Baal jij ook zo van je rommelige keuken? Er kunnen tal van oorzaken voor zijn, dus ook genoeg oplossingen. Ga vandaag nog aan de slag met het ontrommelen van je keuken.

Afwas en een vol aanrechtblad zorgen voor een rommelige keuken

Dit is dus een mooi punt om mee te starten. Heb je een vaatwasser, gebruik die dan. Plaats je vuile vaat er direct in en laat dit niet op het aanrechtblad staan. Heb je geen vaatwasser, spoel dingen die je gebruikt hebt, dan direct even af. Je kunt namelijk beter geen vuile afwas in de gootsteen laten staan. Je zult tussendoor bijvoorbeeld je handen willen wassen en als dat water in je vuile kopjes loopt en je laat dat hele ensemble in je gootsteen staan, wordt het geheel er niet hygiënischer op. Een andere belangrijke reden dat een ruimte rommelig oogt, is meestal omdat er te veel spullen staan. Kijk dus eens kritisch naar de spullen die er op je aanrechtblad staan, in je vensterbank of op de open planken. Kortom; kijk kritisch naar de dingen die in het zicht staan. Maak hierbij een selectie naar dingen die er mooi uitzien en die dus gezelligheid geven en naar dingen die je vaak gebruikt en dus bij de hand wilt hebben. Deze dingen kunnen blijven staan. Zoek vervolgens een plek voor de overbodige spullen die rommelig ogen en misschien zelfs alleen maar in de weg staan.

Combineer mooi en praktisch met elkaar

In het verlengde van de eerste tip; combineer mooi en praktisch met elkaar. Heb je bijvoorbeeld maar weinig opbergruimte in je keuken of überhaupt in je huis, kies dan voor praktische dingen die er tegelijkertijd mooi uitzien. Als die dingen dan in het zicht staan, is het helemaal niet erg! Een gieter bijvoorbeeld is qua formaat en omvang vaak best groot en onpraktisch om in een kast te zetten. Vervang een lelijke plastic gieter voor een metalen variant die ook nog eens qua kleur in je keuken past. Kies bijvoorbeeld ook voor een mooie broodtrommel waar je brood, beschuit en crackers in bewaart. Vooral ideaal als je er één kunt vinden die je aan de voorkant open kunt maken. Geen kruimels meer overal en bovendien kun je de ruimte op je broodtrommel weer gebruiken voor een leuke stapel kookboeken bijvoorbeeld. Qua keukentextiel is er ook genoeg leuks te vinden. Een setje keukentextiel dat bij elkaar past ziet er ook direct al leuker en gezelliger uit dan twee oude, verwassen doeken vol gaten. Vaak zitten er naast lekkere dingetjes om te eten heel leuke dingen in je kerstpakket, een stijlvol peper-en-zout-stel bijvoorbeeld, of een mooie voorraadpot. Als je het nieuwe jaar opgeruimd in wilt gaan, kun je de leuke dingetjes uit jouw kerstpakket wellicht direct een gezellig plekje geven in je keuken.

Voorraadpotten en clusteren

Verpakkingen van etenswaren die je vaak gebruikt en dus bij de hand wilt hebben, kunnen ook rommelig ogen in je keuken. Kies er dus bijvoorbeeld voor om suiker, koffiepads, thee en cruesli in mooie voorraadpotten te bewaren. Als je allemaal dezelfde voorraadpotten kiest, al dan niet in verschillende maten natuurlijk, oogt het geheel extra rustig. Ik heb zelf veel KORKEN voorraadpotten van Ikea. Die zien er mooi uit, zijn super praktisch en ook nog eens hartstikke betaalbaar. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg voorraadpotten met kleur en prints. Naast voorraadpotten kun je je kruiden ook overgieten in kleine kruidenpotjes. Een andere tip om je keuken minder rommelig te laten lijken, is om dingen te clusteren, bij elkaar te zetten dus. Zoek een mooi dienblad uit waarop je je kruiden en flessen olijfolie bewaart. Of een dienblad met thee- en koffiebenodigdheden of één met servies. Door bepaalde dingen bij elkaar te zetten oogt je keuken direct al minder rommelig.

HEB JIJ NOG TIPS OM JE KEUKEN OPGERUIMD TE HOUDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Fijne tips! Ons aanrechtblad probeer ik ook altijd zo leeg mogelijk te houden, zeker omdat wij geen afwasmachine hebben. Het idee om een dienblad neer te zetten is een slim idee, eens kijken of ik dat kan toepassen bij ons!

  1. Christiana says:

   Ah, fijn om te lezen dat je iets hebt aan de tip! Ik heb op verschillende plekken in huis dienblaadjes staan. Ik vind het super leuk om daarmee te stylen;-)

 2. Hele goede tips als ik straks een nieuwe keuken heb 🙂

 3. Oooh dat met die afwas herken ik zo erg! Dat is precies de reden waarom ik een vaatwasser heb genomen. Het afwassen zelf vond ik nog niet eens zo erg, maar altijd rommel op je aanrecht, daar kon ik niet tegen.

  1. Christiana says:

   Ik denk er precies zo over. Dat afwassen vind ik ook nog niet zo erg, maar die afwas overal, dat oogt gewoon zo super rommelig altijd.

 4. Op dit moment is ons aanrecht zó rommelig, vanmiddag ga ik eerst kijken wat er allemaal weg kan x

 5. Afwas vind ik ook erg. Gelukkig hebben we een vaatwasser, maar als deze nog vol zit met schone vaat en ik geen zin heb om hem uit te ruimen. Dan baal ik wel weer van de vaat op het aanrecht. Dan moet en wel, hahaha

  1. Christiana says:

   Haha ja, dan ‘moet’ je wel he;-) Wat ik altijd probeer is direct na het eten en opruimen de vaatwasser aan te zetten en dan kan ik hem voordat ik naar bed ga nog uitruimen, maar daar heb ik ook niet altijd zin in;-)

 6. Ik doe eigenlijk alles al! Mijn aanrecht is vaak rommelig doordat mijn man er van alles neergooit!

 7. Wij hebben sinds vorig jaar een keuken met meer opbergruimte. Dat scheelt zoveel troep op het aanrecht en daarom is het nu meestal helemaal schoon! Dat geeft een heerlijk gevoel!

  1. Christiana says:

   Ik denk inderdaad dat wanneer je maar genoeg opbergruimte hebt, je ook niet zo gauw rommel hebt. Waar in huis dan ook. Toen wij in de zomer onze nieuwe keuken bij Ikea lieten ontwerpen hebben we hier ook echt goed over nagedacht, zodat we voldoende opbergruimte voor alle spullen zouden hebben. Tot nog toe gaat het heel goed om de keuken opgeruimd en georganiseerd te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.