjes. Wat kan ik daar aan doen?

    1. Christiana says:

      Goedemorgen Trees! Ik kan me voorstellen dat een dwergkeesje inderdaad een heel ander karakter heeft;-) Sketch doet ook alles voor een snoepje, kan ik je vertellen. Bijten doet ze eigenlijk niet (heeft ze kort gedaan in de eerste paar maanden dat ze bij ons was) maar ook zij is inderdaad heel aanhankelijk en super nieuwsgierig. Wij zijn met Sketch een keer naar puppy training geweest, maar dat was eigenlijk gewoon puppy training in het algemeen. Niet zozeer voor kleine hondjes / kleine rassen. Wij hadden absoluut geen fijne ervaring gehad daar en dat had echt te maken met de persoon die de training gaf. Uiteindelijk is Sketch dus niet naar puppy training geweest, maar ze doet het eigenlijk heel goed. Ik denk wel dat je er rekening mee ‘moet’ houden dat pomeriaantjes over het algemeen heel graag bij mensen zijn en dus ook echt op mensen zullen afgaan. Dat doet Sketch ook, ze vind het leuk om met andere hondjes te spelen in het park bijvoorbeeld, maar meestal vrij kort en ze richt zich over het algemeen meer op mensen dan op honden. Ik durf niet te zeggen of er echt speciale trainingen zijn voor kleine hondjes. Wij hebben haar zelf leren los lopen en toevallig heb ik daar ook artikel over geschreven, die vind je hier: https://bychristiana.nl/pomeriaan/je-pomeriaan-leren-los-lopen-zo-hebben-wij-dat-aangepakt/ Hopelijk heb je er wat aan!

  14. Bedankt voor deze schema ik ga mijn best doen 😊Thank you

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.