Een beauty essence is dus geen toner en het is óók geen serum. Maar wat is het dan eigenlijk wél?

Wat doet een beauty essence voor je huid?

De essences zijn in Azië al lang niet meer weg te denken uit de skincare routine, en hier in Nederland zijn ze ook steeds meer in opkomst. Er is echter nogal wat onduidelijkheid over wát een beauty essence nu eigenlijk is? En hoe moet je het gebruiken? Een essence wordt nogal eens verward óf vergeleken met een toner, maar het is zeker niet hetzelfde product. Een toner is vooral bedoeld om de pH-waarde van de huid na het reinigen in balans te brengen en om eventuele laatste restjes onzuiverheden of restanten van je cleanser te verwijderen. Een essence is ontwikkeld met actieve bestanddelen en zó gemaakt dat hij er voor zorgt dat de werkzame stoffen van je gezichtscrème en serum nog beter door de huid kunnen worden opgenomen. Goed om te weten is dat een essence ook vaak een lotion wordt genoemd. Alhoewel er natuurlijk heel veel verschillende essences op de markt zijn, hebben ze meestal sowieso één overeenkomst; ze bereiden je huid voor op het aanbrengen van je gezichtsverzorging. In feite kun je een beauty essence dus zien als een soort primer, een basis, voor je gezichtscrème. Een essence bevat vaak hydraterende bestanddelen en laat je huid ook niet zelden wat ‘moist’ aanvoelen, in feite vormt een essence echt een hydraterend laagje op je huid. De textuur van een beauty essence houdt vaak het midden tussen een water en een gel. Over het algemeen is een essence wel iets meer gelly dan een toner, die bovenal waterig is.

Hoe gebruik je een beauty essence?

Grofweg zijn er twee manieren om een essence in je skincare routine te gebruiken. Wat mij betreft is de beste manier om wat essence in de palm van je hand te sprenkelen / gieten en deze vervolgens met ’tokkelende’ vingerbewegingen in je huid te kloppen. Sommige merken adviseren ook wel om de essence op een wattenschijfje te sprenkelen en dat over je gezicht te halen. Zélf associeer ik producten die ik met een wattenschijfje gebruik echter met ‘iets verwijderen’, en dus niet aanbrengen. Denk aan wattenschijfjes in combinatie met een micellair water of een oogmake-up remover. Een essence kun je zowel in de ochtend als in de avond gebruiken en is geschikt voor ieder huidtype. Een essence is trouwens zeker geen anti-ageing product! De juiste volgorde van het aanbrengen is reiniger, het gebruik van een toner, dan een essence, dan een serum en tot slot een gezichtscrème, als je echt all the way wilt gaan. Zelf gebruik ik een essence nooit wanneer ik een serum gebruik, ik doe het of-of, maar dat is een persoonlijke keus. Een extra tip; houdt even tijd tussen het aanbrengen van een essence en het aanbrengen van je crème en eventueel make-up.

GEBRUIK JIJ EEN ESSENCE IN JE SKINCARE ROUTINE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Ik gebruik momenteel geen essence, ik wissel net als jij essence en serum af. Ik vind het wel een hele fijne toevoeging aan mijn verzorgingsroutine.

  2. Af en toe gebruik ik die van The Body Shop. Ik hou wel van dat soort waterige, jelly texturen. Soms best verwarrend al die soorten skincare en hoe en waarvoor het dient. Maar natuurlijk allemaal verwennerij voor onze huid!

  3. Weer wat geleerd! Best wel verwarrend al die smeerseltjes. Ik dacht in eerste instantie dat een essence zoiets was als een serum, maar dat is het dus niet. Ik gebruik dus geen essence en ook geen serum onder mijn gezichtsverzorging. Het enige dat ik soms onder mijn dag- of nachtcreme draag is een gezichtsolie van Beauty Kitchen of de exfoliator van Paula’s Choice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.