In Parijs is er énorm veel te zien en te beleven. Eén van de leuke dingen om te doen in Parijs is dan ook om de stad al lopend te ontdekken.

Palais Royal Parijs

Wandelen is één van de leukste dingen om te doen in Parijs

Wandelen staat wat mij betreft met stip op nummer één op het lijstje met leuke dingen om te doen in Parijs. Ik ben in de afgelopen jaren diverse keren in Parijs geweest en eigenlijk ook in alle seizoenen en Parijs is gewoon een prachtige stad. Parijs is echter niet alleen een prachtige stad, het is vooral ook een heel grote stad, dus ik raad wel aan om óók gebruik te maken van de metro. Hiervoor kun je een Navigo pas aanschaffen. Als toerist kun je voor twee euro een zogenaamde anonieme Navigo pas aanschaffen bij een loket of bij een kaartautomaat. Hier kun je zoveel tickets op zetten als je maar wilt. Een carnet is een serie van tien tickets en dat is goedkoper dan losse tickets op je Navigo pas laden. Toen wij vier dagen in Parijs waren, hebben wij elk één carnet gekocht en uiteindelijk moesten we op de laatste dag slechts één losse ticket erbij kopen. Wij hebben gemiddeld wel zo’n vijftien kilometer per dag gelopen, daar moet je natuurlijk wel zin in hebben. Spreek je trouwens absoluut geen Frans, dan is dat geen enkel probleem, want je kunt je tickets bij de kaartautomaat ook opladen aan de hand van een Engelse handleiding. De wat langere afstanden leg je dus af met de Parijse metro, maar als je de mogelijkheid en de energie er voor hebt, zou ik je echt van harte aanraden om wanneer je in Parijs bent ook zoveel mogelijk te voet te doen. Op deze manier ontdek je talloze mooie plekjes en bovendien zijn er in de stad ook genoeg mogelijkheden om lekker rustig te zitten en een beetje uit te rusten tussen je wandelingen door. Een heel leuke route is bijvoorbeeld van het Louvre en het Palais du Royal, via de Jardin des Tuileries naar Place de la Concorde. Van daaruit is het nog een klein stukje lopen naar de Champs-Élysées. Als je die helemaal uitloopt tot het westelijke eind kun je natuurlijk nog de Arc de Triomphe bewonderen. Om te wandelen heb je natuurlijk goede schoenen nodig. Stijlvolle schoenen van het Belgische schoenenlabel Morobe kopen bij LUTZ kun je dus eventueel doen voordat je naar Parijs gaat. Morobe heeft prachtige hakken, maar ook heel stijlvolle leren sandaaltjes waar je heel wat kilometers op kunt lopen.

leuke dingen om te doen in parijs

Laat je portret tekenen op Place du Tertre

Wat ook heel leuk is om te doen wanneer je in Parijs bent, is je portret laten tekenen op Place du Tertre. Dit is een heel idyllisch pleintje gelegen in het hart van Montmartre en dit ligt op loopafstand van de Sacré-coeur. Wij waren daar dit jaar op 1 mei wat In Frankrijk natuurlijk een officiële feestdag is. Dit betekende dat veel (maar zeker niet alle!) winkels, musea en horeca-gelegenheden gesloten waren. Rondom de Sacré-coeur was het die dag dus echt bizar druk. Kom je er op een wat rustiger moment, dan is het zeker de moeite waard om er even naar binnen te gaan en een kaarsje op te steken. Maar Place du Tertre dus, hier slijten heel wat énorm getalenteerde kunstenaars en portretschilders hun dagen om jouw snoetje te vereeuwigen. Er zijn overigens ook veel portretknippers en tekenaars van karikaturen. Sommige kunstenaars doen het trouwens ook allebei, die kunnen zowel een portret als een karikatuur tekenen. De prijzen om je portret te laten tekenen variëren nogal, maar houdt in 2024 rekening met een bedrag van ongeveer zestig euro. Ik liet in 2016 mijn portret tekenen en toen betaalde ik er volgens mij zo’n veertig euro voor. Je kunt hier natuurlijk ook lekker rond struinen en naar de kunstenaars kijken die op dat moment aan het werk zijn om te kijken wat je van hun werk vind. Alle kunstenaars hebben ook al werk gepresenteerd staan. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen tekenstijl, en zo kun je goed kijken wat je mooi vind en wat bij je past. Ik vond het toendertijd echt een heel bijzondere en leuke ervaring en ik ben nog steeds heel blij met dat portret. Je portret laten tekenen duurt ongeveer een half uur.

Laduree Champs-Élysées Parijs ervaring

Eet een gebakje bij Ladurée

Zeg je Parijs, dan zeg je natuurlijk Ladurée. Ladurée staat wereldwijd bekend om hun heerlijke macarons. Parijs heeft meerdere vestigingen, zowel om lekker te zitten als om macarons of andere gebakjes te kopen en mee naar huis te nemen, maar als je van plan bent om er lekker te ontbijten, te lunchen of gewoon een gebakje met een thee of koffie te drinken, zou ik je van harte aanraden om plaats te nemen bij Ladurée aan de Champs-Élysées. Wat een belevenis! Ik was in Parijs met mijn fotografe die een heel goede vriendin is geworden in de afgelopen jaren en ik had het er al over dat ik naar Ladurée wilde toen we onze reis in februari van dit jaar boekten. Gebakjes zijn exorbitant duur, voor een eclair betaalden we maar liefst zestien euro en voor mijn heerlijke chocoladegebakje betaalde ik niet minder dan vijftien euro. Voor een thee betaal je bij Ladurée twaalf euro. Je krijgt het dan wel in een chique theepotje waaruit je zo’n drie tot vier kopjes kunt halen. Is het buitensporig veel geld? Best wel? Is het de moeite waard? Absoluut. Het personeel is heel lief, de hele inrichting is werkelijk prachtig, van de vloerbedekking tot aan het spiegelplafond en zelfs de toiletten zijn chiquer dan je je kunt voorstellen. En de gebakjes? Ja, die zijn écht om van te smullen. Ik was sinds Corona niet meer op vakantie geweest, op wat korte tripjes na, en ik vond dat ik mijzelf nu wel eens mocht verwennen. Wanneer ik weer in Parijs ben, ga ik hier zeker opnieuw naartoe. Ben je fan van L’Occitane? Dan kun je in plaats van naar Ladurée eventueel ook naar ‘Le 86Champs’ aan de Champs-Élysées gaan. Dit is een prachtige conceptstore van L’Occitane en Pierre Hermé waar ze de cosmetica van L’Occitane verkopen en de macarons en gebakjes van Pierre Hermé, die in Frankrijk ook wel de ‘Picasso van de patisserie’ wordt genoemd. In fact, ik sprak ooit een Française die beweerde dat Fransen zelf veel liever de macarons van Pierre Hermé kopen dan die van Ladureé. Leuk is dat ze in de conceptstore ook limited editions parfums hebben die in de Nederlandse boutiques van L’Occitane niet verkocht worden. Zelf heb ik helaas geen goede ervaringen met het bedienend personeel van 86Champs. Ik was er jaren geleden toen de concept store net een tijdje open was en ik werd daar echt zo onvriendelijk geholpen in het restaurant dat ik gewoon opgestapt ben en ben weggelopen. Dit jaar kocht ik er wel lekkere macarons voor mijn lief en in de winkel werd ik wel heel vriendelijk geholpen.

Laduree Champs-Élysées parijs

Ga naar Galeries LaFayette voor een prachtig uitzicht van Parijs

Galeries LaFayette is één van de meest bekende warenhuisketens van Frankrijk. Het meest prestigieuze filiaal is gelegen in het 9e arrondissement van Parijs. Het staat aan de Boulevard Haussmann, één van de belangrijkste winkelstraten in Parijs. Je kunt hier echt je hart ophalen, want het warenhuis telt maar liefst tien verdiepingen en duizenden grote merken. Voor een prachtig uitzicht van Parijs is het zeker de moeite waard om helemaal naar het dak van Galeries Lafayette te lopen. Ik wist eigenlijk serieus niet dat ik blijkbaar een beetje hoogtevrees had, tot ik daar bovenop stond. Aan het eind van elk jaar is Galeries LaFayette trouwens ook zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen, want vanaf medio november hangt er altijd een gigantische kerstboom in het warenhuis, ook de etalages worden voor deze periode volledig in kerstsfeer gebracht. Galeries LaFayette is ontzettend leuk om doorheen te lopen. Dit jaar kwam ik ook voor het eerst bij La Samaritaine. Centraal gelegen naast de Pont Neuf en vlak bij het Louvre, staat het grote gebouw op een bijna niet te missen plek aan de Seine. Dit warenhuis is kleiner dan LaFayette, maar wat mij betreft vooral zeer opvallend door de echt práchtige avant-gardistische architectuur. Wanneer je binnenstapt kijk je vijf verdiepingen omhoog vol pracht en praal, glas, zilver en licht. Van het oorspronkelijke interieur zijn nog de prachtige pastelblauwe trappen in tact gebleven. Houd er vooral rekening mee dat La Samaritaine vooral zeer exclusieve mode- en cosmetica merken verkoopt. BHV Marais is verder ook een aanrader om lekker overdekt te winkelen, en dit warenhuis is dus ook wat vriendelijker voor je bankrekening. Het leuke van ál deze warenhuizen is natuurlijk ook dat het er goed toeven is wanneer het buiten wat minder lekker weer is, want ook in Parijs kan het natuurlijk wel eens regenen.

 Jardin des Tuileries parijs

Bezoek een mooie tuin in Parijs

De Eiffeltoren, het Louvre, de Sacré-coeur en de Notre Dame zijn in feite plekjes die je sowieso een keer gezien wilt hebben wanneer je in Parijs bent. Maar Parijs heeft ook prachtige tuinen die je gratis kunt bezoeken. Jardin des Tuileries met zijn iconische groene stoeltjes is waarschijnlijk wel de meest bekende tuin van Parijs. Deze tuin is in de 17de eeuw aangelegd en behoort toe aan het Louvre. Dit prachtige stukje natuur is gelegen aan de Seine en tussen Place de la Concorde en museum het Louvre. Op onze laatste dag bezochten wij ook nog de Jardin du Luxembourg waar je op de foto hieronder een stukje van kunt zien. Dit is een stadspark in het 6e arrondissement van Parijs. Het park is nu eigendom van de Franse senaat en beslaat 23 hectare langs de Boulevard Saint-Michel waarvan er 21 opengesteld zijn voor het publiek. Jardin du Luxembourg is kleiner dan Jardin des Tuileries, maar doet zeker niet onder qua sfeer en wat echt opvalt is dat het hier veel minder druk was. De volgende keer dat ik in Parijs ben, wil ik ook zeker een bezoek brengen aan Parc Monceau, wat een heel romantische tuin schijnt te zijn. Ga je wandelen door één van de prachtige tuinen of parken van Parijs, neem dan vooral iets lekkers mee uit één van de talloze boulangeries of patisseries die de mooie stad rijk is. Parijs heeft natuurlijk de allerbeste baguettes. Een echte Franse crêpe halen bij één van de kraampjes die door de stad verspreid staan en op een gezellig bankje opeten is ook de moeite waard.

Jardin du Luxembourg in parijs

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.