Het mag tegenstrijdig klinken om de kou op te zoeken als je het al altijd koud hebt, maar vaker naar buiten gaan kan je helpen om beter met kou om te gaan.

Ga (vaker) naar buiten als je het altijd koud hebt

Mensen die veel buiten komen, zijn in staat om de stofwisseling in een hogere versnelling te zetten en zo warmte op te wekken, als de lichaamstemperatuur dreigt te dalen. Om te voorkomen dat je het buiten koud krijgt, kleed je je goed aan! Probeer bijvoorbeeld strakke kleding te vermijden als het koud is. Laagjes over elkaar heen dragen werkt vaak goed, omdat je hiermee een dikkere laag creëert. Omdat lucht als een goede isolator werkt, moet je wel zorgen dat er lucht tussen die lagen zit. Dit betekent dat je niet allemaal strakke lagen over elkaar heen moet dragen. Thermokleding werkt goed als je volop beweegt, wanneer je bijvoorbeeld buiten gaat joggen of een andere sport beoefent. Wanneer je lichaam beweegt, produceert het natuurlijk warmte. Thermokleding zorgt er dan voor dat je lichaam die warmte beter kan vasthouden. Wanneer je niet veel beweegt, maar bijvoorbeeld alleen rustig wandelt, kun je beter wol dragen. Zorg verder voor een bedekt hoofd. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd en dit kun je dus grotendeels voorkomen door een baret of muts te dragen. Tot slot is het, wanneer het buiten regent of miezert, een idee om een jas van waterafstotend materiaal te dragen. Als je namelijk nat bent, zul je het veel sneller koud krijgen.

Beweeg, eet en slaap voldoende als je het altijd koud hebt

Door te bewegen verhoog je je stofwisseling en maak je je spieren actief. Dit blijft zelfs even zo, ook nadat je gestopt bent. Spieren zorgen er onder andere voor dat het lichaam warmte kan opwekken, het is dus aannemelijk om te zeggen dat mensen met meer spiermassa sneller warm kunnen worden. Over het algemeen hebben vrouwen minder spiermassa dan mannen en dat is dan ook één van de redenen waarom vrouwen het vaak sneller koud hebben dan mannen. Dat we gezond moeten eten, dat weten we inmiddels wel, maar weet je dat gezond eten en het binnenkrijgen van de juiste vitamines zelfs kan bijdragen aan het feit dat je het niet meer zo gauw koud hebt? Vitamine B12 bijvoorbeeld is een essentiële vitamine. Rode bloedcellen verspreiden zuurstof en zuurstof is natuurlijk wat je nodig hebt om op temperatuur te blijven. Om die cellen aan te maken heeft je lichaam vitamine B12 nodig. Krijg je nu te weinig vitamine B12 binnen, dan kán dat een reden zijn dat je het sneller koud hebt. Vitamine B12 vind je in dierlijke producten zoals zuivelproducten, vis en mager vlees. Te weinig slaap kan er niet alleen voor zorgen dat je chagrijnig wordt, het kan er dus ook voor zorgen dat je het sneller koud krijgt. Hoe dat zit? Wanneer je slaapt, verandert de temperatuurverdeling in het lichaam. Wanneer je vaak moe bent doordat je te weinig slaap krijgt, kan je biologische klok van slag raken. Dit kan als gevolg hebben dat je lichaam niet meer goed weet wanneer het zichzelf moet gaan opwarmen. Op vaste tijden proberen te gaan slapen en zo een gezond slaappatroon proberen te ontwikkelen is dus helemaal geen slecht idee.

Overweeg een vloerverwarmingsmat

Tot nog toe heb ik voornamelijk dingen genoemd die te maken hebben met een gezonde way of life. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg praktische zaken die bij kunnen dragen aan een warm(er) en comfortabel)er) huis en een ‘warmere jij’! Heb je bijvoorbeeld wel eens aan vloerverwarming gedacht? Zoiets hoeft echt niet direct door hele huis, maar kan ook plaatselijk, zoals alleen in je badkamer. Bij tegeldepot vind je een grote collectie badkamer radiatoren, waaronder dus elektrische vloerverwarmingsmethoden waar je niet eerst je hele badkamervloer voor hoeft uit te breken. Het gaat namelijk om de zogenaamde MAGNUM mat die je over een bestaande tegelvloer kunt installeren zonder dat slopen of frezen nodig is. Je hebt ze in in verschillende afmetingen, dus je kunt ze ook vinden voor heel kleine badkamers. Er zit een timer op zodat je hem bijvoorbeeld aan kunt zetten voordat je gaat douchen. Zo hoef je dus nooit al tanden klapperend de douche in of uit te komen. Dat is pas luxe!

Dingen om in huis rekening mee te houden

Dan zijn er daarnaast ook nog genoeg simpele(re) dingen die je kunt doen om te zorgen dat je het minder koud hebt wanneer je thuis bent. Zo kun je de gordijnen wat langer dicht laten om te zorgen dat de warmte wat beter blijft hangen. Er zijn genoeg winterse dagen dat het zonnetje zomaar opeens doorbreekt en dán kun je die gordijnen lekker opengooien. Plaats tochtstrips of dek kieren af zodat je geen last hebt van tocht. Vaak is de voordeur een plek in huis waar het behoorlijk kan tochten. Verder probeer ik zelf de verwarming nooit de héle dag aan te hebben. Op dagen dat ik niet buiten de deur werk, ben ik in de ochtend vaak bezig in het huishouden en in de middag ga ik dan aan de blog werken. Pas dan zet ik de verwarming aan, omdat ik dan wat langer achtereenvolgens stil zit. Ik heb namelijk het idee dat wanneer je de verwarming al direct in de ochtend aanzet, je er op een bepaald moment geen profijt meer van hebt. Verder staat een vloerkleed niet alleen stijlvol, het voelt ook lekker warm onder je voeten.

HEB JIJ HET OOK ALTIJD KOUD? WAT ZIJN JOUW TIPS VOOR ANDERE KOUKLEUMEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 Comments

  1. Wat een goede tips! Vooral die eerste had ik zelf nog niet over nagedacht, maar daar zit zeker wel wat in. Ik heb zelf ook het idee dat het helpt om de verwarming niet té hoog te zetten. Hoe meer je gewend bent aan veel warmte, hoe sneller het buiten als heel koud aanvoelt door het grote contrast. Laagjes dragen doe ik ook graag. Stiekem trek ik in huis graag mijn heerlijk warme badjas aan in de winter 🙂 Niet heel stylish, maar wel lekker warm.

  2. Ik ben een enorme koukleum en ik moet inderdaad vaker naar buiten gaan, gewoon de kou in. Vaak voel ik mij dan stukken beter, ook als ik weer thuis kom. Dan is het thuis sneller behaaglijk voor mijn gevoel… Hier tocht het ook heel vaak, boven staat het zolderraam vaak op een kier en met het openstaande kattenluik (eindelijk een kattenluik geplaatst, snappen ze niet dat ze er met hun hoofd tegen aan moeten duwen, dus maar open geklapt en vastgezet) maakt het dat het toch vaak tocht in huis.
    Het scheelt overigens wel met dat luik, eerst stond dag en nacht de achterdeur open hier…
    En een goede reminder, ik moet nog steeds iets van tochtstrips regelen bij de voordeur, daar zit ook zo een kier die enorm tocht! Ik ga er direct een notitie van maken!

  3. Ik heb het altijd koud door mijn extreem lage bloeddruk, nu ik inmiddels een beetje last heb van de menopauze gaat het iets beter haha maar ik neem wel vaak in de winter een zak kersenpitten (opgewarmd in de magnetron) mee naar bed want koude voeten is echt een crime.

  4. Vaker naar buiten gaan was niet snel bij me opgekomen 😉 maar er zit zeker wat in. Als ik het heel koud heb dan zet ik de douche extra warm. En wanneer ik toch naar buiten moet (zoals morgenavond bij een ijsbaan staan waar het echt bere koud is, krijg het nu al koud als ik eraan denk 😉 ) trek ik mijn warme trui, jas, UGG’s en leren handschoenen aan.. en neem er een warme choco (niet echt gezond, I know) bij, dat helpt bij mij ook altijd goed tegen de koud haha.

  5. Wat een fijne tips! Die komen bij mij, als rasechte koukleum, goed van pas! Ik wist helemaal niet dat B12 er ook indirect voor kan zorgen dat je het minder koud hebt. Toch een goede motivatie om iedere dag een B12 pil te slikken! En wat heb je een leuke blog, je hebt er een volger bij 🙂

  6. In de avond heb ik het vaak erg koud en dan vooral mijn voeten, fijne tips! x

  7. Leuke tips maar het blijft verleidelijk om thuis met warme chocomel te zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.