Eén van de grootste fabels over afvallen is waarschijnlijk dat je ‘eventjes moet sporten en afzien’. Je wilt waarschijnlijk ook op gewicht blíjven wanneer je eenmaal afgevallen bent.
‘Je kunt 10 kilo in een maand afvallen’
Jaren geleden kwam ik door medicijngebruik heel wat kilo’s aan. Op een dag was ik het zo zat om totaal niet lekker in mijn vel te zitten, dat ik mijn levensstijl drastisch omgegooid heb. Ik weet nog dat ik het toendertijd zo ontzettend frustrerend vond dat je heel wat tegenstrijdige berichten leest over afvallen. In principe is afvallen vrij simpel, althans, het is in theorie simpel. Wil je afvallen, dan betekent dat dat je meer calorieën moet verbranden dan dat er binnenkomen. In de praktijk ligt afvallen natuurlijk iets genuanceerder. Niet alle calorieën zijn namelijk gelijk en niet alle bronnen van calorieën hebben hetzelfde effect op je gewicht. Calorieën uit fruit bijvoorbeeld zijn vullender dan calorieën uit snoep en koek. Ik had van tevoren om heel eerlijk te zijn geen uitgedacht plan. Ik wist dat ik af wilde vallen, maar ik had niet precies in mijn hoofd hoeveel kilo ik eigenlijk af wilde vallen. Uiteindelijk viel ik twintig kilo af. Ik heb hier aardig wat voor gedaan, maar vooral ook aardig veel voor gelaten. Ik heb heel veel gesport en gewandeld, maar daarnaast heb ik dus ook mijn eetpatroon helemaal omgegooid. Afvallen gaat namelijk om de balans tussen eten en bewegen. Je kunt ontzettend hard en veel gaan sporten, maar als je daarnaast niet ook je eetgewoontes (blijvend) aanpast, zul je uiteindelijk geen blijvende resultaten behouden. Een heel grote fabel over afvallen is dat je tien kilo kunt afvallen in een maand. Ben je op een bewuste manier bezig met je voeding en beweging, dan kun je een halve kilo tot een kilo per week kwijtraken. Het klinkt wellicht aantrekkelijk om in korte tijd heel veel af te vallen, maar afvallen kun je beter geleidelijk doen. In theorie zou je wellicht (een stuk) meer kunnen afvallen, maar het is zeer onverstandig om hier naar te streven. Bedenk dat al die overtollige kilo’s er niet in een maand zijn bijgekomen, verwacht dus ook niet dat je ze binnen een maand allemaal weer kwijtraakt. Een dieet volgen is vaak waar afvallen mis gaat. In principe kan iedereen een week of een maand of als het nodig is maanden lang diëten, zich dagelijks in het zweet sporten met de fitness tools van NRG Fitness en zichzelf alles ontzeggen. Maar het gaat juist om een patroon dat je kunt volhouden, ook op de lange termijn.
‘Ik kan zelf bepalen waar ik wil afvallen of vet verlies’
Was het maar wáár dat je zelf kan bepalen waar je af wilt vallen. Afvallen gaat ontzettend geleidelijk en bij iedere persoon gaat dit op een andere manier. Toen ik begon met afvallen, was dat als eerste zichtbaar in mijn gezicht, bij anderen is het bijvoorbeeld zichtbaarder bij de billen of bij de buik. Wat je natuurlijk wel kunt doen is speciale oefeningen om je spieren te versterken, zoals buikspieroefeningen. Maar je zult dus wel eerst het vet moeten wegwerken om die spieren daadwerkelijk te kunnen zien. Afvallen is geen lineair proces. Je zult niet elke week evenveel afvallen. De ene week zul je minder afvallen dan de andere week en het kan zomaar zo zijn dat je opeens, ondanks al je inspanningen, toch iets meer weegt dan de week ervoor. Probeer hierdoor niet direct ontmoedigd te raken, dit kan namelijk verschillende redenen hebben. Als vrouw zul je bijvoorbeeld vaak merken dat je rond je menstruatie een meer opgeblazen gevoel hebt en zelfs wat zwaarder zult wegen. Schrik dus niet als je een keer iets bent aangekomen in plaats van wat bent afgevallen. Probeer het proces over een langere termijn te bekijken. Een goede tip is wel om steeds hetzelfde tijdstip voor je weegmoment te kiezen. Doe dat bijvoorbeeld steeds in de ochtend voor het eten.
‘Als ik wil afvallen, kan ik maar het beste zo min mogelijk eten’
Dit helpt wellicht voor even en bij een crashdieet als dit zul je wellicht enkele kilo’s kwijtraken. Als je lijf echter eenmaal alarm heeft geslagen dat er nauwelijks iets binnenkomt, zal het in de spaarstand gaan. Als je nog wat verder bent, zal je lijf op den den duur spiermassa gaan aanspreken om toch maar energie te krijgen. Uiteindelijk word je hierdoor alleen maar sneller moe. En je kunt je voorstellen dat wanneer je je de hele dag door slap en moe voelt, je zo’n dieet niet eens kunt volhouden. Wil je afvallen, dan is het ook een fabel dat je alleen nog maar sla en wortels kunt of mag eten. Ik moet dan altijd denken aan de inmiddels legendarische uitspraak van Gooische vrouw Willemijn, ‘als God had gewild dat ik alleen nog maar wortels en sla mocht eten, nou, dan had hij wel een konijn van me gemaakt’. Er is echt meer dan genoeg keus om te eten en drinken dan slechts wortels en sla wanneer je succesvol en blijvend wilt afvallen. Het belangrijkste om te onthouden tijdens een dieet is zoals ik net al uitlegde dat er méér calorieën verbrand moeten worden dan dat er binnen komen. Dit betekent dus absoluut niet dat je jezelf moet uithongeren of extreem veel moet gaan sporten. Juist die goede balans vinden tussen minder en gezond(er) eten, lekker bewegen en voldoende ontspanning, bijvoorbeeld in je elektrische massagestoel is heel erg belangrijk.
Als ik nu maar een half jaar op mijn kiezen bijt, hoef ik me de rést van mijn leven nergens meer druk om te maken
Eigenlijk is een ‘dieet’ in welke vorm dan ook al gedoemd om te mislukken. Natuurlijk al helemaal wanneer er van die rare drankjes aan te pas komen. Afvallen en gezonder eten moet echt gewoon een levensstijl worden. Je moet iets zien te vinden wat bij jou past. Op deze manier kun je het namelijk veel makkelijker volhouden. Voor mij is het inmiddels al zo’n zeven jaar geleden dat ik al die kilo’s afgevallen ben. Ik zou niet willen zeggen dat die kilo’s er afgevlogen zijn. Ik heb er hard voor moeten werken. De reden dat ik zo was aangekomen was door medicijngebruik. In die tijd had ik chronische zenuwpijn waarvoor ik anti-depressiva voorgeschreven kreeg. Ik had geen depressie, maar anti-depressiva kunnen een kalmerend effect op zenuwpijn hebben. Ze hadden echter dus meer neveneffecten dan dat. Uiteindelijk werd ik geopereerd en was ik na zes jaar geheel vrij van de zenuwpijn. In de aanloop naar de operatie ben ik dus ook zo veel afgevallen. Op de een of andere manier gaf de hoop op een pijnvrij leven mij blijkbaar ontzettend veel motivatie en wilskracht. In de jaren daarna kwam ik af en toe weer wat kilo’s aan en viel ik weer wat kilo’s af. Over het algemeen gezien ben ik redelijk stabiel in mijn gewicht. Ik zou overdrijven als ik zeg dat het op gewicht blijven een dagelijkse ‘struggle’ is, maar makkelijk vind ik het zeker niet. Ik kan absoluut niet alles eten wat ik wil en ik ben er bewust en onbewust nog steeds aardig veel mee bezig dat ik heel erg graag op gewicht wil blijven. Het ontzettend vele sporten wat ik in die periode deed, doe ik zeker niet meer, maar opletten met eten en drinken doe ik absoluut dagelijks, en ik zal toegeven dat dit zeker niet altijd makkelijk is. Het is dus echt een fabel dat je ‘slechts een half jaartje’ moet afzien, want wanneer je na dat halfjaar weer terugvalt in oude patronen, neem dan maar van mij aan dat die kilo’s er zo weer aan zitten. Zoek liever naar gewoontes en patronen, zowel op het gebied van bewegen en eten, die je kunt blijven volhouden.
HEB JIJ WEL EENS EEN DIEET GEVOLGD?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.