Heb jij een eigen bedrijf en wil je een grote investering doen? Wellicht kun je dan een zakelijke lening afsluiten, dít moet je daarover weten.

Een zakelijke lening afsluiten

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, bestaat de kans dat je op een bepaald moment behoefte hebt aan extra financiële middelen om bijvoorbeeld een grote investering te doen. Het is in veel gevallen mogelijk om een zakelijke lening aan te vragen. Uiteindelijk zul je die zakelijke lening natuurlijk wel moeten terugbetalen, met rente. Wat houdt een zakelijke lening nu eigenlijk precies in? Een zakelijke lening is één van de soorten zakelijk financieren. Een zakelijke lening is dan ook echt bedoeld voor het maken van grote investeringen voor jouw bedrijf. Onder een ‘grote investering’ valt bijvoorbeeld de aankoop van een extra machine waarmee je meer producten kan produceren waardoor je uiteindelijk ook weer meer producten kan verkopen. Wanneer je een zakelijke lening hebt aangevraagd en deze wordt goedgekeurd, zul je het afgesproken bedrag ontvangen. Voor het aflossen van dit bedrag spreek je een looptijd af. De afbetaling zal in maandelijkse termijnen gebeuren. De rente die erbovenop komt, staat al voor die hele looptijd vast. Hierdoor weet jij van tevoren al hoeveel je maandelijks moet terugbetalen.

Rente bepalen

Het is lastig om precies te vertellen hoeveel rente je moet betalen. De rente van een bedrijfslening wordt namelijk bepaald door middel van verschillende factoren. Eén van die factoren is de hoogte van het geldbedrag dat je hebt geleend. Hiernaast hangt het af van de looptijd hoe hoog de rente uiteindelijk zal worden. De rente wordt opgebouwd door verschillende onderdelen. De bank die jou de zakelijke lening verschaft, wil winst maken. Dit wordt ook wel de marge genoemd en dat is een onderdeel van de rente. Hiernaast wordt de rente bepaald op basis van de risicokosten. De hoogte hiervan is afhankelijk van het aantal risico’s dat het bedrijf heeft. Verder mag de marktrente niet worden vergeten, want dat zijn de kosten die een bank maakt om het geldbedrag in te kopen.

Voorwaarden

Niet iedereen komt in aanmerking voor een zakelijke lening. Je moet namelijk aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen om een zakelijke lening te kunnen aanvragen. Bedrijven die pas net gestart zijn, zullen bijvoorbeeld vaak niet in aanmerking komen voor een zakelijke lening. Een bedrijf moet namelijk sowieso al vijftien maanden ingeschreven zijn. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat er een aantal branches worden uitgesloten voor een zakelijke lening. Verder is een basisvoorwaarde dat jouw bedrijf er financieel goed voor staat. Dit betekent dat je moet aantonen dat het bedrijf een positief eigen vermogen heeft en dat het bedrijf een minimale omzet draait van €50.000. Wil je aan zakelijke lening afsluiten, controleer dan altijd van tevoren de voorwaarden.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.